Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wróżkazębuszkaaa

Czy ktoś już może leczył ząbki mleczne

Polecane posty

Gość wróżkazębuszkaaa

Dziś byliśmy z 4latkiem na przeglądzie ząbków. Jeden został polakowany, kolejne dwa na kolejnej wizycie. Mały był całkowicie spokojny i pozwolił sobie zrobić wszystko. Jeden jednak z ząbków - dolną piątke musimy wyleczyć. Nie ma dziurki ale na bruzdach ząbka jest tak jakby w srodku szara plamka i trzeba wyleczyć nim pojawi sie czarna dziura. Bardzo się tylko boję tego leczenia u dziecka. Lekarz mówiła że mleczaki są tak samo unerwione jak stałe. Mały nie ma jeszcze dziury ale kto wie co siedzi pod tą szarą plamką w środku ząbka... Może są tu mamy które już przechodziły leczenie z wierceniem mleczaków? Znieczulenia dla takich maluchów nie ma, jak to wygląda?

Gość gość
ten co ci powiedział że mleczaki są tak samo unerwione jak stałe to chooj nie lekarz, mleczaki nie bolą i nie trzeba znieczulenia, ja z synkiem chodzę od 3 roku, dopiero koło 5 roku miał pierwszą plombę i miał "wiercone" bez znieczulenia, nic go nie bolało, jedynie czego nie lubi to nakładania plomby bo mówi że to nie przyjemne jak stomatolog dociska j :) a to stomatolog ci takich bzdur nagadał? jeśli tak to zmień go jak najszybciej

Gość gość
moja corka miala az 2 dziurki. zostaly zalatane.

Gość wróżkazębuszkaaa
kurde lekarka powiedziała że leczenie mleczny boli tak samo jak stałych. że jak jest duży ubytek to może być to bolesne. lekarka jest na prawdę dobra. byliśmy w najlepszej klinice. nic nie rozumiem.

Gość wróżkazębuszkaaa
ale czy bolało łatanie tych dziurek u córki? czy ubytki były duże?

Gość gość
Znieczulenia nie ma, ale skoro się boisz, to możecie zrobić z maseczką z gazem rozweselającym. My tak zrobiliśmy, syn się nie bał, wybrał sobie kolor plomby itd. Ma 5 lat.

Gość wróżkazębuszkaaa
Nawet w internecie piszą że bez znieczulenia może być to bolesne...to czyli jednak chyba boli

Gość mamuska a
mój syn rownież mial wiercone mleczaki i rowniez zgadzam sie z opinia ze sa slabiej unerwione- mówił mi to nasz stomatolog i syn (6 latek ) tez potwierdzil ze prawie nie bolalo a dziurki niestety już miał dosyc duze

Gość gość
a ja ci mówię z doświadczenia jako matka, podałam ci przykład mojego syna, który był lekko wystraszony ale nic nie czuł, nam lekarz a też chodzimy do dobrej kliniki powiedział od razu że znieczulenia nie potrzeba bo mleczaki nie bolą, nie wiem jak jest przy takich bardzo dużych ubytkach, wtedy może jest ryzyko że na ten nerw się natrafi, ale powiem ci że w jednym zębie miał dość spory ubytek i tak samo poszło

Gość gość
małe ubytki bez znieczulenia ale dziura gigant- ze znieczuleniem.

Gość gość
spokojnie kochana, zobaczysz nic go nie będzie bolało :)

Gość mamuska a
moze popsikac jakims srodkiem znieczulającym- ostatnio miał nawet wyrywana 5 ktora się nie ruszała poniewaz pod spodem rosła już stała 5 (obecnie syn ma 8 lat)

Gość gość
nie no, dziura gigant to już może boleć racja

Gość gość
mój syn raz się bał i stomatolog popsikał mu dziąsła wodą- synkowi powiedział że to znieczulenie i nic nie będzie bolało, uśmiałam się bo mały nawet nie drgnął, zobaczcie jak psychika dziecka działa :) to tak z innej beczki :D

Gość gość
nie duze dziurki miala. a nic ja nie bolalo.

Gość gość
owszem borowanie mleczakow moze bolec , ale tylko wtedy kiedy jest naruszona miazga , i partacz dentysta wwierce sie glepiej , a to nie tyle przez wiertlo co przez temperature wytwarzana podczas borowania , świder jest co prawda chłodzony woda ale na nic to sie nie zdaje jest tez inna metoda czyszczenia takich zabkow , naklada sie specjalny kapturek z jakims srodkiem ktory wchodzi w reakcje z pr******a i ja czysci poczytaj na stronei kliniki borczyk

Gość gość
pru ch ni cą * cenzura kafe mnie rozwala

Gość gość
Pamiętamy, że ząbki mleczne trzeba także się troszczyć. Np przedwczesne wypadanie mleczaków może prowadzić do różnego rodzaju wad zgryzu lub innych zaburzeń rozwojowych zębów stałych. Higiena jamy ustnej jest w mojej rodzinie bardzo ważna dlatego też moje dzieci regularnie mają wizyty u świetnego stomatologa dziecięcego we Wrocławiu http://www.pan-dentysta.pl/leczenie-dzieci/ .

Gość gość
mój syn ma 7,5 roku i jeszcze same mleczaki, niestety ma zepsuta dolna piątkę właściwie jest tak tylko korzeń - c,arna dziura, dentystka powiedziała ze nie mozemy tego usunąć dopóki nie wyjdzie szóstka ale nic nie wychodzi do tej pory:| a jak leczylismy zabki to syn okropnie płakał ale to strach chodzzacy:D raz trafiliśmy do dentysty z zapaleniem martwego zeba jak widać nawet martwy ząb może bolec:D