Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zaciekawiona90

Kryzys w Grecji

Polecane posty

Gość Zaciekawiona90

Jestem ciekawa Waszego zdania: - wina greków? - wina emigrantów? - wina Uni Europejskiej - wina polityki Czy może ktoś ma inne zdanie na ten temat? Ja osobiście uważam, że kryzys w Grecji jest wygraną dla garstki bogatych ludzi o których nie mamy pojęcia. Przy okazji uważam, że większość wielkich skandali, które wałkują media (nie tylko w Grecji) mają za zadanie odwrócenie uwagi od jeszcze większych przekrętów. Chciałabym aby nie wypowiadały się osoby, których nie interesuje temat.

Gość gość
wina Merkel, Grecy sami to mówili

Gość Zaciekawiona90
Nie sądze by winna była jedna osoba, tym bardziej Merkel o której jest tak głośno w Grecji :) Ogólnie wszędzie nie tylko w Grecji.

Gość gość
Lichwa maci i skloca. Wprowadza zamet i dezinformacje. Odwraca od prawdziwych wartosci. Za wszelka cene odciaga ludzi od wiary w Boga. Liczy sie pieniadz i " wolnosc", wygoda, seks, szpan. Rodzina tradycyjna jest be....A w ogole to chodzi o to ze juz nikt nie wie o co tu chodzi......i to wlasnie jest git.

Gość Zaciekawiona90
Właśnie na takie odpowiedzi najczęściej trafiałam w dyskusjach, tylko czy masz na myśli konkretne środowisko społeczne czy ogólnie wszystkich greków. Bo wiesz jak dla mnie nie jest przypadkiem, że właściciele takich dużych firm jak np. Coca-cola zaczęło przelewać swoje pieniądze na zagraniczne konta bankowe. Ci najbogatsi nie długo przed kryzysem zaczęli lokować swoje pieniądze jak najdalej od Grecji w pewien sposób przyczynili się do kryzysu.

Gość gość
Nie zadnych Grekow. To tak jakby winic Rosjan za zbrodnie bolszewikow, a Niemcow za nazistow. Ktos za tym zawsze stoi, indoktrynuje, kieruje. Pytanie jest, ale po co??? Qui bono?

Gość Zaciekawiona90
Na różne tematy można rozmawiać , prawda? pytanie wzięło się z tego, że jestem ciekawa zdania polaków na ten temat. :) Nawiązując do tematu politycy tego kraju tak jak mówisz szastali kasą na prawo i lewo, czasami się zastanawiam kogo tam dopuścili do rządzenia, bo mam wrażenie jakby to był jeden wielki plac zabaw. Słyszy się, że greccy politycy mają po 5 samochodów, po 4 domy, po 2 hotele... A Grecja? Piękny kraj, już nie mają nic. W sumie to mało mieli. W mieście w którym mieszkałam pare lat jest most który oczywiście wybudowali Francuzi, za przejazd przez niego zapłacimy 4euro, niezły zarobek biorąc pod uwagę, że to jedyna droga do kilku miast. Mogliby niezłe pieniądze zarobić na turystyce, ale nie dbają o świeżość, o porządek tylko o to jak wysokie ceny będą w sklepach przez co ludzie zaczęli rezygnować ze spędzenia tam wakacji. Grecy są naprawdę sympatycznymi ludźmi, tolerancyjnymi , zabawnymi i można tam spędzić niesamowite chwile.. szkoda mi tego, że musiałam stamtąd wyjeżdżać, bo nie było pracy.. szkoda mi tego, że ktoś doprowadził ten kraj do takiej sytuacji w jakiej jest teraz.

Gość Zaciekawiona90
W tej chwili płacisz za dosłownie wszystko... Nic nie jest w posiadaniu za darmo, rowery, kurnik, buda dla psa... nie żartuje. Wczoraj rozmawiałam z kolegą grekiem, który mi powiedział, że sprawdzają dosłownie wszystko co jest w twoim posiadaniu. W jego przypadku zainteresowali się za dużym ogródkiem i studnią, którą mają jego dziadkowie na wsi.

Gość gość
To tak jak wszedzie na zachodzie - podatek od nieruchomosci

Gość gość
Od wszystkiego trzeba placic podatki, procenty. W gruncie rzeczy rownie dobrze mozna by juz przy urodzeniu dziecka ustalic mu dlug, ktory ma splacac cale swoje zycie. Po co tyle roznych podatkow, procentow, oplat manipulacyjnych. To tylko rozmywa obraz, ze wszyscy musimy charowac na Klase Panow.

Gość gość
W " Matrixie" jest to dobrze pokazane - te cale" plantacje ludzi hodowanych" do wytwarzania energii....

Gość gość
Wina Greków, a konkretnie greckich Socjaldemokratów którzy oszukiwali społeczeństwo zadłużając kosmicznie kraj.

Gość gość
Dodam tylko, ze nie jest to energia milosci i radosci ale....strachu, leku, nienawisci....to jest ich "pozywka" :-)

Gość gość
Obecnie PKB/mieszkańca w Grecji wynosi 25 tys. USD. Dla porównania, w Czechach jest to 27 tys. USD. W Polsce 21 tys. USD.

Gość Zaciekawiona90
Oszuści, oszuści.. wszędzie ich pełno... niestety. a co do Pana/ Pani nade mną nie interesuje mnie jakiem PKB podają źródła. Trzeba spojrzeć troszkę głębiej, śmierć dzieciaków w szkole z głodu, tego nie mówią? Rodzina mojego znajomego tonąca w długach, nie brali nigdy kredytów, winni są za prąd, za wodę , sąsiadom, bo nie mają co jeść. Tego też nie mówią. Ojciec mojego znajomego, od dwóch lat, nie może pracować, bo ma śruby w kolanach i w kręgosłupie, pracował jako budowlaniec od 13 roku życia, mój znajomy również zaczął w tak młodym wieku, w tej chwili, pracy po prostu nie ma. I wierzcie mi,albo nie... tam naprawdę nie ma pracy.

Gość Zaciekawiona90
Zapomniałam dopisać, że jego ojcu przysługuje renta dla niepełnosprawnych nie jest on zdolny do wykonywania zawodu, czekał na tę rente półtorej roku w końcu mu ją przyznali 250 euro na miesiąc, przeliczając na polskie to 1000złotych, ale wynajem mieszkania w Grecji minimum 270euro, woda ok.80 euro, prąd ok. 100euro, itd itd. Dodajcie sobie jedzenie, jakieś ubranie, jakiś telefon, a potem zastanówcie się co on ma zrobić z tymi 250... Jego matka zajmuję się starszą kobietą i bierze 200 euro, razem 450, wydatków na miesiąc mają 460 - tylko te co wypisałam, a wiadomo, że jest ich więcej. Przykładej normalnej greckiej rodziny, która po prostu nie wie co dalej.

Gość Zaciekawiona90
Wypłaty, renty , odszkodowania , zapomogi idą w dół. Podatki, benzyna, papierosy, żywność w górę i w górę. Dlatego czasami nie rozumiem ludzi, którzy plują jadem na społeczność grecką taką sama jak i my, skoro nie mają pojęcia jak tam jest w rzeczywistości. Wiele razy spotkałam się z opiniami, że grecy zwykli ludzie sami są sobie winni, to tak jak my bylibyśmy winni, że Tusk i jego banda kretynów robią nas za idiotów.

Gość alrc
Myślę, że to wina Greków, a konkretnie ich rządów, które właziły w d**ę narodowi, fundując przeróżny, często absurdalny, socjal oraz nie ściągały podatków. Dziś Grecja nie jest w stanie się sama utrzymać bez dotacji - co oznacza, że żyła i nadal żyje ponad stan. Tak naprawdę Grecy nigdy nie powinni się znaleźć w strefie Euro - zadecydowały głównie potrzeby Niemców i Francuzów, którzy chcieli wyjeżdżać na wakacje bez kontroli granicznej i wymiany pieniędzy.

Gość gość
Wlazily w d**e nie narodowi ale banksterom

Gość arcybolesnaprawda
To ma byc pocieszajace ze w Grecji tez zle :-( ?

Gość Annamariia
Niech Niemcy zaanektuja to bedzie ordnung

Gość uczciwa obywatelka
My tez otrzymujemy pieniadze z Uni i obserwuje na co sa wydawane- kilka plazm w jednym Urzedzie Miasta ..tak samo w innych Urzedach - czy bez tego nie mozna bylo obejsc sie? Jest tyle potrzeb - ostatnie nawalnice pokazaly ile potrzeb jest by ludziom woda nie dostawala sie do domu ...albo teraz ekrany z biletami do Zusu i PUP ...dla mnie to szastanie pieniedzmi na glupoty...czy to my - mamy pozniej odp za kryzys ktory moze pojawic sie u nas? Albo strategia taniej sily roboczej zeby firmy przyciagnac do miasta... Jak mamy zarobic na nasza emeryture skoro mamy tak niskie dochody ... prezesi firm zmieniaja nazwy i ciagna z uni... Cierpia na tej chorej polityce zwykli obywatele