Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Badacie profilaktycznie dzieci

Polecane posty

Gość gość

Zastanawiam sie czy nie przebadac corki, ostatnio jest taka bladziutka. Nie wiem jakie powinnam wykonac badania. Corka ma 4lata i zestaw badan miala robione tylko od razu po urodzeniu. Zastanawiam sie czy nie zbac krwi, moczu i kalu. Co o tym myslicie? Czy szkoda profilaktycznie kuc dziecko?

Gość gość
moje dziecko ma niecale 3 lata .zrobila mu badanie krwi,dokladniejsze ze względu na silne bole nozek

Gość gość
Tak badam profilaktycznie i siebie i dziecko. Co 3-4 mieisące morf+rozmaz+ mocz. Nigdy nie zastanawiałam sie czy mi szkoda kłuć dziecka czy nie, bo nie robię tego dla przyjemności.

Gość gość
Ten rozmaz to co to jest? Ile placisz za te badania?

Gość gość
bledziutka o niczym nie świadczy możesz zrobić morfologię i rozmaz, rozmaz dot. białych krwinek i ich ilości we krwi, daje pełny obraz tego co tam się dzieje, najpełniejszy daje badanie szpiku, ale bez przesady hehe

Gość gość
Wiem ze o niczym nie swiadczy ale i corka idzie od pon do przedszkola(dostala sie z 2 naboru) i chcialabym ja przebadac. Kal i tak musze zbadac wiec przy okazji chce wykonac tez inne badania.

Gość gość
Nic nie płacę za badania. Idę do pediatry i proszę o skierowanie. Daje bez słowa.

Gość gość
Badamy i powinno się to robić. O krwi pępowinowej też dużo się naczytałam i skorzystałam z takiej możliwości.

Gość gość
no to zróbcie, bo raz do roku przynajmniej powinno sie dziecko zbadać w ten sposób, jeśli choruje czesto to raz na pół roku, ale bez przesady bez skierowania takie badania kosztują do 15 zł, zależy od labo z palca pobiorą, nie męcz z żyły dziecka

Gość gość
Moja lekarka wysłała syna na badania na bilansie 2-latka. Innych dzieci nie wysyłała, więc domyślam się, że chodziło jej o jego kolor. Latem jeszcze jakoś wygląda, ale zimą to jest biały, aż przeźroczysty. Gdybym poszła z nim do lekarza bez makijażu pani doktor by wiedziała po kim to ma :p Ale cieszę się, że miał badania i było wszystko ok ;)

Idz do lekarza. Zbadać zawsze warto. Co do pobierania krwi z palca... nieraz uważa się że to mało wiarygodny wynik, ale to też zależy od osoby interpretującej

Gość gość
zrób badanie kału na pasożyty i ogólne moczu + morfologia

Gość lukrecija
zbadaj, jak najbardziej! Ja badam prywatnie co pół roku - krew kosztuje z rozmazem 12 pln,a zwykla morfologia 10 pln..A u nas przychodni maja takie kłucia jak sto lat temu dlatego robimy w diagnostyce, zresztą nie ważne, ważne żeby badać dziecko co jakis czas. ja tak uwazam.

Gość gość
badanie z palca jest jak najbardziej wiarygodne, chyba, ze chodzi o płytki krwi, normalnie wyjdzie ok, ale jak ktoś ma małopłytkowość, to te płytki sa niszczone poprzez wyciskanie z palca i wyjdzie jeszcze mniejsza liczba a reszta jest ok, po to robi sie z palca i pozwala na takie praktyki, zeby dziecko tarumy nie przezyło, chociaż to i tak dla niego stresujące jeśli jest zdrowa to i palec nie przeszkodzi poziom żelaza robi się z żyły, bo z palca nie da sie raczej wycisnąć takiej ilości krwi, chociaż u mojego dziecka jak był niemowlęciem robiono z palca i krwi wystarczyło

Gość gość
też jestem tego zdania, chyba, że są wskazania to tak

Gość gość
A niby dlaczego? Do badania potrzebnq jest niewielka ilosc krwi, przeciez siee dzieciak nie wykrwawi.

też uważam że co 3 miesiące to przesada. Znacznie powyżej zalecanych standardów

Gość gość
a niby dlaczego? to może co tydzień, też dobrze, też sie nie wykrwawi z paluszka pare kropelek krwi

Badania rutynowe powinno się robić raz na 2 lata dla osób obciążonych raz na rok .Ja robiłam badania sobie raz na pół roku ( jestem hipochondryczką ) ale nigdy w życiu nie dałabym ukłuć co 3-4mc. Mojemu dziecku ręki :) .Nawet lekarze na badania rutynowe skierowania nie dadzą inaczej jak raz na 2lata chyba że prywatnie .

Gość gość
oj lekarze to z braku funduszy nie dają, ale na własną rękę raz na rok można zrobić

Gość gość
No moja pediatra nie ma objekcji jezeli cchozi o badania i bez gadania dajw skierowanie wlasnie co kwartal. Nie mam problemow z ikluciem dziecka obo tez nie ma z tym problemow.