Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nienajedzone dziecko

moje dziecko ma 12 tygodni i nie umie się najeść

Polecane posty

moje dziecko ma 12 tygodni, w sumie w ciągu doby zjada ok. 900ml mleka i jest mu to mało, takie dziecko chyba nie powinno jeść więcej prawda bo go przekarmię, rozsadzę mu żołądek, potem będzie chciał coraz więcej i więcej i będzie gruby, dosypuję mu do mleka zagęszczacza (ze względu na lekkie ulewania) ale i to nic nie pomaga, zero reakcji, co ja mam robić??

podnoszę

Gość gość
spokojnie, teraz ma faze wzrostowa, jakbys karmila piersia to bys myslala, ze masz za malo pokarmu, za jakis minie

ja się martwię, że go przekarmię i potem będzie się zmagał z nadwagą, dodam, że przy urodzeniu miał wagę 2800 a teraz na koniec 12 tygodnia ma już 6 kg więc przybiera w astronomicznym tempie! Boję się co będzie dalej! Przy wyjściu ze szpitala (po tygodniu) miał 2700 czyli w ciągu 11 tygodni przybyło 3300, przybiera 300 gram na tydzień! Lekarka myślała, że ten zagęszczacz pomoże ale nie pomaga.

Gość gość
proponuje mu ograniczyc do 500 ml dziennie - idiotko!!!!! Chyba normalne, ze jesli glodne, to mu dajesz jesc! Co z ciebie za matka!!!!???

Gość gość
6 kg to malo na 3 miesieczne dziecko. Spokojnie mozesz mu dawac ile chce, nie ma mozliwosci, ze mu rozsadzisz zoladek.

jak to mało? moja kuzynka ma synka, jej synek jak skończył 3 miesiące to miał 5 kg a teraz ma 9 miesięcy i nie chciałybyście go widzieć, ma 10 kg i na serio wygląda baardzo grubo

Gość wifigdańsk
z cyca nie przekarmisz

Gość gość
moja corka ma 3 msc i wazy 7 kg i nie jest gruba...wez ty dziewczyno sobie zobacz na siatke centylowa, bo dziecko zaglodzisz!

karmię mm

Gość gość
Rany, a co ty tak male dziecko chcesz odchudzac? Rozumiem, ze wolisz, zeby bylo chore, czy wpadlo w anemie, bo bedzie mialo kg za duzo? Szkoda twojego dziecko, ty pewnie masz jakies zaburzenia odzywiania i dlatego tak katujesz dziecko. Co do tego drugiego dziecka, jak zacznie chodzic to zgubi...

a czym karmisz córkę, piersią czy mm? bo piersią nie da sie przekarmić a mm tak, a jesli mm to ile jej dajesz posiłków i po ile ml?

Gość gość
karmie mm - NAN1 - zjada roznie 5-6 butelek på 160/180 ml. Czasem jest tak, ze np po dwoch godzinach juz chce nastepna butelke. Nigdy jej nie zalowalam jedzenia. Nie rozumiem kto ci powiedzial, ze mozna dziecko przekarmic, nawet karmiac mm?

wyczytałam w artykułach gazet, necie i nawet moja pediatra uważa, że nie powinien jeść na żądanie i ile chce, że są pewne normy i tak mniej więcej powinno się ich trzymać bo to jest sztuczne mleko i żołądek musi odpocząć no i można przekarmić

Gość gość
co za bzdury...dziecka nie przekarmisz nawet mlekiem mm. Kiedys te 40 lat temu, bylo tylko zwykle tluste mleko w proszku i wtedy mozna bylo mowic o przekarmieniu, ale nie dlatego ze dziecko dostalo za duzo ml, tylko dlatego, ze mamuski robily tluste mieszanki. W dzisiejszych czasach mm ma bardzo zblizony sklad do mleka matki i podaje sie na rzadanie.

Gość gość
To twoja pediatra to chyba jakis starych czasow. Mi w szpitalu kazala karmic na zadanie.

a karmiłas w szpitalu piersia czy mm?

Gość niebieskakarolcia
ja tez moge potwierdzic, ze karmilam 2 corki mm na zadanie. Mialam operacje piersi i juz przed ciaza bylo wiadomo, ze nie bede mogla karmic piersia i w szpitalu kazali karmic na zadanie.

karolcia no dobrze na żądanie ale co ile i po ile bo jak co 3-4 h i po 50-70 to i tak dużo nie było, mój mógłby 1,5 litra na dobe wypić a nie skończył jeszcze 3 miesiąca!

Gość niebieskakarolcia
robilam tak jak na opakowaniu bylo podane do danego wieku i raz zjadala np cala porcje, a raz polowe..... A poza tym skad wiesz czy by zjadl 1,5 l skoro mu nie dajesz sie najesc? Ja bym dawala tyle ile chce, bo jak on nigdy nie najedzony, to wiadomo, ze zawsze chce wiecej. Jakbys mu dala pozadna porcje, to napewno by sie nie upominal zaraz o nastepna. Jakiego zageszczacza uzywacie?

nutrition ale nie pomaga, wiem, że by zjadł 1,5litra bo jak zjada te 120ml co 3h to mu mało, to musiałabym robić co 3h po 150ml minimum.

Gość gość
a dopajasz dziecko glukozą lub herbatką?

Gość gość
Moze zwyczajnie dziecku pic sie chce. Poza tym nie wiesz ile zje. Moze zje 3 porcje po 150 a reszte po 90 I 120. Ograniczac niemowlakowi mleko, tego chyba na kafe nie bylo :(

oczywiście, że dziecko można przekarmić. autorko, pytanie, skąd Ty wiesz, że Twoje dziecko ciągle jest głodne? może mu chodzi zupełnie o coś innego, a Ty na każdy jego płacz reagujesz podaniem butelki. używasz smoczka? może by mu wystarczył, żeby się uspokoić, a nie zaraz butla.

Gość wifigdańsk
no wlasnie autorko skad wiesz ze dziecko jest głodne? a czemu nie karmisz piersią?

Gość gość
Moja córeczka właśnie skończyła 3 miesiąc i zaczęła 4. Je około 120-140ml co 2,5-3godz ściągam pokarm z piersi. Daj maleństwu te 140ml zje raz może drugi raz a za trzecim razem zje 90ml tak ma moja malutka. Może też Twoj synek uspokaja sie przy butelce potrzebuje bliskości które mają dzieci karmione piersią może ma silny odruch ssania. A może jest zdenerwowany i zestresowany takie maleństwa są bardzo wrazliwe. Także nie żałuj daj mu tyle aby się najadł i sama ocen jak maleństwo zareaguje. Powodzenia

Kurcze dlaczego każdy uważa, że to pierwsza reakcja rodzica, płacz dziecka - głodne, ja tak nie mam, próbowałam ze smoczkiem, wypluwa, próbowałam z herbatką (każdego rodzaju) i glukozą i wypija 2-3 łyki i zaczyna płakać,kiedy podaję mleko wypija wszystko co do kropli no to jest głodne chyba przecież. Nie jestem osobą, która uważa, że podawanie mleka to lekarstwo na wszystkie problemy, gdyby tak było ładowałabym go mlekiem ile wlezie i miałabym spokój ale nie, nie chcę tak zrobić bo wiem, że mu tym zaszkodzę dlatego szukam rozwiązania.

aha, próbowałam też dawać więcej i właśnie w nadziei, że potem zje mniej, nie, nie zjada mniej tylko drze się jak się butla kończy