Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Obecnie dwa trendy w imionach

Polecane posty

Gość gość

Nie wiem, czy inni również podzielą moje spostrzeżenia, ale obecnie dominują dwa trendy w imionach: - nowomodne : Oliviery, Natany, Oliwie, Amelie, Julie, Maje itp - imiona wracające: Franciszek Stanisław, Antoni, Zofia, Maria itp. Często na kafe ludzie krytykują, że albo niemodne, oklepane albo staroświeckie. Myślę, że dzieciaki spokojnie za kilka lat odnajdą się wśród swoich imion i nikt nikogo nie będzie krytykował.

Gość gość
proste, jasne i logiczne:D a przy wyborze imienia dla dziecka nikt nie bierze pod uwage zdania mamusiek z kafe przeciez:D a tematy o imionach zakaldane sa w wiekszosci dla jaj:D 3 byly moje:D a dziecko juz dawno ochrzczone:D ale mozna sobie jaja porobic, a te idiotki niech sie wyzywaja :D wazne ze ja sie dobrze bawie!:D

Gość cztery z plusem
Bo w poprzednim pokoleniu dominowaly Patrycje Agnieszki Magdy, Piotrki, Michały, Pawły Łukasze wiec teraz wiadomo ze po 1 czuć przesyt takich imion po 2 skoro rodzice tak mają na imie to nie dadzą tak dziecku. Więc wrócily do łask imiona babć i przylazly jakieś nowości ze świata :)

Gość exdebill_znowu_po_wakacjach
Julia jest nowomodna? to przecież bardzo stare i tradycyjne imię?

Gość gość
A mnie bardzo podoba się Zosia i Lenka i pewnie jak bede miec kiedyc córke to bedzie lenka i mam w d***e czy to imie ma co druga dziewczynka czy si ekomuś nie podoba:P

Gość gość
Amelia I Julia to stare imiona naszych prababek

Gość gość
moja babcia mowila mi ze moja pra pra babcia miala na imie Julia wiec nie wiem czy julka to takie nowe imie he

Gość gość
Wiktoria też nie jest jakimś tam "nowym" imieniem... jest to imię baaardzo popularne teraz.. po prostu.. (ja mam dość!). Moja ciotka (jakoś jest po 55 roku życia) ma na pierwsze Wiktoria, ale nigdy go nie używała.. tzn. może jako dziecko małe, nie wiem.. muszę podpytać.. ale ja (31l) znam ją jako Danutę.. Po prostu w jej czasach widocznie wstydem było to imię.. było zbyt "nowoczesne" jak na tamte czasy, kiedy królowały Krystyny, Katarzyny, Jolanty, Elżbiety czy Doroty.

Gość gość
Wiecie, żadne z podanych imion i setki innych brzmiących nowocześnie nie jest tak naprawdę nowością ;). Wszystkie imiona mają swoje pochodzenie, tradycję i znaczenie i wiek kilkuset lat i więcej. Większość imion tak bardzo krytykowanych, uznawanych za "nowe", "za zachodu" to imiona mające długą tradycję sięgające dawnych czasów rzymskich lub hebrajskich czy germańskich. Większość polskich mam przyzwyczajonych do Madzi, Kasi, Natalki czy Wiktorii , nie zaczai że Leonia, Letycja, Anabel czy jeszcze inne to stare imiona które nie były w polskiej tradycji i tyle.

chodzi o to, że teraz zrobiło się modne imię Julka, wiadomo że jest znane od dawna, ale popatrz w statystyki ile Julek było w latach 80-tych a ile ich jest teraz

Gość gość
Amelia to staromodne imie tak jak Zofia czy Franciszek. Mialam kolezanke Amelie w moim pokoleniu jak ona niecierpiala swojego imienia :D

Gość gość
trzy trendy: obcojęzyczne:nikolas, olivier, vaneska tradycyjne: marysia,zosia, antoni podłapał głupi: julia,amelia,wiktoria,aleksander

Gość gość
Moja prababcia miała na imię Wiktoria, więc 55 lat temu kiedy nadawali imię Twojej ciotce to nie było "nowoczesne" imię

Gość gość
Moda wraca falami. Na ciuchy, na imiona, na wszystko! Więc co się dziwić. Teraz przyszedł czas na imiona naszych babć i dziadków - Helena, Zosia, Jan, Antoni, Franciszek. Za 20-30 lat pewnie znów wróci moda na Agnieszki czy Łukasze.

Gość gość
No może i nie było "nowoczesne", ale było na tyle rzadko nadawane, że chyba się wstydziła.. a właśnie może lata wcześniej (czyli te 30-40 lat wcześniej) imię to było ok... resztą, tego się nei dowiemy.. W każdym razie jak by nie było osób ok 55-65 letnich i imieniu Wiktoria nie jest tak dużo jak Krysiek czy Basiek.

Gość gość
Za 20-30 lat pewnie znów wróci moda na Kazimiery Stanislawy Eugenie

Gość gość
Moja babcia urodzona na poczatku poprzediego wieku miala na imie Zuzanna Z tym,ze wolali na nia zawsze Zula ;)

Gość jajajajajajajajajaj
Natan jest nowomodny? Toż to stare żydowskie imię, podobnie jak Dawid (Natan i król Dawid byli przyjaciółmi), a to drugie jakoś nikogo nie dziwi.