Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Margaretta123

Jak WYGLĄDA WIZYTA U PSYCHIATRY

Polecane posty

Gość Margaretta123

proszę napiszcie jak wyglądała wasza pierwsza wizyta u psychiatry

Gość xsiuntzNietzscheF
Siadaj wariacie, czego chce????

Gość prawictwo pospolite125
do psychiatry nie chodza wariaci tylko ludzie z zaburzeniami psychiki . Wariaci kierowani sa od razu do szpitala psychiatrycznego

Gość prawictwo pospolite125
Wariaci kierowani sa od razu do szpitala psychiatrycznego , nie do psychiatry

Gość Margaretta123
A więc jak wyglądała wasza pierwsza wizyta u psychiatry?

Gość Moje__Preferencje
normalna rozmowa, jak u psychologa

pyta jakie masz dolegliwości, od kiedy się zaczęło, trochę o chronologię o sytuację mieszkaniową i rodzinną czy w Twojej rodzinie były podobne przypadki

Gość gość
czy psychoterapeuci robia jakies notatki na wypadek gdyby chcialo sie zmienic prowadzacego terapie zeby mozna bylo je pokazac nowemu i nie musiec opowiadac wszystkiego od poczatku???

Gość gość
ja zaczęłam nową terapię i muszę mówić wszystko od początku, a terapeuta poprzedni raz robił notatki, a raz nie, dla siebie chyba tylko. A np jak chodze na NFZ i opowiadam psychologowi o różnych rzeczach to on to wpisuje w kartę (moje wpsomnienia, wstydliwe rzeczy) i NFZ ma do tego dostęp?????

Wchodzisz i zadaje Ci pytanie: - Więc jesteś psycholem, co? - Nie, nie jestem. - Aha, zaprzeczenie... Jedno z faz... (notuje coś na kartce) Więc jesteś chory/a psychicznie? - Nie! To jakiś absurd! - Aaaa... Agresja... (dopisuje jakieś zdanie) - Długo to jeszcze będzie trwało? - No no no, czyżby zniecierpliwienie w głosie? (znowu bazgroli) - Co tam pan bazgrze? - Bazgrze? Zawsze miał pan problemy ze wzrokiem? - Nie! Nigdy nawet okularów nie nosiłem. Na kartce zapisuje głośno literując ha-lu-cy-na-cje - Dość, ja wychodzę - Bardzo mi przykro, ale nie jest pan w pełni poczytalny, zdiagnozowałem u pana bardzo niebezpieczną chorobę psychiczną. Proszę ubrać ten ładny ciuszek a ja zawiążę z tyłu... - Nieee.... I tak wyglądała moja historia :d

Gość gość
A np jak chodze na NFZ i opowiadam psychologowi o różnych rzeczach to on to wpisuje w kartę (moje wpsomnienia, wstydliwe rzeczy) i NFZ ma do tego dostęp?????

Gość gość
ale chodzi mi o to np. mówię psychologowi o trudnym dziecińśtwie, o różnych dla mnie wstydliwych, intymnych rzeczach. Czy on to wszystko spisuje i do tych wspomnień moich tego wszystkiego ma dostęp personel placówki i NFZ? :O

Gość gość
Na pierwszej wizycie robi wywiad,zadaje różnego typu pytania np czy masz dzieci, pyta się jakie masz relacje z rodziną czy masz myśli samobójcze,czy się okaleczasz czy czegoś się boisz czy kogoś widzisz itd przy odpowiedziach dokładnie Ciebie obserwuje i wszystko zapisuje w karcie. Jeżeli masz myśli samobójcze to pyta się czy chcesz jechać do szpitala psychiatrycznego. Moja rada jeżeli się zapyta o szpital to odmów, zamknięcie w szpitalu to nie wyjście. Następnie przepisze jakieś leki i każe za jakiś miesiąc przyjść na kontrolną wizytę. Z lekami nie zawsze trafi ale w końcu za którymś razem uda się dobrać odpowiednie leki. Ja bym radziła iść do psychologa.

Gość Margaretta123
przy odpowiedziach dokładnie Ciebie obserwuje i wszystko zapisuje w karcie. x x no właśnie też słyszałam, że bardziej zwracają uwagę na zachowanie. Ale na co dokładnie? Chodzi o to czy np. siedzę przygarbiona czy utrzymuję kontakt wzrokowy? Na co zwracają uwagę?

Ja nie mogę, szukasz sposobu aby oszukać psychiatrę i nie wyjść na wariatkę? Bo ja po tych postach już teraz mogę diagnozę wystawić.

Gość Margaretta123
po prostu chcę wiedzieć na co on zwraca uwagę, nie chcę czuć się obserwowana i oceniana, a potem wysłana do zakładu

Dziecko, ile masz lat? Do zakładu wysyłają psychopatów. Masz jakieś doświadczenie w wycinaniu jelit i robienia z nich różnych zwierzątek jak z baloników?

Gość Margaretta123
boję się, bo słyszę różne głosy i widzę zmarłych i czasem namawiają mnie żebym z nimi poszła na spacer itd i czasem wychodze z nimi, potem mnie matka szuka i krzyczy, mówiła, że napewno trafię do psychiatryka Poza tym nie chcę żeby mnie faszerowali końskimi dawkami lekarstw, a psychiatrzy tak lubią

Spoko, ja swojego czasu gadałem z moim psem. Skurczysyn nic nie odpowiadał, ale i tak było fajnie.