Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasszaia

poproszę o przepis na kapustę gotowaną do mielonego

Polecane posty

Gość kasszaia

dzieki z góry. co zrobic, zeby nie była wodnista i bardzo miękka? mimo, ze prawie wcale wody nie dodaję i gotuję tak by nie była zbyt miekka. mimo to wychodzi jak wychodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czasem to wina kapusty.Mój sposób: Gotuję kapustę+ listki laurowe i ziele angielskie(które potem wyciągam) na wpół miękko,odcedzam.Na patelni podsmażam dość dużą pokrojoną w kostkę cebulę,dodaję do kapusty(wodę z gotowania zostawiam)podsmażam wszystko razem jeszcze trochę(w razie potrzeby podlewam wodą z gotowania).przyprawiam pieprzem do smaku i aby kapusta ładnie się zagęściła dodaję 1 surowego ziemniaka startego na tarce o najdrobniejszych oczkach i jeszcze gotuję,aż się ładnie zagęści i zrobi się jednolita.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
5 l wody, 1 kg kapusty. wrzucamy do0 gara, gotujemy, konsumujemy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
no to się pani wyże wysilasz:o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
no muisz poprostu sprawdzać podczas gotowania stan miękkości ;) ja robię tak kapuche szatkuje (noo dobra robi to za mnie robot ;) daje do garnka marchewke ścieram na grubych oczkach tarki i dorzucam do kapusty dodaje kilka listków luarowych, kilka kulek ziela angielskiego zalewam wodą i podpalam palnik pod koniec gotowania doprawiam (sól, ciut kucharka, pieprz, sok z cytryny, ciut octu, odrobina cukru) i tak czasem dodaje jeszcze koperek, czasem zeszkloną cebulke a czasem starte jabłko i na koniec albo zasmażka albo zaklepka z mąki i wody jak do tego mam mięcho to troche sosu spod mięsa dolewam do kapusty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscia
mialam ten sam problem rozwiazalam go w bardzo prosty sposob :) po pierwsze: kapuste trzeba bardzo cienko pokroic, niemal jak nitki, jak najcieniej. to jest uciazliwe i zajmuje troche czasu, ale naprawde sie oplaca. wtedy czas gotowania jest duzo krotszy, a kapusta pozostaje smaczna i tcoche kr***a, mimo, ze juz miekka. nie nabiera takiego rozgotowanego smaku i konsystencji. a po drugie gotujemy prawie bez wody, zeby bylo tylko troche pary w garnku i w tej parze kapusta sie dusi. . a to przykladowy przepis na taka kapuste: podsmazamy na masle (ja mialam maslo z czosnkiem i ciolami - nadaje sie idealnie) ze dwie duze garsci szczypiorku i tyle samo czerwonej papryki ze sloika (1-2 minutki). nastepnie dodajemy kapuste - ok. pol sredniej glowki i z 1/3 szkl. wody, a jeszcze lepiej rosolu lub wywaru. przykrywamy i gotujemy ok 10 minut. kapusta wychodzi pyszna i chrupka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscia
j/w sos spod pieczonego miesa tez swietnie sie nadaje. ja zadnych macznych dodatkow nie stosuje, wole jak kapusta jest taka orzezwiajaca w smaku i troche chrupiaca :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×