Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mam owsiki

Polecane posty

Gość gość

Mam owsiki. Jak tylko poczułam swędzenie pomyślałam ze to wlasnie to choc nigdy wczesniej ich nie mialam. Natychmiast poszlam do lekarza i nastepnego dnia wzielam Vermox.Lekarka kazala powtorzyc dawkę (1 tabl) za 2 tyg. Nie minął pełny tydz a znowu poczulam lekkie swedzenie juz nie tak intensywne jak poprzednie. Przestraszylam sie i wzielam kolejna dawke, bo nie chcialam czekac jeszcze tydzen. (owsiki oczywiscie zauwazylam podcierajac sie nawilzana chusteczką) Stosuje sie do zalecen, piore, prasuje, uzywam tez recznikow papierowych i dbam o higiene jak zawsze zreszta. Niegdzie nie znalazłam odpowiedzi czy nic nie bedzie po tej dawce ktora sama sobie zaaplikowalam po tyg zamiast po dwoch.

Gość gość
nic nie będzie, aczkolwiek za mala dawke wzielas. przeczytaj ulotke- i dostosuj do wagi. po prostu nie wyleczylas się do końca. za 2 tygodnie znow musisz powtórzyć leczenie

Gość gość
Jak już ustalisz dawkę leku, to na czas leczenia kategorycznie odstaw wszelkie słodycze i mleko. To dodatkowo je osłabi. Spożywaj większą ilość kiszonek (ogórki, kapusta, buraki), czosnku, cebuli, pestek dyni i migdałów - to pomoże je szybciej wykurzyć. To dotyczy wszystkich nicieni.

Gość gość
czy one moga wylazic jeszcze skoro wzielam lek (vermox)?

Gość gość
JEśli masz zakwaszony organizm to owsiki beda sie czuły jak w niebie :) Zerknij sobie na diete alkaizujaca i zastosuj, a do tego jedz duzo marchewki, czosnku, cebuli, kiszonek itd Polecam róznwiez lewatywe czosnkowa to bardzo dobry sposob na pozbycie sie owsików.

Gość gość
koniecznie w kubku magnetycznym.

Gość gość
proszę napiszcie czy one mogą wyłazic po leku, wczoraj wzielam kolejna dawke i dzis wyczailam dwa (po wytarciu mokra chusteczką) psychicznie wysiadam, mam już jakies napady lekowe...

Gość gość
tak sok z kiszonej kapusty i gdzies czytałam jesc duzo cebuli ,czosnku ,a nawet włozyc sobie ząbek czosnku jak czopek

Gość gość
To ja jak widac wciąż tu jestem bo wciąż choruję. Vermox nie pomógł, brałam wiele juz dawek polecenia lekarza. W koncu na wlasną reke kupilam Pyrantelum. Wzielam 3 tabletki i dwa dni ideealnie a potem znowu, dzien w dzien raz w czas cos wychodzilo. Teraz wzielam kolejna dawkę ale 4 tabletki bo waze 75 kilo i moze wtedy bylo za malo - nie wiem. Lekarka przepisująca Pyrantelum mowila ze po tym leku nikt do niej nie przychodzil z "reklamacja" ze ten lek jest taka silną trucizna na owsiki. A ja sama juz nie wiem, od diety schudlam juz ponad 5 kilo. Nie mam nastroju, pracuje ale wciaz jestem myslami gdzie indziej, nie moge sie skupic, załamuje się. Dlaczego nic nie działa? Pomóżcie, proszę o poważne rady i opinie. Powiem tylko ze wszelkie domowe sposoby juz wszedzie opisywane nie daly rezultatu, dlatego teraz jestem tylko na diecie, oczywiscie zero cukru, bialego pieczywa produktów mącznych itd.

Gość gość
Ndal nic nie pomaga, pyrantelum 3 dawka tez nie - niemozliwe ze sie zarazam ciagle - psychicznie odpadam....

Gość gość
A stosujac leki zrobiłaś generalne sprzatanko łacznie z wygotowanie bilizny,poscieli i ręczników,nie wspomne o dywanach???

Gość gość
miałam na myśli dobrze przeczyszczony dywan np.octem

Gość gość
musisz zazyc silna dawke nawet wiecej tabletek niz 2 na raz i powtarzac przez jakis czas a nie tylko kilka dni brania. Nie zapominaj ze one skladaj jaja i trzeba trafic na ten momen aby je pozabijac a nie aby sie rozmnazaly. silna dawka codziennie przez nawet 2 tygodnie i na 2 tygodnie powtorz kilka dni a raczej musisz obserwowac. bielizna , posciel musisz wygotowac musisz pozbyc sie jaj dlatego to nie takie proste i nie zlikwidujesz w jeden tydzien

Gość gość
Nie drapię sie po d***e i nie rozumiem dlaczego ciągle je mam, stosuję sie do wszystkiego - ciągła zmiana poscieli, pranie prasowanie.Dywanów nie mam więc wycieram kurze, odkurzam, myje pogłogi, ubikację myje po każdym skorzystaniu by mąż i córka się nie zarazili (byli profilaktycznie odrobaczeni razem ze mna i u nich nic ale boje się ze mogą coś złapac) Jestem na diecie - jem tylko to co można i unikam produktów które nie są zalecane przy owsikach. Schudłam 7 kg w ciagu półtora miesiąca, jesc mi się nie chce bardziej z powodu kiepskiego stanu psychicznego - bo nie moge normalnie zyc przez to g***o. Robię wszystko, nie pomógł vermox ani pyrantelum bralam juz 3 razy co tydzien, pierwszy dzien od wzięcia wyłażą potem dzien, półtora ciszy i na nowo, a wychodzą głownie w dzien, w nocy spię dobrze, smaruje sie wazeliną, stosuje higiene kiedy moge ale one nie dają zyc, nie mogę normalnie funkcjonować, mam na mysli tez sprawy z meżem. Spię w obcisłej bieliznie i pizamie, one nawet na tydzien sie nie uspokoiły, kazdego dnia cos sie dzieje, czuje swiad i podcieram sie mokrą chusteczką ( albo myje jak jestem w domu) i przechodzi az do nastepnego razu. Leczę się już od konca października i naprawdę boje się ze nic juz nie pomoze. W srode mam wizyte u lekarza - został mi tylko zentel, ale boje sie ze i on nie pomoze. Jestem z malego miasta, tu nie ma lekarzy specjalistów - nie ma siły ani chęci do zycia. Znajomi nie wiedzą co sie dzieje ze mną, schudłam nie usmiecham się jestem bez zycia, poza tym w du... rzecz jasna

Gość gość
doskonale Cie rozumiem, ja tylko zazywalam zentel ale takie konskie dawki aby je pozabijac i wierz mi ze stolec byl prawie bialy od tej ilosci jakie byly martwe to bylo jakies 20 lat temu i sie prawie udalo prawie bo jakis rok temu sie pojawily ale juz nie w ogromnej ilosci i czasnkiem je wyleczylam poki co.

Gość gość
ja w stolcu nie mam wcale i nie miałam chyba ze po silnym leku tak sie pokazują ale na razie nic mi nie pomagalo nawet na chwile dosłownie dzien gora dwa i znowu

Gość gość
Ciągle tylko wyję po katach, dobrze, że mam Kochanego Męża - tylko jak długo będzie mnie podtrzymywal na duchu...

Gość gość
Dziś wzięłam Zentel - tylko w nim nadzieja jeszcze...

Gość gość
A dziś wyłażą :( Noc była cudowna, wyspałam się, a dziś znowu.... chyba nic nie pomoże...

Gość gość
nie wiem ile ile wzielas tych tabletek ale mam nadzieje ze tym razem silniejsza dawke i powtorzysz silniejsza dawke np jutro i po 2 tygodniach jeszcze a jak bedziesz brala 1 tabletke to zycze C***owodzenia z owskami

Gość gość
Ja już nie wiem jak brać, każdy pisze inaczej, dostałam od lekarki tabletke zentelu 400mg, mialam wziac wczoraj i kolejna po 3 tyg. Zapłaciłam w sumie 130zł za te leki bo wzielam dla calej rodziny. Mam wziąc dzis drugą? Niech ktos poradzi i napisze czy po zentelu też wychodziły owsiki - ja zwariuje juz :(

Gość gość
moze poprostu zmien lekarza , juz tyle czasu sie menczysz

Gość gość
Wezme dziś jeszcze jedną tabletkę zentelu, lekarzy w moim mieście nie ma specjalnych, to mała miejscowość. Może nie zaszkodzi :(

Gość gość
Co dziwne jak sie podcieram mokrą chusteczką kiedy czuję lekki świąd na niej są koloru zielonkawo-żóltego ( cos jak wyciśnięty syfek) Owsiki ponoć są białe, a to jest żółte - po oddaniu kału najwięcej wyłazi już jak się umyję. Nikomu nie życzę, to koszmar. Wzięlam ten Zentel jeszcze raz, ale nadal nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy ktoś kto wyleczył się Zentelem, po podaniu leku jeszcze jakis czas je obserwował... :(

Gość gość
znalazlam cos o sprawdzonym dawkowaniu przez internautow moze to zainteresuje Ciebie lub sama jeszcze poszukasz i poczytasz jak inne osoby sobie z tym poradzily.... "" ja zawsze podawałam na raz na czczo zentel - 20 ml na raz na czczo, adekwatnie 2 tabletki na raz. za 10 dni np. vermox (na zmianę - 3 dni, lub półtora dnia, bo zamiast 2 tabletki dziennie to 4) za 10 dni znów zentel"" lepiej 3 dni a powtórka po 12-14 dniach. kiedyś miałam też i takie zalecenia: 5dni powtórka po 10 dniach "" wlasnie nikt nie stosuje 1 tabletki i za 2 tygodnie jedna tabletke bo to nic nie pomoze..

Gość gość
Poradźcie coś proszę, dziś po drugiej tabletce Zentelu 400mg dalej bez zmian, bylo ok aż do teraz i znowu swędzi, podcieram i są - psychicznie mnie wykończą....:(

Gość gość
Lekarka kazała wziąć Zentel przez 3 dni (tanio nie jest) - zaczne w piatek ale marne chyba moje nadzieje. Chyba zaczne znwou wszystko jeść łącznie ze slodyczami bo ta cholerna dieta i zalecenia pomimo ze stosowane od dwoch miesiecy tez nic nie dają - zaczynam się juz przywyczajać do tej kiepskiej sytuacji, gorzej z mężem... bo dwa miesiące juz postu ma niestety...

Gość gość
Zentel wczoraj ostatnia dawka (3 dzień) Mimo to sporadycznie coś się pokazuje, chyba muszę już nauczyc się z tym zyć :(

Gość gość
Moja córeczka męczyła się z owsikami ponad rok. Żadne leki nie pomagały na dłużej niż tydzień. Zasziałała kuracja: http://cali.pl/sklep/pasozyty-paraprotex/ Na prawdę nie ma sensu faszerowac się chemią jeśli możemy naturalnie pozbyć się problemu.

Ja miałem ten sam problem i (chyba) wyleczyłem się. Podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Po pierwsze; badanie kału na jaja owsika jest niewłaściwą metodą. Sam miałem 5 takich badań z wynikiem negatywnym (brak jaj). Dopiero później przeczytalem w "Rooks Textbook of Dermatology", że jaja przez samice składane są na powierzchni skóry wokoło o***tu (w tym celu wychodzą z o***tu), zaś w kale albo nie ma ich w ogóle, albo jest mało. W kale rzadko zdażają się też osobniki dorosłe, tak, według podręcznika, badanie kału nie powinno być w ogóle stosowane w rozpoznaniu tej choroby. Mój lekarz o tym nie wiedział. Po drugie; jest specjalne badanie na owsiki (w każdym wojewódzctwie jest wojewódzki szpital chorób zakaźnych, który takie badania robi, lub powinien robić). Badanie polega na tym że kawałek taśmy klejącej (normalna biurowa przezroczysta taśma jaką można kupić w każdym supermarkecie), przykleja się do skóry obok o***tu i odkleja. Jaja z skóry są w ten sposób przeniesione na taśmę. Taką taśmę przykleja się do szkiełka podstawkowego i ogląda pod mikroskopem. Jest to metoda stosowana nie tylko w Polsce, ale i na świecie (chociać pod tym względem w Ameryce jest lepiej bo są sprzedawane specjalne zestawy do wykonania cełej procudery). Całą procedurę musi pacjent wykonać sam i taśmę zanieść do szpitala do sprawdzenia. O szczegóły można się zawsze zapytać w szpitalu który robi takie badania. Jest to jedyne badanie w miarę skuteczne na owsicę, ale jednak nie ma skuteczności 100%. Jednym problemem może to, że pacjent nie wykona poprawnie procedury - zabrudzi taśmę odciskami palców, zmiażdzy jaja paznokciem, przeprowadzi procedurę po kąpieli kiedy nie ma jaj lub zrobi inny błąd. Innym problemem jest to, że taśma może być przyklejona akurat w miejscu gdzie nie są złożone jaja, lub akurat tego dnia samice nie składały jaj. Inną metodą wykrycia owsicy jest zobaczenie czy nie wychodzą z o***tu. Z o***tu wychodzą tylko ciężarne samice w ciemności (boją się światła), dlatego należy odczekać w ciemnośc***ewien czas i nagle zapalić światło, aby zobaczyć je na zewnątrz. Nie jest to jednak pewna metoda - brak widocznych robaków na pośladkach nie oznacza, że nie ma ich w jelicie, poza tym jest bardzo trudna do zastosowania samemu. Robaki mają około 3mm długości, 0.5mm grubości, są białe i ruszają się (najlepiej jest nieruchomo wpatrywać się w skórę w poszukiwaniu ruchu). Dobrze jest zrobić badania. Wynik pozytywny (wykrycie jaj) oznacza, że na pewno jesteśmy zarażni. Wynik negatywny niestety nie oznacza, że nie jesteśmy zarażeni. Często niestety jedynym objawem na którym można się oprzeć jest swędzenie w okolicy o***tu. Takie swędzenie może mieć dwie częste przyczyny - owsiki i hemoroidy (i wiele innych rzadkich chorób). Można je odróżnić przez to, że swędzenie w przypadku owsików nasila się w ciemności (głównie w nocy gdy leżymy w łóżku przed zaśnięciem). Poza tym, nie jest ani stałe (jak swędzenie przy ugryzieniu komara), ani pulsujące (związane z akcją naszego serca), tylko charakteryzuje, się szczególną zmiennością - ruchem oddzielnego od nas organizmu. Mnie pomogło wyobrażenie sobie wijącej się dżdzownicy i zapytanie czy to co czuje mogłoby być wywołane takim ruchem. Inne objawy są mniej charakterystyczne; bóle głowy (miałem), oraz bóle brzucha (nie miałem), biegunki i zaparcia (też nie miałem). Jeśli podejrzewamy owsiki dobrze jest iść do lekarza i raz wziąć lekarstwo przeciwko robakom. Jeśli swędzenie ustąpiło, lub zmniejszyło się, to jest praktycznie pewne, że mamy owsiki. Inne robaki nie wywołują swędzenia, a inne przyczyny swędzenia nie są leczone przez lekarstwo na robaki, to zawęża listę możliwości tylko do owsików.