Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

PO CO TAK WCZEŚNIE USG

Polecane posty

Gość gość

po co robicie usg w 5, 6 , 7 tygodniu ciąży???

Gość gość
miałam robione usg w 7tc aby wykluczyć ciążę pozamaciczną, sprawdzić czy zarodek jest usytuowany w odpowiednim miejscu i czy widać tętno.

Gość gość
żeby sprawdzić czy wszystko rozwija się jak powinno, czy jest serduszko, czy jest zarodek czy nie ma zmian patologicznych, czy ciaza nie jest zagrozona w tym okresie itp.... co za idiotyczne pytanie

Gość gość
po to zeby sprawdzic czy to np;nie ciąża pozamaciczna,czy nie ma innych zagrożen ,ja w 5 tym tygodniu miałam krwiaka widocznego na USG!

Gość gość
Np po to by stwierdzić czy ciąża nie niej pozamaciczna. Ja tak miałam bo miałam ostre bóle brzucha

Gość grettabe
zeby zobaczyc czy płód zyje, czy jest prawidłowo zagnieżdzony (a nei poza macicą) itd itp! norma sa mamuśki co przychodż an ausg pod sam koniec ciazy, że ,obejzrec sobie dzidizusia' z cąłą rodzinką zcęsto...a tu okazuje si eze dzidzius jest chory, niewykształcony itd, ze mozna było temu np. zapobiec (nie zawsze) leczyc, robic badania itd..a tu masz babo placek!

Gość gość
MAM WRAZENIE ze zal Ci kasy na USG,bo w następnym pytaniu piszesz ze odwołasz to USG i pojdziesz dopiero w12 tygodniu,poknij siew łeb!

Gość gość
7tydzień to nie tak wcześnie. U większości widać już wtedy serce.

Gość gość
jakby ciąża okazała się pozamaciczną to mozesz nawet stracić życie!, po to się bada, czy wszystko się dobrze rozwija

Gość gość
W 5tc nikt nie wykluczy ciąży pozamaciczyej.

Gość gość
kiedys nie bylo USG i jakos kobiety sobie radzily

Gość gość
ano wykluczy, bo najczęściej widać już pęcherzyk w macicy, albo go nie widać wcale

Gość gość
no to rozjaśnię wam trochę w tych puściutkich łebkach.... jak ktoś ma ciążę pozamaciczną to odczuwa silne bóle, bóle nie do wytrzymania, które od razu kwalifikują do pobytu w szpitalu... i dopiero wtedy idzie się na usg! jak płód nie rozwija się prawidłowo to i tak nic z tym nie zrobisz - u nas aborcja zakazana! a wad rozwojowych się nie leczy! takie wczesne usg wewnątrzwaginalne może zaszkodzić rozwijającemu się zarodkowi o czym mówią tylko ci lekarze, którzy w gabinetach nie mają usg, reszta wykorzystuje waszą babską durną ciekawość i ciągnie z was kasę, nie informując o ryzyku!!!!! Leczcie się baby na mózg!!! a na usg dopochwowe tylko te co na prawdę są chore lub mają uzasadnione powody do tego!

Gość gość
kiedyś to i zęba rwali bez znieczulenia

Gość gość
takie wczesne usg wewnątrzwaginalne może zaszkodzić rozwijającemu się zarodkowi o czym mówią tylko ci lekarze, którzy w gabinetach nie mają usg, xxxxxxxxx tak mówią, bo nie mają usg buhahahaha

Gość gość
Ja mialam usg w 4tc pomijajac kwestie ktore przeczytalam w pierwszych wypowiedziach to po to aby dostac L4 bo prqcowalam na produkcji :) potem usg w 8 tc, to czy wszystko na samym poczatku dobrze sie rozwija lekarz patrzyl tez na przyrost BETA HCG :)

Gość gość
Osobiście nie znam kobiety która nie miała usg dopochwowego powiedzmy w przedziale 5-10tc. O dziwo wszystkie mają zdrowe dzieci a ich ilość to około 40 sztuk. Stał się cudx40.

Gość gość
40 cudów!!! wow!!! i co u nich wykryto???? powiedziano im wszystko ok, może się pani ubrać - 100 zł poproszę???

Gość gość
ta uczciwi, ale jestes naiwna, co innego, gdyby usg było w gabinecie i tak mówili, ale jeśli wcale go nie było, to o jednym świadczy

Gość gość
Tez jestem zwolenniczka usg w 12 tyg. Do tego czasu ciaza ma swoje naturalne prawa, taka prawda, oczywiscie jezeli jest plamienie to jak najbardziej usg jest wskazane jak najszybciej, ale jezeli ciaza obumrze to to niestety zadne usg tego nie wykaże, i tak bylo u mnie w 8 tyg wszystko ok. W 12 okazaloi sie ze ciaza obumarla w 8 tyg i 3 dniu, tak na prawde to usg w tak wczesnej ciąży , jeżeli nie ma plamien i bolu to nic nie pomoże i nie przewidzi,dla mnie byl to ogromny cios , w drugiej ciąży dostalam skierowanie panstwowo w 9 tyg. Bo ciaza byla zapisana juz jako wysokiego ryzyka, inaczej sama bym nie poszla, w obecnej ciąży poszlam w 12 tyg. I dopiero zaczelam sie cieszyc. Doświadczenie nauczylo mnie ze w niektórych sprawach lepiej poczekać, dla wlasnego zdrowia psychicznego, i wiem ze zaraz odezwie sie grono mam ze im wlasnie usg cos tam wykryli od tak bez bólu i krwawienia, zbieg okoliczności. I tyle...

Gość gość
Dlaczego USG dopochwowe w tak wczesnej ciazy jest szkodliwe?

Gość gość
pozazdrościć towarzystwa, ja na szczęście obracam się w wyższych sferach intelektualnych, w których rozsądek bierze górę nad ciekawością!!!

Gość gość
wg prawa polskiego można dokonać aborcji jeżeli dziecko ma poważną wadę rozwojową luz zespół wad oraz gdy taka ciąża zagraża życiu kobiety.

Gość gość
Ja mialam przez cala ciaze ponad 10 usg. W pierwszym trymestrze w 4tc 2 razy-mam epi i neurolog potrzebowal zaswiadczenia na pismie i za ta wizyte zaplacilam 80 zl w pierwszym dniu spodziewanej miesiaczki bylo za wczesnie, a lezalam w szpitalu, po 2 dniach juz poszlam prywatnie. Potem 5,8,11,15 tc wszystko na NFZ i faktycznie przebiegalo ok. Potem 22 tc tutaj bylo 3d/4d platne 150 zl. Potem 23, 31, 34 i 35 tc wszystko na NFZ. Tutaj usg sie zakonczyly bo mialam stan przedrzucawkowy wiec ciaza zostala rozwiazana przez cc. Ale to nie mialo znaczenia. Mam zdrowego wczesniaka co rzadko sie zdarza :)

Gość gość
Ja mialam usg na przelomie 10/11 tyg. Przynajmniej juz bylo cos widac. Potem mialam jeszcze 2 usg. Dziwia mnie wpisy na kafe, ze laski maja co miesiac usg robione. Po co, gdy ciaza rozwija sie prawidlowo?

Gość gość
w wyżsyzch sferach intelektualnych, buhahaha

Gość gość
zdrowy wcześniak zdarza się rzadko, jeśli mowa o dzieciach urodzonych np w 25 czy 27 tygodniu. 35 tydzień to prawie donoszony płód, wręcz rzadko się zdarza żeby nie przeżył ze względu na wcześniejszy poród i żeby miał cechy wcześniacze, u takiego może być nadmierne napięcie i słaba odp***ość, anemia ale raczej nie sugeruj że rzadko zdarza się w 35 tygodniu urodzić żywe zdrowe dziecko.

Gość gość
ja w ciąży miałam chyba 6 nie liczę w szpitalu tam ze 2 razy. W drugiej ciąży a jestem w 13 tc miałam już 3 usg, pierwsze w 7 tc a dwa prenatalne żeby sprawdzic tę kość nosową i przez. karkową u dwóch specjalistów nie zdawać sie na jednego bo to dla mnie najważniejsze usg. Teraz zrobię połówkowe, i później ze 2 razy kontrolnie. Na pewno najważniejsze jest usg tuż przed porodem żeby sprawdzić ułożenie dziecka. A i pępowina bo to jest coś co spędza mi sen z powiek.