Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezdecydowana na macierzynstw

czy powinnam miec dzieci

Polecane posty

Jestem w kropce i nie wiem co robic. Szukam rady bardziej doswiadczonych zyciowo. Mam 38 lat, moj maz 46, jestesmy malzenstwem od 11 lat. Mamy mieszkanie ale z olbrzymim kredytem, pracujemy, ale ja mam umowe do wrzesnie 2014, moj maz tylko do marca przyszlego roku. I wlasnie boje sie miec dzieci w tej sytuacji. Juz nawet zdecydowalam, ze na dzieci nas nie stac, ale boje sie troche przyszlosci. Inni bezdzietni robia kariery , podrozuja, spotykaja sie z przyjaciolmi, ja kariery zadnej nie mam jak widac, na podroze mnie nie stac i nie jestem towarzyska, taka nudziara ze mnie, mam tylko jedna kolezanke. Boje sie, ze bede zalowac braku dzieci. Nie wiem co robic. Co myslicie?

Gość gość
zrób se nojdora juz najwyzszy czas

to nie tylko kwestia czasu

Gość poli83
za stara jestes na dzieci

Gość gość
trochę późno zaczęłaś się nad tym zastanawiać :( pomyśl, gdy urodzisz będziesz mieć ok, 40-stki, a gdy dziecko będzie zdawało maturę jego ojciec będzie miał 66 lat, to już raczej pora na wnuku niż na nastolatka w domu

Gość gość
nigdy nie ma za pozno!!! jesli jestes gotowa dac temu dziecku swoja milosc :)

Gość gość
sama miłość to za mało

Gość gość
a dla nie miałas takiego dylematu 10 lat temu? kobieto masz 38 lat, Twój mąż zaraz dobije 50 a Ty teraz zastanawiasz się czy mieć dzieci? ostatnią dekade przespłaś>?

no wlasnie, milosc miloscia, ale co ja moge wiecej? ledwo nam teraz starcza na zcie, nie mowiac o dziecku, mama mi mowi, urodz a dasz sobie rade z pieneidzmi, ale ja po prostu nie wiem jak by to mialo wygladac, wiem ze jestesmy juz starawi ale jeszcze nie takie z nas dziadki

Gość gość
milosc to podstawa, zle myslicie :/

Gość gość
no Ty jak Ty ale Twój facet zaraz będzie miał 5 dych, kobieto obudź się! a tak w ogóle można wiedzieć ile zarabiacie?

staralismy sie znalezc jakies rozsadne prace ale o to nielatwo

razem mamy ok 4,5 tys ale ja tylko do wrzesnia, a on do marca, wiec nie wiem co bedzie dalej

Gość poli83
taaaa bo miłością dziecko wykarmi :O

Gość gość
weź sobie odpuść to rozważanie o dziecku nie jesteś stara, ale już za stara na rodzenie i wychowywanie niemowlaka dziecko to nie słodki bobas, którego oglądasz w reklamach dziecko to ciężka praca 24/24 przez co najmniej 3 lata i ogromna odpowiedzialność o kasie nie wspomnę

Gość gość
a można wiedzieć kim jesteście z zawod? skoro zamiast mieć dzieci chcieliście się wspinać po szczeblach kariery to powinniście daleko zajść...

Gość gość
do gościa z 19:55:30- masz rację,ale z drugiej strony gdyby każdy tak kalkulować to nikt by dzieci nie miała bo dzieci kosztują majątek a w PL wiadomo jakie zarobki...

no wlasnie o to chodzi ze nie mamy zadnych karier, nie mamy wiele i do tego zostaniemy calkiem sami na starosc, tego sie boje

Gość gość
za stara jesteś... mojego byłego chłopaka jego matka urodziła, gdy miała 38 lat... teraz ona jest po 60tce, on ma 20parę, jest dla niego bardziej jak babcia niż matka, robi się już niedołężna, do tego na stare lata wariuje, jest zaborcza, zazdrosna o niego, faceta sobie nie szuka (mąż umarl dawno temu) tylko całe swoje życie poświęca synowi

Gość poli83
4,5 tysiąca to wcale nie mało,myślę że by wam starczyło.,..tylko dalej twierdzę że jesters juz za stara na rodzenie dzieci

a moze ktos tu ma doswiadczenie bezdzietnej starosci? ja naprawde nie jestem towarzyska i jak zabraknie meza to bede calkiem sama, ancie moze kogos kto tak zyje?

Gość gość
moim zdaniem za pozno się obudziliście...kompletnie nie rozumiem dlaczego nie myśleliście w ten sposób te 10 lat temu...Ty jak Ty ale Twój mąż moim skromnym zdaniem jest za stary na ojca niemowlaka...w tym wieku powinien mieć 18-20 letnie dziecko. naprawdę przespaliście najlepszy moment:O

Gość poli83
nikogo starego bezdzietnego nie znam...ale sama taka z mężem bede bo nie chcę dzieci

czasu juz niestety nie cofne

Gość Kasiulekkkkkkkkkk
bez przesady. Nie jesteś stara ani Twój partner nie jest. Tylko w Polsce się przyjęło, że dzieci powinno się rodzić do 30:-/. Dobrze, że i to się zmienia. Zastanów się jednak nad kwestią finansową, bo dziecko niestety dużo kosztuje.

poli 83, nie boisz sie co bedzie na starosc?

Gość gość
szczerze mówiąc te osoby które znam są nieszczęśliwe i fakt ze nie maja dzieci odbierają jako porażkę życiową, ze nie udało się im założyć rodziny, są sami jak palec:( ale nie jest powiedziane że tak musi być w Twoim przypadku. a możesz mi odpowiedzieć dlaczego nie myśleliście o tym wcześniej? przecież wiesz w jakim wieku najlepiej rodzić dzieci, przespałaś te dekadę?

ja jestem z tych co sie duzo martwia i chcielismy miec ustabilizowana sytaucje finansowa zanim sie zdecydujemy na dziecko, niestety tak jakos sie ulozylo ze z praca zamiast coraz lepiej to bylo coraz gorzej

Gość gość
to ty będziesz taką samą zlosliwą matką jak matka mojego exa, ktora tez nie ma zycia towarzyskiego isie uwiesila i na swoim doroslym synie i zabrania mu spotykac sie z dziewczynami, byle tylko żadna jej go nie zabrala ;/

Gość gość
widzisz, w życiu czasem warto wszystko postawić na jedną karte bo jak tak człowiek będzie rozmyślał to obudzi się z ręką w nocniku...jeśli bardzo pragniecie dziecka i możecie liczyć na ewentualną pomoc rodziców to róbcie to dziecko ale że tak powiem- na cito bo czasu nie macie. i nie myśl za dużo bo znow utkniesz w martwym punkcie- to ostatni dzwonek-albo dziecko teraz albo już nigdy