Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zuza13

daylette a pominięcie tabletki

Polecane posty

Gość zuza13

Witam! Jestem w trakcie brania drugiego blistra tabletek Daylette. Wczoraj (30,11,2013) zapomniałam wziąć tabletkę o stałej porze, czyli o 21. Przypomniało mi się dziś (31,11,2013) o 5.30 rano. Odrazu połknęłam. PYTANIE: Czy ochrona przed ciążą jest zmniejszona? Czy powinnam przez kolejne 7 dni stosować dodatkową antykoncepcję? Dodam, że kochaliśmy się przedwczoraj (29,11,2013).

Gość zuza13
Nadmienię, iż była to 4 tabletka z blistra.

Gość gość
Bzykając się trzeba myśleć głową o tabletkach,a nie nastawiać piczkę.

Gość zuza13
Gościu, jeżeli nie potrafisz merytorycznie odpowiedzieć na pytanie, to może sobie daruj?

Gość gość
Zgodnie z tym co JEST NAPISANE W ULOTCE i co wiedziałabyś GDYBYŚ JĄ PRZECZYTAŁA możesz spóźnić się z przyjęciem tabletki do 12h i nie obniża to skuteczności tabletek.

Gość zuza13
Wiem, potrafię czytać... Jednak nie rozumiem fragmentu, który znajduje się tuż niżej: " W przypadku pominięcia tabletki w 1-7 dniu należy przyjąć pominięta tabletkę jak najszybciej, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, następne tabletki przyjmować o zwykłej porze. Przez następne 7 dni należy stosować dodatkowo barierową metodę antykoncepcyjną. Jeśli w ciągu 7 dni poprzedzających pominięcie tabletki doszło do stosunku płciowego, istnieje możliwość zajścia w ciążę. Im więcej tabletek zostało pominiętych i im krótszy odstęp czasu między ich pominięciem, a okresem przyjmowania tabletek placebo, tym większe ryzyko zajścia w ciążę." Choć zażyłam tabletkę z 9 godzinnym opóźnieniem to moża ona nie zadziałać, w przypadku, gdy pominięta była 4 tabletką w blistrze???

Gość gość
Skoro jest tak napisane w ulotce to po co sie tutaj pytasz?

Gość zuza13
Bo zdania w ulotce wykluczają się! Po co jest w niej napisane, że jeśli zażyje się tabletkę z mniejszym niż 12-godzinnym opóźnieniem ochrona nie jest zmniejszona, a niżej co innego...?!

Gość gość
Czytac ze zrozumieniem jeszcze nie potrafisz a juz seks uprawiasz?!

Gość gość
Nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Jesli tabletkę przyjelas z opóźnieniem do 12h od normalnej pory przyjmowania tabletek to skuteczność antykoncepcyjna nie jest obniżona traktuje się to jak przyjęcie tabletki w terminie. Ty jej nie pominęłaś, przyjelas ją normlanie. To co przytoczylas wyżej stosuje się jeśli pominiesz tabletkę tzn. nie weźmiesz jej w ogóle lub przyjmiesz z opóźnieniem większym niż 12h w stosunku do normalnej pory przyjmowania.

Gość gość
Dziewczyny potrzebuje dobrej rady . Wzięłam jedną tabletkę za dużo i okazało się, ze zamiast wziąć z dnia 13 to wzielam z 16 . I teraz nie wiem , czy w pon nie wziąć a dopiero we wtorek ta z poniedzialku 15 . Czy normalnie wziąć 15 w pon wlasciwa , a we wtorek ta 16 noe brać. Dodam, ze biorę daylette i one sa bez przerwy 7 dniowej. Pomozcie mi proszę ;)