Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasia 465

Halloween w Polsce

Polecane posty

Gość Kasia 465

???!! Ja się pytam co to ma być ? Jakie halloween ? Ludziska..nie dajcie sobie wciskać kitu..my mamy swoje święto i jest to czas zadumy, odwiedzania grobów..a nie czas imprezy zabawy i jakiś głupich przebieranek, malowanek ...dlaczego w sklepach są halloweenowe ozdoby ? Dynie pomalowane itp ?? Chyba mamy swoją kulture, swoje święta..i nie damy sobie czegoś innego wciskać..

Gość gość
to se nie wciskaj ale daj zyc innym po swojemu :o

Gość Kasia 465
To Wy nie macie swojego kraju ? Swoich świąt ? To przeprowadźcie się do innych krajów..i tam sobie to świętujcie..dziwie się tylko dlaczego te ozdoby po sklepach wiszą..

Gość gość
haha sama sie przeprowadz :D mnie to wisi i powiewa

Gość onjeden
o ile mi wiadomo 31.10 w Polsce żadnego święta nie ma więc halloween w niczym nie przeszkadza.

Gość gość
ale jestes zgredziała

Gość Kasia 465
Widzę, że zero szacunku do kraju..i jego kultury..myślałam, że znajde tu kogoś porządnego..no ale zapomniałam, że na kafe nie ma kogo szukać

Gość gość
moze pomyslalabys o zlej sytuacji w kraju i o tych swiniach przy korytach co wyprawiaja. zyj i zyj dac innym ograniczona babo

Gość gość
p********ie o jakiejs ojczyznie, jest globalizacja jakbys sie jeszcze nie zorientowala idiotko. mi to pasuje, juz mam kupiony stroj i sie zaleje w trupa jako czerwony kapturek :)

ja patrze z przerażeniem na to co się dzieje... bo dawniej sama obchodziłam Halloween i wiem jakie to niebepieczne. Bo to wcale nie zabawa, zabawa to tylko pretekst...ale nie będę się tu rozwodzić bo zwyzywacie mnie od nawiedzonej katoliczki, którą i tak NIE JESTEM!

Gość Kasia 465
Nie jestem żadną katoliczką nawiedzoną, nawet do kościoła nie chodze..ale dla zmarłych mam szacunek i obchodzę to święto tak jak się to robi w Polsce....a Wy tłumany dawajcie się wkręcać innym kulturom..za niedługo Ameryka albo Chiny całkiem przejmą nad Wami kontrole...i wszyscy będziecie tacy sami...i tak Polskiej rasy już nie wiele zostało...Wy dajcie się tłumanić i nastawiac na inne kultury

Gość gość
ale co ty pierdzielisz, jutro jest swieto zmarlych a w sob dzien zaduszny. dzis zwykly dzien. co cie w ogole obchodza inni, nie kumam tego

Gość gość
Polacy lubią małpować niestety,nie umieją docnić swoich świąt i kultury.

Gość gość
ale mnie nie jara polska kultura jak to okreslasz ,wiec jakos sie nie bronie przed tym amerykanskim wpywem. zreszta w ogole mnie to j***e. ciebie tez powinno, zaloz łudowy stroj, zapal sobie znicz na stole, nazryj sie kiszonej kapusty i celebtruj polska kulture. i s********j

Gość gość
choinki tez nie ubierasz, bo przeciez polska zmalpowala to od niemiec

Gość gość
Trochę kultury gościu.Ja ciebie nie zwyzywałam,wyraziłam tylko swoją opinię po to jest forum.

Gość gość
no rzeczywiście tragedia, że małolaty i studenci pójdą sobie na dyskoteki poprzebierani jak pajace.. nie masz większych problemów?

Kasia ja nie mówię, że Ty jesteś katoliczką, tylko jakbym powiedziała tu jakie duchowe zagrożenia niesie halloween to MNIE by tak nazwali. Ktoś tu sie doczepił do choinki - tak choinki też nie ubieram, nie obchodzę żadnego pogańskiego święta

Gość gość
Halloween jest bardziej polskie niż Wszystkich Świętych, bo jest bliższe rytuałom pogańskim, które zaobserwować można było na ziemiach polskich przed rokiem 966, kiedy to do Polski dotarł katolicyzm.

Gość gość
Dokladnie, 966 to czarny dzien dla polakow...wtedy przyszla do polski zaraza

Gość gość
Zgadzam się, katolicyzm to zaraza i plaga.

Gość gość
Nie podciągajcie halloween pod choinke, bo ta tradycj jest od lat od kąd ja byłam mała i moja mama była mała, a halloween próbują nam wtłoczyć od jakiś 3 lat...nie dajcie się ! Ja wiem, że dzisiaj nie ma żadnego polskiego święta, ale obchodząc ich święto nie obchodźcie wszystkich świętych skoro aż tak jesteście za innymi obchiodami...idzcie dzisiaj na halloween przebrani jak idioci, ale nie idzcie jutro na kacu odwiedzać grobów i nie palcie świeczek..zdecydujcie się..albo nasze swięta..albo jakieś inne zdziwaczałe kultury

Gość gość
no i co, ze jest od lat jakos wprowadzic ja tez musieli. moze mama twojej mamy tez wtedy tak psioczyla, ze jak toto nie mamy swoich tradycji tylko trzeba malpowac :D ograniczenie

Gość gość
Noo tak, ale też zapomniałam, że w Polsce insteniej duża drupa osób (szczególnie faceci), którzy tylko szukają okazji żeby się n*****ć..i potem sobie opowiadają: stary, ale była z******ta impreza, nic nie pamiętam ! Co mnie osobiście bardzo bawi..tylko nie pomyśleliście, że jutro razem z mama czy babcią pójdziecie na cmentarz i bez makijarzów będziecie wyglądać jak z horroru na kacu..w dodatku smród alkoholu pośród elegancko ubranych, zadumanych ludzi..,chcących obchodzić to święto jak nalezy..powodzenia Polski narodzie..ludzie zmądrzejcie trochę

Gość gość
ja akurat ide do pracy na druga zmiane i mam w doopie czy ktos sobie imprezuje czy nie. tylko ograniczonych boli to, na co i tak nie ma wplywu bo kazdy zyje po swojemu i robi co chce.

Gość milkaaaaaaaaaaa
a mnie to też w*****a. TO NIE JEST NASZE ŚWIĘTO!!!! a w kalendarzu już jest wpisane :/

Gość gość
co roku jest walkowany ten sam temat :o w poniedzialek i tak juz nikt nie bedzie o tym pamietal.

Gość gość
A róbcie co chcecie...wymyślcie nawet i milion innych dziwnych świąt i upijajcie się codziennie w trupa...jak zginiecie na wątrobe czy coś innego to będzie mniej idiotów na świecie

Gość gość
pracuje w sklepie i u nas pelno takiego gowna naprzywozili z hurtowni.Same maski,lapelusze,kosciotrupy czy sztuczne zakrwawione palce z wystajaca koscia :-S. a schodzi jak swoeze buleczki.Dla mnie to tez glupota i zgadzam sie z autorka.

Gość Do autorki tematu kasi
Dlaczego z gory zakładasz ze tylko katolicy mieszkają w tym kraju? Moze ateisci maja ochote obchodzić to święto, mnie nie przeszkadza. Zanim zaczniesz pisac o kulturze i własnych świętach, wypadałoby sie co nieco douczyc. Święta katolickie w wiekszosci powstały na gruncie poganskich swiat i zwyczajów, choinka jest poganska, malowanie pisanek na Wielkanoc rowniez. Co wiecej, kiedy zwyczaj choinki wchodził do polskich domów, księża bulwersowali sie o to, dokładnie tak, jak teraz bulwersują sie o halloween. Jakos im przeszło, jak wyczuli swoj interes. Co do święta Wszystkich Świętych, tej naszej niby kultury :D to jest to wlasnie zrzynka z...pewnego celtyckiego święta o nazwie halloween :)