Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zniesmaczona do zywego

dyskusje na temat wiary religii i Boga

Polecane posty

Gość zniesmaczona do zywego

Zauważyłam, że gdy tylko na Kafeterii pojawi się taki temat, to naraz każdy zna Boga lepiej niż własną kieszeń, a z Jezusem chodzi na ryby. A gdzie ta słynna pokora? Gdzie bogobojność? Gdzie skromność i umiar? Zaś gdy tylko ktoś was ubodzie odmiennym zdaniem, sypią się jak z rękawa biblijne cytaty. Ludzie, przecież Bóg Wam dał rozum! Gdzie Wasze własne przemyślenia? :O

ale nie rozumiem o co Ci chodzi? bogobojnosc polega na tym by Boga nie poznać tylko bać się jak jakiegoś dyktatora? Po to dał nam Biblię byśmy ją czytali i przez nią mogli go poznać

Gość gość
A Ty znowu o Biblii. A mówiłaś, że już uciekasz z forum :P Bogobojność to nie jakiś lęk przed tyranem, a cecha pozytywna określająca pokorę wobec Boga.

to że ludzie piszą ,zę Boga znają czy to rzeczywiście znaczy ,zę Go znają ?:) Bo że On zna ich - nie wątpię . Ale na odwrót ?:)

ciężko uciec jak cały dom napełnia się rodzinką z którą raczej gadać nie chce, a o Biblii lubię gadać :) ale tak, już uciekam bo powiedzą, że ich olewam :)

Gość gość
o siema allium :D Tu eko wioski :D

Gość gość
Póki co znaleźliśmy kilka ciekawych działek i jedną rodzinę chętną do ewentualnej wspołpracy. niestety, ta rodzina nie posiada środków na inicjatywę, a jedynie lubi bujać w obłokach :)

;D niestety ,sam pomysł jest z gatunku idyllicznych ale podstawy musi mieć twarde jak z granitu :D

Ważniejsze od tego czy ty znasz Boga , jest to czy Bóg zna ciebie? A później nadeszły i pozostałe panny, mówiąc: Panie! Panie! Otwórz nam. On zaś, odpowiadając, rzekł: Zaprawdę powiadam wam, nie znam was. Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny, o której Syn Człowieczy przyjdzie. E. Mat25/11

Gość gość
Wierze w Boga ale srednio wierze w Kosciol

Gość gość
moim zdaniem nie bog stworzyl czlowieka, tylko czlowiek boga, dla kasy, wladzy ,zeby rzadzic motlochem

Gość mortifer
Bóg jest Bóg, człowiek jest człowiek. Bóg jest Bóg, kościół jest kościołem.

Gość gość
Bóg nie tylko stworzył człowieka przecież ale cały świat i wszystkie stworzenia a motłochem to rządzi PO które samo go wybrało :(

Propaganda żydowska. Autorzy nawet łaskawie nie napisali co mieli na myśli z tym oczekiwaniem. Element oczekiwania i pełnej gotowości to fundament propagandy i nie tylko żydzi się nią posługiwali.

Gość gość
a kto stworzyl czowieka?

Gość gość
Bóg stworzył pięknego, mądrego człowieka, lecz ten umarł. To co żyje teraz pochodzi od kupy gnoju z piekieł...

Gość gość
Pokora jest cecha szczególnie istotna w religii katolickiej. Jest majstersztykiem czarnych manipulantow. Nie tylko odczuwasz pokorę względem Jezusa ale także względem księdza, wzgledem państwa, polityka. Pokora męczy, wypala, niszczy dusze. Pokora to zło, każdy kto czuje pokorę źle się czuje, słabo, nerwowo, smutno, bezradnie. Człowiek żeby poczuć radość życia nie może czuć pokory, musi ja odrzucić daleko. Pokora tlamsi człowieka jak boa dusiciel sprawia ze na przemian czujemy pokorę i pychę. Doprowadza do histerii i agresji. Pokora to niszczyciel serca.

Gość gość
nie sadźcie abyście nie byli sądzeni

Gość gośść
A wersety gdy podaję to gdy chcę potwierdzić że coś napisano w Biblii gdy twierdzę że coś tam napisano. Przykład: Jezus miał matkę (dah), braci i siostry, ale duchowo powiedział że nimi są ci którzy czynią wolę Ojca Świętego (tego w Niebie, bo nie ma innego), zaś będąc na krzyżu Marię oddał jako matkę pod opiekę Janowi (w sensie cielesnym). Zatem Maria była matką człowieka Jezusa,ale nie Boga-Jezusa. Wersetów wyjątkowo nie podam. Nerwowo i słabo też mi nie jest ^^

Gość Emilia54
Witam, ja jestem osobom wierzącą i często chodzę do kościoła by się modlić. Swoją wiarę pogłębiam, także poprzez czytanie religijnych książek, które kupuje na stronie: http://e-biblijna.pl/index.html. Polecam :)

Gość gość
ja modliłem się kiedyś dłuższy czas za pewną osobę niechodzącą do kościoła . Osiągnąłem tylko to : widziałem kilka razy jak ta osoba zaczęła chodzić w niedziele do kościoła ale tylko we śnie , na jawie dalej nic się nie zmieniło. Może tam we śnie też jest potrzebne chodzenie do kościoła , kto wie .

Gość gość
Bóóg Ojciec wyjaśnia modlitwę oOjcze Nasz . Mówcie "Ojjcze nasz, który jesteś w Niebie". " .. Tak pragnę być waszym Ojcem. Ojcem, który mieszka w Niebie. To Niebo to mieszkanie Moje, ale i mieszkanie wasze, mieszkanie dzieci Moich. Bo mieszkanie Moje jest wielkie. Ale mam inne mieszkanie, które jest dla Mnie mieszkaniem radości i wesela: to jest mieszkanie dusz waszych, mieszkanie w duuszach waszych. Gdybyście zrozumieli co to znaczy słowo: "Bóóg mieszka w was!", Potężny, Bóóg, który posiada wszystko, ale równocześnie Ojciec, który pragnie mieszkać w sercu Swojego stworzenia, Swojego dziecięcia. Dajcie Mi niebo waszych dusz. Mówcie Mi "Ojcze" i nie lękajcie się Mnie, jako Boga Stwórcy, jako Boga, który może stwarzać i niszczyć, ale kochajcie Mnie, jako Ojca. Chociażby grzechy wasze były najcięższe, to wtedy módlcie się z wiarą i ufnością i powtarzajcie: "oOjcze nasz, który jesteś w Niebie". Gdy słyszę to słowo "Ojcze", wtedy zapominam o wszystkich niewdzięcznościach człowieka. Wtedy staję się Ojcem Przebaczenia, Ojcem Litości i lituję się nad mizernością waszą. Nie widzę grzeechu, tylko litość ogarnia Mnie, wtedy czuję się Ojcem Mego biednego stworzenia. Jeżeli ojciec ziemski, gdy ma syna, choćby ten syn był łotrem, choćby widział, że syn popełnił wszystkie zbrodnie, jeśli przyjdzie upokorzyć się przed nim i żąda przebaczenia i żąda litości, czyż taki ojciec odrzuca dziecko swoje? Na pewno nie . cdn..

Gość gość

Jeżeli jesteście osobami wierzącymi to polecam wam zajrzeć na stronę debki-alleluja.pl Jest to ośrodek rekolekcyjno-wczasowy w Dębkach, w którym możecie wypocząć w otoczeniu osób chcących odkrywać swoją wiarę.