Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Najnowsze informacje na temat komety ISON

Polecane posty

Gość gość

Obecnie zostawiła orbitę Ziemi już 3 miliony km za sobą, i znajduje się 187 mln km od Słońca. W odległości 108 mln km od Słońca minie orbitę Wenus, a w odległości 55 mln km minie orbitę Merkurego.

Gość gość
Błąd. Przepraszam. Obecnie ISON znajduje się 147 mln km od Słońca. Pozostałe informacje poprawne.

Gość gość
jaka prędkość masz jakieś zdjęcie widziałeś ją ?

Gość gość
Obecnie robi 42 km/sekundę i ciągle przyśpiesza. Gdy zacznie jasno świecić, powinna być widoczna na tle gwiazdozbioru Lwa, poniżej Wielkiego Wozu.

Gość gość
"A ja zobaczyłem w tym agonalnym rozbłysku flary powierzchnię olbrzyma; jego milowe pobocznice nie były gładkie. lecz zryte, nieomal jak grunt księżycowy, światło rozciekło się po chropowatościach, gruzłach, kraterowatych wgłębieniach — miliony lat musiał już tak lecieć, wchodził, ciemny i martwy, w mgławice pyłowe, wychodził z nich po wiekach, a meteorytowy kurz w dziesiątkach tysięcy zderzeń żarł go i nadgryzał próżniową erozją. Nie umiem powiedzieć, skąd brała się we mnie ta pewność, ale wiedziałem, że nie ma w nim nikogo żywego, że to jest już miliardoletni wrak i nie istnieje może nawet cywilizacja, która go wydała!" - fragment książki Stanisława Lema "Opowieści o pilocie Pirxie".

Gość gość
to wolno coś leci

Gość gość
ISON powinna najjaśniej świecić w momencie gdy znajdzie się najbliżej Słońca, tzn. 28 Listopada.

Gość gość
Obserwuje ją właśnie przez koński teleskop :classic_cool: