Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niejadek to ja

Jak się odżywiacie mamy

Polecane posty

Gość jem to co moje dzieci
ciekawisia trochę mało, zwłaszcza że teraz jest sezon. Moje starsze dziecko tez nie było nauczone żeby jeść do kolacji warzywa ale nauczyłam pannicę i teraz sama prosi choćby gotowaną marchewkę czy fasolkę szparagową czy kalafiora, bo pomidorów nie jada. Młodsze uczone od małego nie kaprysi.

02.11.13 [zgłoś do usunięcia] Niejadek to ja Nie uważam żebym się krzywdziła. Wyniki mam w normie,jestem honorowym dawcą krwi więc co 3miesiące sprawdzają czy wszystko ok. Poza tym jem o 17 a spać chodzę o 23,więc nie jem na noc. A i porcja nie jest duża-jakieś 20g ryżu lub kaszy do tego warzywa i kawałek mięsa. xxxx Jesz jeden posiłek dziennie w tygodniu?

Gość Niejadek to ja
Moralizatorko droga jak Ty robisz pomidorowa na koncentracie, to raczej Ty się naucz zdrowo żywić rodzinę. Pomidorowa robi się na POMIDORACH a nie na koncentracie. Moje dziecko będąc w przedszkolu nie widzi co jem w pracy a w weekend jadam śniadania,obiad i deser. Jem warzywa i owoce-codziennie. Także zluzuj matko Tereso,nie umrę z głodu i Twoje podatki nie pójdą na dom dziecka dla moich dzieci.

słyszałaś co to jest piramida żywienia? Chyba po coś ktoś to wymyślił, że powinno się jeść określoną ilość porcji makroelementów.

Gość Niejadek to ja
Tak. W tygodniu jem obiad. Wieczorem czasem dokoncze po dziecku płatki na mleku lub zjem owoc. Ale jako posiłku bym tego nie liczyła. Do tego wypijam ok.5l płynów,bo kawę piję w kubku 0.5l.

ale zaraz... przecież śniadanie z warzywami też się liczy: kanapka z wędliną i pomidrek albo ogórkiem kiszonym (bo mała akurat uwielbia kiszonki ;) ) albo z rzodkiewką. I to nie jest tak że na obiad to tylko zupa ale rzeczywiście codziennie ją gotuję ale jak mam czas to zrobię też drugie danie np: kotlet z piersi kurczaka to zje (ale bez panierki bo nie lubi) z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty albo wczoraj na drugie danie była ryba z fasolką szparagową i też zjadła jako podwieczorek bo czasem też zamieniam tak że jak mam obiad na dwa dania to drugie danie zje o 14:00 a na podiwczorek o 17:00 zje zupę.

a co jest takiego złego w pomidorowej na koncentracie bo nie bardzo rozumię. Przecież to są pasta z pomidorów które bardzo gługo się dusi...

Gość ja ja ja
Ja jestem w koncowce ciazy,i od poczatku jem bardzo duzo nabialu,bardzo lubie zupy,z duza iloscia warzyw-mieszkam na wsi,wiec warzywa mam swoje z dzialki,sporo jaj-mam od siostry,ktora posiada swoje kurki,latem jadlam duzo jablek,gruszek,truskawek-tez swoich,bardzo duzo pomidorow swoich.ale a to za miesem nie przepadam,wiec tego nie jem duzo.zamiast wedliny wole ser zolty,twarog.

Gość ja ja ja
A,i latem jadlam na kg fasolke zolta,brokuly-uwielbiam.:)

Gość Niejadek to ja
Ja akurat pomidorowa robię ze świeżych pomidorów do tego dużo marchwi i pasternak. Co do piramidy zdrowego odżywiania to akurat większość jej założeń spełniam. Codziennie aktywność fizyczna, praktycznie zero tłustego i smażonego mięsa, ciemne pieczywo, olej rzepakowy, dużo warzyw gotowanych lub surowych. Co najmniej 2szklanki mleka/kefiru/jogurtu dziennie. Trochę za mało jem orzechów ale ogólnie zasady wypełniam.

Gość gość
i jesz to w 5-6 posiłkach dziennie? Takie jest założenie piramidy.

Autorko, nie chce mi sie wierzyc zeby ktos jadl w taki sposob jak Ty i w miare funkcjonowal do tego byl honorowym dawca krwi. Do tego jeszcze kola :P Mysle, ze to prowo bo trudno w to wszytsko uwierzyc.

Gość gość
w piramidzie nie ma tego czego nie jeść, tylko to co jeść. Pewnie, że to prowokacja albo autorka jest straszną kłamczuchą.

Gość Mirrabelcia
Ja pracuje jako protokolant sądowy. I w pracy na ogół nie mam czasu zjeść. Czasem skubnę wafla ryżowego,ale ogólnie głównie pije kawę lub wodę w dużych ilościach. Czasem maślankę lub jogurt grecki. Odżywiam się tak odkąd pracuje czyli 11lat z przerwą na ciążę. Ale to był dla mnie straszny czas :( zmuszałam się do jedzenia 4 posiłków dziennie. Owoce i warzywa lubię ale w ilościach niewielkich typu 1jabłko na dzień. Ja mam po prostu mały żołądek i mało się w nim mieści. Np wczoraj zjadłam pół bułki z pomidorem,jajko po wiedeňsku, kawę. Potem po cmentarzu kawa i miska 200ml rosołu, kilka winogron. Wieczorem kawa,kawałek ciasta i granat. A dziś na śniadanie były tosty z pieczywa z ziarnami z masłem, sałatka z pieczonych buraków z mozarellą i bazylią. Na drugie śniadanie mieszanka suszonych owoców i orzechów oraz herbata. Kaszę gryczaną jemy tylko białą. Mięsa jemy bardzo mało. Raczej 1 w tygodn. I ze 2 razy ryba,staram się kupować świeżą i naszą. Unikam łososia norweskiego. Mąż jeździ po flonderkę, dorsza czy łososia bałtyckiego. No ale my mieszkamy w Koszalinie to do morza blisko.

Gość Niejadek to ja
Nie jem w 5 czy 6 posiłkach. Zakładając że owoc to będzie posiłek, maślanka też i obiad to wtedy jem 3 posiłki. Piramida to nie tylko rysunek. To również opis poziomów i wskazania. A w tych wskazaniach jest napisane żeby np jeść surowe lub gotowane warzywa a unikać smażonych, nie jest tłuszczy trans itp,itd. I tak,funkcjonuje normalnie,krew oddaję regularnie co 3 miesiące. W zasadzie mam już nadprodukcje na 2tygodnie przed terminem oddania. Ale tak się dzieje po tylu latach oddawania.

Gość gość
żołądek się kurczy i rozciąga w zależności od ilości pochłanianego jedzenia. Tylko nie rozumiem jesli jesz małe porcje, to powinnaś jeść więcej posiłków, jeśli jesz 3 to powinny być to większe porcje, żeby zaspokoić zapotrzebowanie. Zasuszyłaś sobie żołądek.

Gość gość
Ja jem 3 małe posiłki. Na śniadanie jogurt naturalny do tego owoce,orzechy,płatki. Kawa. Jeszcze ze 2kawy. Obiad. Jedno nieduże danie np mięso z warzywami. Kolacja kanapka i jajecznica. W dni wolne jem bardziej sytne śniadania i lżejsze kolacje. Nie wiem jak ktoś może jeść 5-6posiłków. Jak dla mnie to chore :O

Gość gość
jem pierwszy posiłek o godzinie 6,00 rano a ostatni o 20,00 zazwyczaj jest to 5 posiłków, czasami 6. Uprawiam sport, wszystko mam zaplanowane.

Gość gość
skoro zalecenia dietetyków są aby jeść więcej posiłków, wiec to chyba NORMA aby jeść właśnie 5-6 posiłków.

Gość KawoszkaAaaa123
A ja zauważyłam ze jak ktoś pije kawę to mniej je. Ja jem 2-3 posiłki i pije 2-3kawy które w sumie mi zastępują nie raz posiłek.