Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to pozyczka

Polecane posty

Gość gość

Mam takie pytanie. Chcialam pozyczyc od znajomego 6tys. zl. Znajomy mial te 6tys. zl. "w skarpecie" nie na koncie, wiec chcialam zeby wplacil je na swoje konto, a potem z niego przelal na moje, zeby bylo jasne od kogo ja je otrzymalam. W US musze zaplacic od tego podatek 2%, o tym wiem. A teraz w czym tkwi problem. Ten znajomy zamiast wplacic ta kase na swoje konto i przelac na moje, to wzial ta kase "ze skarpety", poszedl do mojego banku i tam wpalci ja. Moje pytanie jest takie, czy to bedzie respektowane przez Urzad Skarbowy? Mam co prawda 2 dokumenty z tej "operacji", a w nich jestem opisana ja jako zleceniodawca i jako beneficjet :/ wychodzi z tego jakby to ja sama sobie wpłacila kase na konto :/ Niby pod spodem napisane tez jest: Tytulem, wplata gotówkowa od (i tu jest imie i nazwisko mojego znajomego) ale akurat ten odcinek dokumentu nie jest nawet podbity przez bank. Co o tym sadzicie? Czy skarbówka uzna to jako pożyczkę?

Gość gość
uzna to jako pralnię

Gość gość
Nikogo to nie zainteresuje, miałem kiedyś potrzebę okazania w pewnym urzędzie dla formalności stanu konta ponad 10 tys., wpłaciłem pożyczone pieniądze, wziąłem zaświadczenie, załatwiłem sprawę(zaproszenie dla obcokrajowca), pieniądze wypłaciłem tego samego dnia i zwróciłem koledze. Nikt mnie o nic nie pytał i nie zapyta.

Gość gość
A jeśli mam na to dokumenty i znajomy może poświadczyć że faktycznie był wpłacić tą kasę do banku, a na papierach z banku jest imię i nazwisko kasjerki z banku. Zresztą to wszystko to prawda co napisałam, ale wiem że na pierwszy rzut oka patrząc jedynie na wyciąg z banku będzie to dla nich podejrzane, ale jeśli wytłumacze jak to wyglądało, to w sumie czego mieliby się czepić?

Gość gość
Urząd skarbowy takimi groszami sie nie zajmuje. Po co masz te 2% odawać na darmo?

Gość gość
To doprecyzuję o co chodzi. Mnie US wezwie do siebie za jakiś czas, bo oprócz tej pożyczki mam też drugą w znacznie większej kwocie. Nie mam aż takich dochodów aby mieć na koncie takie duże pieniądze, więc to jasne, że dostanę do US wezwanie. Dodam, że za te pieniądze mam zamiar kupić kawalerkę, więc stąd ta pewność że będę gościła w US i muszę jakoś udowodnić skąd mam te dwie pożyczki. I własnie ta o której pisałam wyżej, została "zrobiona" w taki sposób jak opisałam i nie wiem czy będzie to respektowane później przez US :-/

Gość gość
zeby US sie toba zainteresowal, na twoje konto musialyby byc ogromne kwoty co tydzien lub dwa, a nie sasiedzka pozyczka w wys. 6tys :O nawet jezeli masz juz pozyczke, trzeba bylo brac od sasiada do reki te 6 kawalkow i tyle, US takimi drobiazgami sie nie zajmuje :O

Gość gość
Napisałam wyżej, ogromna kwota też właśnie się tam znajdzie, plus jeszcze te 6tys. co mi do tej kwoty brakowało, mam więc 2 pożyczkodawócw, stąd pisałam że wiem że US się do mnie odezwie.

Gość gość
Zgłupiałaś? Czy tobie się wydaje, że US prowadzi nieustanny monitoring wszystkich kont bankowych we wszystkich bankach???? Masz chociaż działalność gospodarczą? Bo inaczej, żeby się tobą US zainteresował to chyba musiałby na ciebie ktoś donos złożyć.

Gość gość
Do osoby z godz.14:55. Ale Ty mi odpisujesz w kontekście mojego pierwszego zapytania na tym forum. Wiem, źle to napisałam,dlatego doprecyzowałam o co mi chodzi o godz.14:42. Może jeszcze raz napiszę jaśniej. Zarabiam mało, nie stać mnie na kawalerkę. Stąd dzieki uprzejmości rodziny i znajomego będę miała od nich pożyczkę. Od rodziców jedną - na sporą sumę, od znajomego mam pożyczkę 6tys. zł o których pisałam na początku. US po zakupie nieruchomości wezwie mnie do siebie z zapytaniem skąd u mnie taka kwota na koncie, ponad 100tys. skoro nie miałam takich dochodów. Wtedy będę musiała im udowodnić że pięniądze mam z pożyczek. Udowadnia się to tym, że po pierwsze muszę zgłosić się w US w terminie 2 tyg. aby zapłacić podatek (bądź też nie, jeśli kasa jest od rodziny) a po drugie muszę pokazać umowy pożyczki (mam je spisane już) a po trzecie i o to trzecie mi chodzi, muszę wziąć wyciąg z konta bankowego, aby ukazać w US od kogo faktycznie dostałam owe kwoty. I własnie mój problem jest w tym, że znajomy zamiast przelać ze swojego konta kasę na moje, to wziął kasę ze skarpety i wpłacił w moim banku na moje konto. Pytam więc jak wytłumaczyć się przed US i czy to będzie uznane jako pożyczka, czy US naliczy mi 20% podatku, bo to będzie źle wykonana "operacja" (w sensie że własciwa powinna być przelaniem z konta na konto)

Gość gość
up

Gość gość
kobieto 2 lata temu kupiłam mieszkanie za 300 tyś a mój dochód to 1800 z hakiem i nikt sie nie interesował skąd wzięłam te pieniadze, czy pożyczyłam, ukrdłam, znalazłam

Gość gość
A, no to US ma jeszcze u Ciebie 3 lata na kontrolę. Bo ustawowo jest tak, że US ma na to 5 lat i zwykle robi to pod sam koniec tego okresu po to, żeby narosły nam jak najwyższe odsetki.

Gość gość
Oczywiście chodzi o odsetki jeśli nie postąpiliśmy zgodnie z procedurami, bo jeśli wszystko zrobiliśmy dobrze, to wiadomo że nie ma się czego czepić, a ja własnie nie wiem, czy pożyczka dokonana w ten sposób o którym pisałam w 1 poście jest właściwa.

Gość gość
up

Gość gość
up

Gość gość
dziewczyno niepotrzebnie wszystko komplikujesz i zaczynasz histeryzowac :O US tylko w dwoch przypadkach by się tobą zainteresował: 1. gdyby na twoje konto przez ostatnie 2 lata wpływały regulanie wysokie kwoty od 100 tys zl 2. poprzez donos. nikt nie monitoruje kont bankowych szarych obywateli i nie interesuja ich niskie kwoty. sama sie nakrecach jakimis wplatami 6tys od sasiada. zreszta sasiad to nie bank szybciej jemu do tylka moga sie dopieprzyc czy aby tobie nie pozyczyl na procent, co jest nielegalne :P

Gość gość m
Jasne, że US nie monitoruje kont bankowych, ale zakup i sprzedaż mieszkań to i owszem. Dlatego ja też bym wolała mieć udokumentowaną pożyczkę na kwotę 100 tys. Ale tymi 6 tys. w ogóle bym się nie przejmowała. (chyba że to ja udzielałabym tej pożyczki, wtedy też chciałabym mieć umowę i jakiś dowód wpłaty).

Gość gość
gość m - właśnie o to mi chodzi co napisałeś. Wiadomo, nie jestem na tyle naiwna, żeby sądzić że US kontroluje każdego i bez powodu może wszędzie zaglądać. Ale tu chodzi jednak o zakup nieruchomości, a takimi rzeczami US już się interesuje, zwłaszcza jak mam niskie dochody, do tego z przerwami :-/ Czyli mówicie że tymi 6tys. mam się zbytnio nie przejmować? A może podejść do US i zapytać czy taka forma pożyczki jaką opisałam w 1 poście będzie póżniej w razie kontroli przez nich respektowana?

Gość gość
napisałaś*

Gość gość
up

Gość mario356
Zapytaj na specjalistycznym forum pożyczkowym tam ci precyzyjnie odpowiedzą: http://www.monetto.pl ale wg mnie US nie bedzie sie czepial tak niskiej kwoty pozyczki