Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

RÓŻNICA W OM A USG

Polecane posty

Gość gość

Proszę o pomoc Jak lekarze liczą ciąże ? od 1 dnia ostatniej miesiączki? , bo z USG a z ostatniej miesiączki mam niecały tydzien różnicy ,że niby ciąża jest młodsza i zastanawiam się jak to jest? czy USG - mówi według poczęcia ? od momentu zaplodnienia ? skoro jest tydzien roznicy od OM czy na czym to polega ,bo nie rozumiem? czy na tym ,że owulacja np mogła się przesunąć na dalszy termin ? czy mogłą być wcześniej ? jak to jest orientacyjnie ,bo się nad tym zastanawiam.

Gość gość
Lekarze liczą od ostatniej miesiączki. Mi wyszło z USG w 12 tyg. 2 tygodnie różnicy, ale ja wiedziałam że tak wyjdzie, bo mam długie cykle i wiedziałam kiedy doszło do zapłodnienia, więc lekarka mi już liczy tygodnie od USG, żeby nie było potem w szpitalu problemu, że mi będą chcieli wywoływac poród wcześniej niż to jest konieczne. Mam wpisane w kartę ciąży że ciążą młodsza i termin porodu z USG jest taki i taki i że ten termin się liczy.

Gość gość
Ja miałam według ostatniej miesiączki na 9 lipca a według usg na 2 lipca urodziłam 28 czerwca . Chyba od wymiarów dziecka na usg wyliczają

Gość gość
właśnie też chce się dowiedzieć czy USG gdy się rozni od OM np tydzien to znaczy ,że według USG licza od przypuszczalnego zaplodnienia?

Gość muszerka
U mnie tez wychodzi tydzień różnicy z OM mam na 17 stycznia a z USG prenatalnego w 12 tygodniu że na 24 stycznia i tej drugiej daty trzyma się mój lekarz,ja miałam nieregularne miesiączki i owulacja się przesunęła

Gość gość
przesunęła się ,że wystąpiła wcześniej czy później? Moze się przesunąć przez odchudzanie albo antybiotyk (choroba- grypa)

Gość muszerka
Owulacja wystąpiła tydzień pózniej niz powinna być licząc normalne cykle co 28-30 dni,i nie było to spowodowane ani chorobą ani żadnym stresem od 4 lat staraliśmy się z mężem o 2 dziecko a że moje cykle były bardzo nie regularne co 30-55 dni to tak na prawdę ciężko stwierdzić kiedy doszło do zapłodnienia,dlatego mój lekarz sugeruje się Usg z 12 tygodnia

Gość gość
dlatego pytam o antybiotyk albo odchudzanie bo ja sie odchudzałam a potem byłam chora i zastanawiam się czy od tego mogło się przesunąć