Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Was2Was

Jak wam się udało usamodzielnić

Polecane posty

Gość Was2Was

Powiedzcie mi jak to zrobić żeby zacząć żyć własnym życiem Mam 25 lat, skończyłam ekonomię dziennie, języki obce umiem tak sobie. pracuję za 1200 zł/mc. Mieszkam z mamą, ona ma tylko emeryturę. Chodzi o to, że ja chciałabym kiedyś wyprowadzić się z domu rodzinnego, ale niestety kompletnie nie mam na to perspektyw. Owszem, szukam lepszej pracy, ale bez rezultatu. przy mojej pensji nie pójdę przecież wynajmować osobnego mieszkania... nie jestem rozrzutna, staram się odkładać kasę, ale ciągle są jakieś wydatki, sami wiecie. Sporo kasy już zainwestowałam w nasze mieszkanie i sporo jeszcze muszę w nie włożyć, bo wymaga remontu. Poza tym nie mam zamiaru się z nikim wiązać, to w pewnym sensie też minus, bo we 2 zawsze łatwiej, z żadną koleżanką też nie zamieszkam, bo to bez sensu. Czy mam szansę na usamodzielnienie się? Nie chcę żeby ludzie na mnie patrzyli jak na stara pannę która wciąz mieszka z mamą. Jak w Polsce się czegoś dorobić???

Gość samotny_samotnik
a czemu nie chcesz sie z nikim wiązać ? z taką kasą to chyba jedyne wyjście... :(

Gość gość
W Holandii najniższa pensja wynosi 1200euro, a wynajęcie mieszkania ze wszystkimi opłatami to 600euro... porównajcie to do Polski.

Gość gość
Mieszkam z mamą, ona ma tylko emeryturę. Chodzi o to, że ja chciałabym kiedyś wyprowadzić się z domu rodzinnego, ale niestety kompletnie nie mam na to perspektyw. xxxxxxxxxxx a co z twoją mamą? jak się wyprowadzisz, to nie stać jej będzie na utrzymanie mieszkania!

Gość gość
Kup sobie namiot

Gość gość
K***a po studiach i zarabiasz 1200. To ludzie na kasie w biedronce bez papierka zarabiają 1500 xxxxxxxxxxxx tak to jest jak się kończy g******e studia, zamiast zdobyć porządny zawód!

Gość Was2Was
"a czemu nie chcesz sie z nikim wiązać ? z taką kasą to chyba jedyne wyjście..." -> chciałabym kogoś mieć, ale nie umiem, nie potrafię, nigdy nie byłam w związku...ciężki przypadek, jestem emocjonalnym kaleką;/ ale nie o tym jest ten topik, poradźcie jak mam coś osiągnąć w życiu. proszę o wypowiedź zwłaszcza osoby, które miały podobną sytuację do mojej

Gość gość
ale nie o tym jest ten topik, poradźcie jak mam coś osiągnąć w życiu. xxxxxxxxxxxxxx może czas zdobyć jakiś zawód?

Gość gość
nie ma sensu żebys się wyprowadzała. będzie to kłopot zarówno dla ciebie jak i dla mamy. jeśli chcesz się usamodzielnić to zacznij powoli od dokładania ię na rachunki, zacznij robić zakupy na swój koszt i przejmij więcej obowiązków w domu. stań się z mamą wspólokatorką gdzie będziecie gotować na zminę i dzielic koszty na pół. i olej co mówią ludzie, bo oni zawsze znajdą coś żeby się przyczepić. wyprowadzisz się to powiedzą, że zostawiłaś biedną matkę emertykę itp.

Gość Was2Was
gość 18:34 - moją mamę będzie stać na utrzymanie mieszkania. ma podobne dochody jak w czasach, gdy studiowałam - wtedy byłam na jej utrzymaniu, bo studiowałam dziennie, trochę w wakacje dorabiałam...

Gość samotny_samotnik
czy twoja obecna praca ma jakieś perspektywy rozwoju ?

Gość gość
zacznij robić zakupy na swój koszt i przejmij więcej obowiązków w domu. stań się z mamą wspólokatorką gdzie będziecie gotować na zminę i dzielic koszty na pół. xxxxxxxxxxxxxxxxx ha ha ha ha ha ha! ale rada!!!!

Gość gość
przecież ona skonczyla bardzo dobre studia EKONOMIE, a co wam chdozi?

Gość Was2Was
gość 18:37 - nie o to mi chodzi - nie w tym rzezc że ja zyje za pieniądze mamy , absolutnie... ja płacę część rachunków, robię zakupy, często coś kupuję do domu itd nie o taką samodzielność mi chodzi - to chyba nic nadzwyczajnego, że chciałabym w końcu wyprowadzić się na własne mieszkanie... bo czuję się jak życiowy przegraniec. chciałabym być samodzielna, mieć własny kąt i jednocześnie móc finansowo pomagać mamie

Gość gość
to mamusia ma takie świetne dochody i nie kupiła córeczce mieszkania???

Gość samotny_samotnik
masakra co wy piszecie ludzie ? :P

Gość gość
to pozostaj ci tylko szukać lepsze pracy, nic innego w tej sytuacji nie zrobisz. zainwestuj może troche czasu w jakieś kursy podnosz ace kwalifikacę, albo naukę języka.

Gość Was2Was
samotnik - nie mam w mojej pracy za bardzo szansy na awans, rozwój ehh, szukam czegoś lepszego ale sami wiecie jak wygląda szukanie pracy;/ staram się na własną rękę douczać angielskiego, ale nie widzę wielkich postępów;) tzn nadal nie uważam że mój angielski jest w porządku i że mogę spokojnie odpowiadać na ogłoszenia gdzie wymagają dobrej znajomości ang. a na szkołe językową mnie nie stać;/

Gość gość
naukę języka? chyba żarty!!! żeby się nauczyć obcego języka trzeba wyjechać!

Gość gość
*podnieś swoje kwalifikacje

Gość gość
jeśli chcesz się wyprowadzić to wynajmij pokój chociasz ciezko ci bedzie z połową pensji, poszukaj lepiej płatnej pracy, jesli miezkanie mamy jest duże to nie ma sensu się wyprowadzać, znajidz lepiej płatną pracę i się dokształcaj, zrób prawo jazdy

Gość Was2Was
18:43 - jakie ŚWIETNE DOCHODY?? nigdy nam się z mamą nie przelewało... jak skończyłam studia to też nie od razu znalazłam pracę, a z kolei przestałam wtedy dostawać alimenty od ojca...i czuć było brak tych 450 zł miesięcznie

Gość gość
ja się usamodzielnilam jak znalazlam faceta. wczesniej z mojej wyplaty moglam pomarzyc o wynajeciu mieszkania, a teraz mam kogos z kim sie skladam po polowie :)

Gość gość
znajidz lepiej płatną pracę i się dokształcaj, zrób prawo jazdy xxxxxxxxxxxxxxx ale rady! dołóżcie jeszcze: - wygraj w lotka - znajdź bogatego męża

Gość gość
ja się usamodzielnilam jak znalazlam faceta. wczesniej z mojej wyplaty moglam pomarzyc o wynajeciu mieszkania, a teraz mam kogos z kim sie skladam po polowie xxxxxxxxxxxxx a więc nie znalazłaś faceta tylko współlokatora, któremu za darmo sprzątasz i wypinasz tyłek!!!

Gość Was2Was
mieszkamy w dwupokojowym mieszkaniu, więc nie jest ono duże. a prawo jazdy od dawna mam i co z tego? nie kupiłam auta, bo komunikacja miejska wychodzi taniej. nie jeździłam chyba ze 2 lata i zanim odważyłabym się jeździć to musiałabym sobie wykupic jazdy

Gość gość
no jeśli tak kojarzysz fakty , to gratulacje. nie szukalam faceta zeby sie wyniesc z domu, ale tak sie sprawy potoczyly, ze sie zakochalam i postanowilismy zamieszkac razem.

Gość samotny_samotnik
musisz poszukać faceta zakochać sie w nim i wtedy sie napewno usamodzielnicie razem ;)

Gość gość
du po daj ka za pół czynszu!!! ha ha ha ha ha!