Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Was2Was

Jak wam się udało usamodzielnić

Polecane posty

Gość gość
Może padło już to pytanie, nie wiem, ale czy myślałaś autorko o emigracji? Na pewno trudno byłoby ci zostawić mamę, ale...?

Gość Was2Was
no właśnie myślałam o tym. zastanawiałam się czy by nie wyjechać do Niemiec.

Gość gość
nie opłaca się - po odjęciu kosztów przywieziesz niewiele więcej niż zarabiasz tu na miejscu!

Gość Was2Was
ktoś z Was pracował w Niemczech? serio się nie opyla? Wiem że zarobki za zachodzie Europy nie są już tak atrakcyjne jak to było kilka lat temu, ale serio nie polecacie emigracji?naprawdę tak słabo z kasą?

Was2Was "berenka - cięzko powiedzieć czy ja mam jakąś pasję;( raczej nic co można by powiązać z życiem zawodowym. a swojej obecnej pracy nie lubię. " i tu jest problem, zastanow sie co Cie kręci, na pewno jest cos takiego, a dopiero potem mozesz dociekac jak to przelozyc na zycie zawodowe, i to jest zazwyczaj zaskakujace, badz otwarta. A! i musisz cos zmienic, lepiej jakikolwiek ruch wykonac niz zaden, nawet jesli na poczatku mialoby byc ciezko, to w rezultacie warto

Gość gość
berenka ale piszesz bzdury...

no tak, jasne, lepiej,zeby pojechala do byle jakiej pracy piernik wie gdzie i powtorzyla to samo co w PL, tyle ,ze na innej ziemi, brawo,a rozwoj gdzie?bo to za tym ida pieniadze,ale na poczatku jest cholernie ciezko,wiec albo albo. Jak ktos woli siedziec w byle czym,bo tak bezpieczniej,to sie nie usamodzielni na pewno,a jak zaryzykuje (najlepiej w czyms,co lubi), to przynajmniej ma szanse. Rozumiesz?

Gość calineczka_88
Też mam podobną sytuację do Twojej, jeżeli nie gorszą. Zarabiam około 1400 mieszkam z rodzicami i siostrą w dwupokojowym mieszkaniu. Jest mi tu ciasno i duszno. Im jestem starsza tym bardziej chce się stąd wyprowadzic. Tylko dokąd? Nie chce wynajmowac mieszkania, bo to strata kasy a na kupno mnie nie stac. Żaden bank nie da mi kredytu a potrzebne mi ok 100 tys. a z czego dalej życ?

Gość gość
czemu wasi rodzice nie pomysleli i nie zalozyli wam jakiejs ksiązeczki mieszkaniowej? taki totalny debilizm, biedota narobi dzieci i nawet nie pomysli, jakie te dzieci będą mialy start w dorosle zycie bez wlasnego mieszkania...

Gość kaki sharon
Też mam podobną sytuację do Twojej, jeżeli nie gorszą. Zarabiam około 1400 mieszkam z rodzicami i siostrą w dwupokojowym mieszkaniu. Jest mi tu ciasno i duszno. Im jestem starsza tym bardziej chce się stąd wyprowadzic. Tylko dokąd? Nie chce wynajmowac mieszkania, bo to strata kasy a na kupno mnie nie stac. Żaden bank nie da mi kredytu a potrzebne mi ok 100 tys. a z czego dalej życ?

przeciez ksiązeczki mieszkaniowe stracily na wartosci i to sporo, taki system zmienny, wiec trzeba myslec samemu - czyt. ryzykowac

Gość gość
Sprobuj Holandie, Belgię..., nie wiem jak jest w DE... Ja pracuje w Belgii, mam na godzinę 11 brutto.... Plus bony żywnościowe wysokości 7,50 za dzień.... Pracuje 40 godz w tygodniu, nie jest źle a nawet dobrze, nie poddawaj się, idź na kurs, dodatkowe studia zaoczne, nie siedzibą biernie, jesteś mloda!

Gość gość
Ja wzięłam walizkę z kilkoma ciuchami , miałam zaoszczedzonych 1000$, angielski na poziomie podstawowym ( a myślałam ze tak wspaniale rozumiem ) i wyruszyłam w świat . Pracowałam jako pokojówka , potem sprzątaczka pózniej zalapalam lepiej język i koleżanka Arabka załatwiła mi prace w firmie kosmetycznej , wysyłali mnie na rożne trainingi , dokształcania ,sama tez w siebie inwestowalam . Teraz jestem area manager i nie żałuje ale wiele razy było glodno,chłodno i do domu daleko.... Trudno coś za coś , teraz mam swój apartament z widokiem na morze, kase w banku a najwazniejsze to to ze mam dobrego meza z wykształconej , bogatej rodziny i wcale nie czuje sie od nich gorsza bo oni swoją kase odziedziczyli a ja wiem ze sama mogę zarobić i zawsze dam sobie w życiu radę . Jeżeli miałabym decydować drugi raz to zrobilabym to samo :-)

Gość gość
teraz mam swój apartament z widokiem na morze, kase w banku a najwazniejsze to to ze mam dobrego meza z wykształconej , bogatej rodziny i wcale nie czuje sie od nich gorsza bo oni swoją kase odziedziczyli a ja wiem ze sama mogę zarobić i zawsze dam sobie w życiu radę . xxxxxxxxxxxxx i niedzielę spędzasz na kafe! ha ha ha ha ha!

Gość gość
Tak niedziele spędzam na kafe bo cierpię na insomnie i nie mogę spać a u mnie jest już 1:15 w nocy ! Zazdrosnicy polaczki , najlepiej jakbym z głodu zdychała wtedy byłoby ok :-p