Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tajemnicza marchewka

jak przygotować marchewkę z groszkiem

Polecane posty

Gość tajemnicza marchewka

W stołówkach jak podają gotowaną marchewkę z groszkiem to całość jest umaziana czymś w rodzaju sosu, przezroczyste trochę kleiste. Jak to robią?? Myślałam, że może pociągnięte roztopionym masłem po ugotowaniu, ale nie, bo zbyt rzadkie. Śmietana chyba też nie, bo wtedy kolor jest bielszy, a tam zawsze jest gęste, maziste i przezroczyste. Jak to zrobić??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ARA196
gotujesz marchewkę, jak jest już miękka wyjmujesz, studzisz i kroisz w kostkę. Dokładasz groszek gotujesz dolewając wodę od gotowania marchwi, dodajesz soli , cukru i masła/kawałeczek/np. łyżeczka/. Jak to wszystko jest już gorące i doprawione do wody dodajesz mąkę mieszasz i wlewasz do marchwi/ja do tego też wykorzystuję wodę w której gotowała się marchewka/.To wszystko trzeba jeszcze trochę pogotować żeby zgęstniało tylko uważaj żeby się nie przypaliło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robie troche inaczej , zasmazke robie tzn masło na patelni wrzucam makę troche sie mi podmazy i wtedy rozprowadzam własnie ta woda z marchwi i dolewam do garnka i juz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
możesz użyć mrożonki "marchewka z groszkiem" ta ciapka w marchewce to maka, możesz tak samo zrobić zieloną fasolkę szparagową (też z mrożonki) tak jak wpis powyżej, do mrożonki wlewasz wrzątek tak aby ją zakryć i gotujesz, dodajesz sól, pieprz, masło, jak już marchew i groszek są miękkie to dolewasz mąki rozmieszanej z wodą (osobno rozmieszanej, w kubku), chwilę gotujesz aż zgęstnieje i gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tajemnicza marchewka
Dzięki. Nie wpadłam na to, że należy użyć zasmażki, bo nie zaskakujące jest to, że w stołówkach chce się kucharkom bawić w takie rzeczy. W każdym razie dzięki za porady, spróbuję zrobić według waszych wskazówek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kobieto daruj sobie te zasmazke bo na zawał zejdziesz,lepiej wszystko udusic na masle,dodac ulubione przyprawy,octu balsamicznego,jest zdrowiej i smaczniej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ale o co ci chodzi bo nie robie jak sobie życzysz z ta zasmażką .Ja powiedziałam jak ja robię zreszta co to za róznica zasmażka na masle czy łyzką masła do marchwi i groszku pomysl troche ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscia
duza roznica, bo maslo jest zdrowe, a zasmazka ze wzgl. na obecnosc maki nie jest. no ale jak ktos musi troche tej zasmazki na smaka, to juz niech se ma ;) . najwazniejsze jest, zeby nie wylewac wody z gotowania warzyw, bo w niej jest caly smak i witaminy. dlatego nalezy wody dac bardzo malo, zeby gotowalo sie tylko w parze, a na koncu ta esztke wody mozna odparowac. i wtedy dodac maslo, cukru juz nie trzeba bo makchewka jest sama bardzo slodka, o ile nie wygotujemy z niej smaku i nie zlejemy do zlewu. ta stolowkowa marchewka jest wlasnie z zasmazka albo zaklepka z maki, a byc moze jest to maka ziemniaczana lub kukurydziana. wtedy ta "mazia" jest bardziej przezroczysta i delikatniejsza, no i oczywiscie zdrowsza niz z pszennej maki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No, jutro kopniesz w kalendarz bo zjesz marchewki z groszkiem :/ P*****lnijcie sie w łby

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Najlepsza jest z zasmazka na maselku!🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×