Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OliwiaJ

8 miesiąc ciąży a rejestracja w urzędzie pracy

Polecane posty

Gość OliwiaJ

Witam Jestem w 8 miesiącu ciąży i chciałabym się zarejestrować w Urzędzie Pracy jako bezrobotna ze względu na ubezpieczenie czy mają prawo mnie nie zarejestrować iż jest to ciąża już zaawansowana? Koleżance w szpitalu powiedzieli że jeśli nie będzie miała ubezpieczenia to będzie płaciła za poród czy to możliwe ?

Gość gość
to nie jesteś ubezpieczona??

Gość Ogrodniczkaspoddaszka
Kobiety w ciąży nie muszą byc ubezpieczone z UP. Przysluguje im ubezpieczenie podobnie jak dzieciom do lat 18

Gość gość
A po co ? Przeciez masz prawo do darmowego leczenie w czasie ciąży oraz w czasie połogu. Nie będziesz za nic płaciła.

Gość to bzdura
kobiecie w ciąży, nawet nieubezpieczonej, przysługuje darmowa opieka zdrowotna.

Gość gość
ostatnio mialam sytuacje gdzie poszłam bez ubezpieczenia na ostry dyzur ginekologiczny. Jestem w 5 miesiacu ciazy,złowroga kobieta za biurkiem stwierdziła ze nie mam ubezpieczenia-bo nie mam i mnie nei przyjeli ,. wyobrazacie to sobie?? bylam przekonana ze w ciazy nie trzeba miec ubezpieczenia. Czy moge sie zwrocic do nfz-tu z prosba o wydanie jakiegos papierka na podstawie ktorego nastepnym razem beda musieli mnie przyjac?? Apropo,gdzies czytałąm ze w takich wypadkach mozna postarszyc ze sie zadzwoni do nfz i ponoc musza przyjac

Gość gość
nb

Gość gość
Ale gadacie glupoty pierwsze co w szpitalu to poprosza cie o ubezpieczenie.

Gość gość
Rodziłam w marcu tego roku i przez całą ciążę nie byłam ubezpieczona. Za nic nie płaciłam tylko musiałam takie oświadczenia wypełniać. Poszukaj sobie ustawy z dnia 27sierpnia2004r o świadczeniach opieki zdrowotnej finanrsowanych ze środków publicznych (DZ.U z 2004 nr 210, p oz.2135 z późn. zm) Ja dostałam ja u urzędzie pracy właśnie w ciąży jak Chcialam sie zarejestrować.

Gość gość
a jezeli nie mam zameldowania w miescie ktorym mieszkam to czy i tak w tutejszym urzedzie dadza mi takie oswiadczenie?? bo przed ciaza jak chcialam sie zarejestrowac jako osoba bezrobotna to nie dało rady z racji tego ze nie mam zameldowania tu

Gość gość
Znajdź sobie w necie ta ustawę i ja wydrukuj. Mi ja właśnie tam wydrukowali i kazali pokazać w razie jakby ktoś sie przyczepil że nie mam ubezpieczenia.

Gość gość
czy wszystkie badania w ciazy od poczatku robiłąs na ten fundusz?? bo ja slyszalam ze w ciazy przysluguje za darmo tylko krew i mocz czy jakos tak. A dodam ze ja za badania od poczatku ciazy wydalam 480 zl do tego plus 100 złoty co miesiac na wizyte do gina

Gość gość
dzieki

Gość gość
Ja tylko pierwszy komplet badań robilam prywatnie. A później każde kolejne na nfz. W 7 miesiącu ciąży wylądowałam w szpitalu- krwiomocz, okazało sie że dziecko mocno naciska na nerki i za nic nie płaciłam tylko musiałam za każdy dzień pobytu w szpitalu wypełniać oświadczenie. To samo po porodzie.

Gość gość
art.2 ust.1 pkt 4 lit. a - dotyczy kobiet w ciąży lub połogu i na ten artykuł należy się powoływać w przypadku kwestionowania uprawnień przez ZOZ, ponadto, w oświadczeniu pacjenta jako podstawę można wskazać rzeczony pkt - każdy pacjent ma prawo domagać się wypełnienia oświadczenia i uhonorowania go przez ZOZ, w przypadku nie potwierdzenia przez system EWUŚ - oczywiście w przypadku "bycia" osobą uprawnioną do świadczeń.