Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

IBERYSTYKA ANGLISTYKA GERMANISTYKA oplaca sie studiowac

Polecane posty

Gość gość

?

Gość gość
NIC, NIE OPLACA SIE studiowac filologii duzo nauki ,slabe place germanistka

Gość gość
Więc co studiować? Nie umiem przedmiotów ścisłych :(

Studiuję iberystykę i szczerze mówiąc nie wiem, czy się opłaca. Zanim zaczęłam studiować słyszałam wiele o tym, jakie to będę miała możliwości po studiach, a tak naprawdę jedynymi możliwościami są tłumaczenie i nauczanie.

Gość gość
A nie chcesz ani tłumaczyć ani uczyć?

Gość gość
jesli wszystkie trzy na raz to tak :) ale jednego języka nie warto sie uczyc, bo teraz anglistow i germanistow jak psow

Dobrym pomysłem jest też połączenie któreś z filologii z innym kierunkiem. Znam kilka osób, które ukończyły zarządzanie lub finanse i rachunkowość, a teraz studiuję iberystykę. To jakaś dodatkowa możliwość. Mnie na przykład odpowiadałoby tłumaczenie(w życiu nie chciałabym uczyć!), ale nie jestem pewna, czy z tego da się utrzymać.

Gość gość
A jakby studiowac jeden z tych, a tak poza uczyć się dwóch innych i robić dyplomy czy kursy? opłaca sie tak? Bo studiowac wszystkich na raz sie nie da

Gość gość
Studiowalam germanistyke dwuetapowo: a) studia dzienne Nauczycielskie Kolegium Jezykow Obcych 3 lata b) studia zaoczne - 3 lata (sic!) Lacznie 6 lat nauki, na studiach dziennych nie mialam zycie osobistego, non stop sie uczylam i to nie tylko jezyka praktycznegoo, ale historii, geografi, literatury i tak dalej i tak dalej. Dodam ze w liceum uwielbialam sie uczyc niemieckiego, nie wiedzialam ze tej nauki bedzie AZ TYLE. Najgorszemu wrogowi nie polecem tego kierunku. Po germanistyce mozna uczyc, tlumaczyc, lub pracowac w jakiejś firmie. Moze poswiec rok na nauke tych przedmiotow scislych, idz na jakies kurs informatyczny. A jezyka mozna sie nauczyc na kursach w Niemczech i w Polsce.

Gość gość
jestem gosciem z 2013-11-04 19:46:38 studiuj cos konkretnego: ksiegowosc, farmacje, informatyke, cos wymyslisz:) i dodatkowo mozesz uczyc sie jezyka, jezdzac do Niemiec/ Anglii na jakies praktyki lub kursy Tak byloby najlepiej. Nigdy w zyciu gemranistyki ani anglistyki!!

Gość gość
nie ,nie oplaca