Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Korostki na policzkach niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanko do doświadczonych mam. Na policzkach mojego 5,5 miesięcznego dziecka pojawiło się kilka czerwonych krostek, policzki są leciutko zaczerwienione. Jestem na etapie wprowadzania nowych pokarmów w odstępach 3 dniowych jednak te krostki są raz bardziej raz mniej widoczne. Czy to może być alergia? Widziałam zdjęcia w galerii google dzieci z alergią i one mają strasznie czerwone poliki więc sama już nie wiem. Dodam, że nic za uszami nie ma, nie ma zielonej kupy, wymiotów itp. Nie wiem czy iść z tym do pediatry bo jest sezon grypowy i boję się, że pójdę z krostkami a wyjdę z czymś gorszym. Podkreślam, że zaczerwnienienie i krostki są bardzo niewielkie. A i jeszcze jedno przy założeniu, że to jakaś niewielka postać alergii, a ja nie bardzo wiem na co syn jest uczulony i będę mu podawać to co dotychczas może mu się coś stać?

Gość gość
to sa potowki jak nic przegrzewasz dziecko, za cieplo ubierasz cialo nie oddycha poci sie i wystepuja wypryski wyluzuju nie ma mrozow nie ubieraj w zimowe czapy, kombinezony, szale, koce itp

Gość gość
to nie ma nic wspolnego z alergia pokarmowa bo krotki (pokrzywka) pojawily by sie w innych miejscach jak zgiecia lokci kolan, szyja, kark, za uszkami i by mocno swedzialy podejrzewam ze sa to zwykle potowki - ubieraj dziecko lzej, mniej warstw i poczekaj z tydzien jak nie znikna to idz do lekarza

Gość gość
u nas alergia zaczela sie od jednego policzka, bardzo niewinnie, wiec nie wciskajcie jej ze to przegrzewanie. Oby tak było ale to tez moze byc początek alergii.

Gość gość
Dziękuję uspokoiłyście mnie. Przy okazji mam jeszcze jedno pytanko. Czy jeśli synek będzie miał na coś alergię pokarmową zmiany na policzkach ( oprócz zgięć łokci i kolan) będą na tyle duże że będę pewna że to alergia ( takie jak w galerii google) czy mogą być niewielkie?

Gość gość
A po jakim czasie od podania pokarmu wystąpiła alergia u Twojego dziecka?A i ważną rzecz napisałaś, że zmiany skórne się powiększają czyli jeśli u mojego synka to alergia to zmiany będą się powiększały i wtedy będę wiedziała, że to alergia, dobrze wnioskuję?

Gość gość
nie wiem nie jestem lekarzem ale moja corka miala taka pokrzywke wygladolo to jak oparzenia na zgieciach kolam lokci i za uszami plius plamki na policzkach (nie takie zwyle krostki jak potowki) i odrazu wiedzialam no przeczucie ze to alergia lekarz, badania tylko to potwierdzily wygoogluj sobie jak wygladaja potowki bo ja mysle ze nie masz co panikowac] oczywiscie jesli chcesz byc spokojniejsza idz do pediatry

Gość gość
alergia i oznaki skorne dla alergii typowe sa specyficzne to nie sa zwykle krosteczki a'la przyszcze tylko brzydkie plamy duze czerwone i swedzace (synek sie drapie?) do goscia ktory nie kazal wciskac kitu o potowkach? a czemu nie! przeciez jest jesien, okres grzewczy w mieszaniach wiele rodzicow popelnia blad - w mieszkaniu gorac, suche powietrze, dziecko w 2 nawet 3 bluzkach pod kocem a na spacery w czapach welnianych i kombinezonach- skora reaguje na takie cos nei jest zimno jeszcze tydzin temu u mnie bylo 18 stoppni az zal mi bylo niektorych dzieci pod kocami w czapkach zimowych wiazanuch pod szyja moje dziecko wtedy z gola glowa biegalo

Gość gość
nie muszą się powiekszac, mogą się po prostu dlugo utrzymywac.

Gość gość
Synek nie drapie się, przynajmniej nie zauważyłam. O czyli kolejna wskazówka co do alergii, że by się drapał tak? Mam szczepienie 25 listopada, więc chyba poczekam z tą wizytą u lekarza. No chyba że się powiększą te zmiany. Może faktycznie go przegrzewam, choć czapkę na cienkim polarze założyłam mu dopiero dzisiaj, a kocem cienkim przykrywam go tylko jak zaśnie i zdejmuję jak się obudzi.Zakładam mu 1 warstwę więcej niż sobie. Jutro ubiorę go tak jak siebie i zobaczymy. Aaa czy jeśli niemowlę ma zmiany skórne alergiczne i wyeliminuje mu się alergen to po jakim czasie mniej więcej znikają te zmiany skórne?

Gość wifigdańsk
korostki?

Gość mio mao
alergia jest na tyle złożoną chorobą że trudno stwierdzić coś na 100%.U każdego dziecka może wyglądać trochę inaczej. Policzki wcale nie muszą być bardzo czerwone i wcale nie muszą swędzieć.Moje dzieci miały mało objawów skórnych za to dużo jelitowych-kolki,wzdęcia, śluz w kupie itp. Sama jestem alergikiem więc od razu z pediatrą zdecydowałyśmy o wycofaniu mleka krowiego/przeszłam na dietę bo karmiłam piersią/ i zaczęłam podawać latopic. U starszej pomogło od razu u młodszej dopiero jak skończyła 4m-ce. Pokaż dziecko lekarzowi, bo z alergią nie ma żartów i nie można dziecka wystawiać na alergen "bo się przyzwyczai", ale równie dobrze ta drobna znikająca wysypka może być potówką.Zapytaj lekarza o test z krwi na IgE-może to coś rozjaśni.

Gość gość
Dziękuję za wypowiedź, podejrzewam, że nie tylko ja mam wątpliwości a w internecie są tylko ogólne objawy alergii, nawet nie piszą czy objawy mają wystąpić razem czy mogą pojedynczo. Moje dziecko nie ma śluzu w kupce ( o ile dobrze sprawdzam- sprawdzam czy się nie ciągnie jak zetknę dwa rogi pieluchy) tylko takie małe białe grudki ma (ale ponoć to niestrawione resztki pokarmu jak wyczytałam w internecie i ponoć tak może być bo organizm niemowlaka ma niedojrzały układ trawienny). Do lekarza idę 25 listopada, myślicie, że z tak niewielkimi objawami mogę poczekać te 3 tyg.? Nie to, że nie chce mi się iść wcześniej, ale jak pisałam wcześniej jest sezon grypowy i boję się trochę iść i czekać w kolejce z chorymi dziećmi.

Gość gość
A jeszcze jedno. Latopic powiadasz. Ja stosuję prawie od urodzenia Biogaię bo synek miał kolki, ale teraz tez używam, bo ponoć wzmacnia odp***ość i dziecko lepiej znosi zmianę diety. Czy to mniej więcej to samo? Obydwa zawierają jakieś bakterie- nie będę teraz przytaczać jakie, ale chyba zasada działania ta sama co?