Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak zabezpieczyć przyszłość finansową dziecka

Polecane posty

Gość gość

Drogie Mamy, mam 9 miesięcznego synka i zastanawiam się nad tym jak zabezpieczyć jego przyszłość pod względem finansów. Czy założyć jakieś konto oszczędnościowe, polisę, lokatę ? Czy któraś z Was odkłada pieniądze na przyszłość dla dziecka i mogłaby coś doradzić, co jest najlepszym rozwiązaniem ?

Najlepszą inwestycją są nieruchomości, jednak nie wszystkich na to stać, mnie na przykład niestety nie. Jednak odkładam dzieciom co miesiąc po 100zł. Syn (3 lata) ma fundusz inwestycyjny, nie ma tam tego dużo, ale do 18 roku życia uzbiera się ponad 40tysięcy, także źle chyba nie jest. Córa (3 miesiące) ma polisę, która wygaśnie za rok i wtedy coś innego wymyślimy. Polisa jest oprocentowana jakoś śmiesznie niestety. Najważniejsze dla nas jest to, że coś tam zawsze im odkładamy, żeby dzieciaki miały cokolwiek na start w tą tzw. dorosłość.

Gość gość
wg mnie wszelkie lokaty/konta/polisy to nieporozumienie... moje dzieci mają konta ale oszczędnościowe i mają charakter bieżący - odrzucamy pieniądze które dostają na okazje, czasami sami coś wpłacamy i później jest na sprzęt czy wyjazd czy jakiś wymarzony gadżet. Na przyszłość nie odkładam, nie widzę potrzeby odkładania na dzieci, sama staram się myśleć o przyszłości, coś mamy i z czasem mam nadzieję dzieciom będzie z czego pomóc.

A właśnie, do tej polisy i do funduszu lokacyjnego mamy możliwość dorzucania pieniędzy, które dzieciaki dostaną w prezentach. Np. teraz ze chrzcin wpadło córce 1200zł i zostało to dopłacone i sobie leży. Kiedyś jak córka sobie zażyczy prawko to będą na to pieniądze z tej właśnie polisy/konta/lokaty. Jednak głównie to mam wrażenie, że do czasu jak dzieciaki wyrosną to wszystkie studia będą płatne. "Niespodziewane" wesele? Jest kasa. Różnie w życiu bywa. Swoje pieniądze wydaję zbyt szybko, dlatego dzieciom odkładam. Też jest kwestia tego, czy wyrosną na rozsądnych ludzi, bo to nie tak, że podam na tacy. Jak w głowie szajs to i w kieszeni pusto będzie.

Gość gość
polisa to najlepsze rozwiazanie bo i ty jestes ubezpieczona jako matka i twoje dziecko ....np, na powazne zachorowania i uzczerbki a o to glownie chodzi w zabezpieczeniu dzieci

Gość gość
Kobiety, te pieniądze co teraz odkładacie za 18 lat będą nic nie warte. Nawet jeśli dokładacie co miesiąc do tej sumy. Np ile było można kupić za 50zł pięć lat temu a ile teraz. Bank za to bardzo cieszy się z tych lokat itp bo obraca i zarabia na tych waszych "oszczędnościach".

Wiem, że za 18 lat te 40tysięcy to będzie śmiech, nie jestem głupia. Dlatego też wraz z utrata wartości pieniądze na konta dzieci będą wpłacane większe kwoty. Już nie 100zł, tylko 200, czy 500zł. Zależnie od sytuacji na rynku finansowym.

Gość gość
Spoko, ale moja pensja nie rośnie proporcjonalnie do wzrostu cen. ;) Jeśli twoja tak, to zazdraszczam :)

Gość gość
skad tyle wezmiesz?

Gość gość
Najlepsza opcja teraz, to kupno np ziemi. A takie drobne kwoty naprawdę lepiej wydać np na wycieczkę, zabawkę albo coś innego potrzebnego.

Gość gość
taaak jasne drobne kwoty wydac na zabawki ale wy jestescie dojrzale kobiety

Gość gość
nawet jesli te pieniadze nie beda nic warte to mam ubezpieczone dziecko , gdyby sie wydarzyla smierc , choroba czy szpital ....

Wy chyba na serio nie piszecie z tym, żeby nie odkładać tylko wydawać... Co dzieciakowi z drobiazgów co miesiąc jak później gdy zamarzy sobie rower czy cokolwiek co wymaga większego wkładu finansowego ja nie będę mogła mu go kupić, bo przecież co miesiąc dostawał kolejkę czy samochodzik. Szkoła, zaczną się wycieczki, gdzie jak wiadomo teraz nie ma tanich. Wtedy sięgam po pieniądze, które dziecku sukcesywnie odkładam i nie muszę tłumaczyć, że nie, bo nie mamy pieniędzy.

Gość gość
dokladnie tak ..... kurcze nie kupujcie bzdur dzieciom tylko zabezpieczcie na pewne zdarzenia o ktorych nie wiecie czy sie zdarza

Gość gość
Kto napisał, że co miesiąc coś kupować? I że to Muszą być zabawki :o po co wam cokolwiek pisać jak wy nie potraficie myśleć.

Gość gość
gosc z 20;43 napisala ze woli wydac na wycieczke albo zabawke

Gość beton komórkowy
Betonowa ściana

Gość gość
mam możliwość odkładania co miesiąc ok 200 zł, więc chcę to odkładać dla synka, tylko co wybrać lokatę czy polisę czy konto oszczędnościowe ?