Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

cy moje roczne dziecko je za mało

Polecane posty

Gość gość

08:00 kaszka (na mleku 240ml) 12:00 obiad jednodaniowy (mięso + warzywa + ryż/kasza/makaron/ziemniaki, gołabki, pierogi itp) 16:00 podwieczorek banan + inny owoc 18:00 kolacja (kanapka)

Jakby mój synek tyle jadł jak miał roczek to bym latała z dziękczynieniem do Częstochowy co 3 dni:):)Na kolanach!!!!!!!!!!!! :)

Gość gość
aha czyli sporo Twoim zdaniem? :) ale dziecko ciągle w ruchu i jest strasznie chude, można liczyć żebra i kości :(

Gość gość
Chyba tak średnio...mi tu brakuje drugiego śniadania.

No mój synek w tym wieku po prostu jadł makabrycznie mało!!!!!! To była walka o każdy kęs od rana!!!! Zupy zjadał maks jakieś 100ml, kaszki rano może z 60 ml no horror, ona jest strasznie drobniutki i chudziutki ale wszystkie naprawdę wszystkie badania porobione...a zrób jej badanie moczu i krwi...a dopomina się sama więcej jedzenia???Jak nie to nie jest głodna...wszystko było ok do tej pory z przybieraniem?? Ile waży teraz??

Gość gość
a co na drugie śniadanie można dać? mam ograniczone możliwości bo dziecko ma skazę białkową i alergię na kilka innych rzeczy, jak jajka, niektóre owoce i inne

No jedyne co mnie zastanawia to że mleka nie pije żadnego???Mój nie pije od 4 miesiąca życia:)tzn nie chciał pić...do roku na śnie dostawał mleko infatrini ale maks 100 ml wypijał, potem zupełnie odrzucił...i kompletnie nie znosi nabiału, jedynie masło może jeść łyżeczką, serek żółty , topiony ale ile tam tego wapnia i białka:(Tyle co nic....no i niestety jak mleko poczuje to odruch wymiotny.... A może przed obiadkiem jakiś jogurcik byś jej tylko zaproponowała...

ahaaa skaza, to jogurty odpadają...:(a z warzywek??Pomidorek?? Mój syn chętnie go je...groszek zielony, fasolka szparagowa...można to podac przed obiadkiem:)Ale zależy wszystko od wagi i checi dziecka...a coś pediatra się czepia??

Gość gość
Dobrze je, jà bym tylko dodala np kakis jogurt na podwieczorek i cos mlecznego na kolacje!

Gość gość
mleko córka odrzuciła już jakiś czas temu całkowicie, nie chce pić. Mleko dodaję do kaszki (sojowe bo nie moze krowiego)

Gość gość
no to ciężko jak nie można podać jogurtu naturalnego, twarożku, omleta, jajecznicy. no to może naleśnik z mlekiem sojowym? na moje oko po tej kaszce rano, za długa ma przerwę do obiadu.

albo też jakiś owoc rano:)po śniadanku za godzinkę np. półtorej...a próbowałaś może kiedyś ciasteczka z amarantusa???Są super dla dzieci, bardzo zdrowe! mają dużo żelaza , przy anemii amarantus się sprawdza:)Jedno ciasteczko i już lepiej:)To są produkty ekologiczne...musiałabyś tylko poszukać np. na allegro albo w sklepie ze zdrową żywnością

Gość gość
spróbuję dać jej jakieś warzywa na parze albo nawet słodką bułkę. Wyniki ma dobre, morfologia w porządku. wydaje mi się że mało je. ale między posiłkami to jedynie zje dwa chrupki kukurydziane i tyle, Soków nie pije, herbaty tez nie.

Gość gość
czyli powinny być try głowne posiłki (śniadanie, obiad kolacja) plus dwa mniejsze (drugie śniadanie i podwieczorek)?

Generalnie tak!!! Właśnie tak jest najlepiej, ale zależy jak dziecko wstaje i chodzi spać bo moje to śpiochy i musiałabym co2 godziny karmić:)to nie przejdzie więc też 4 posiłki starszy ma a młodsza cztery w czasie jak nie śpi i dwa razy na śnie mleko lub raz...

Gość gość
no tak powinno być jak piszesz, trzy główne + dwie przekąski moja córka też ma roczek i je tak 8.00 kasze różnego rodzaju, owsianki 10.30 jakaś kanpka lub tost lub jogurt naturalny+troche chrupek kukurydzianych lub wafel ryżowy/zbozowy 13.30 zupa 15.30 drugie danie 17.00 owoce (zje na raz np banana, kiwi, jabłko. tzn ma na talerzyku i bierze sobie łapką) 19.00 różnie, czasem kaszka, czasem jajecznica, kanapka, warzywa na parze plus do tego zwykłe mm tak ok. 150 ml Ma 79 cm i waży 11 kg.

Gość gość
4 posilki w zupelnosci wystarcza! sniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. ja bym tylko na kolacje dala np zupe albo jakies warzywa. Dzicko ma przerwy iedzy posilkami i ma czas zgldoniec? Jesli je co 3-4 gdoziny to znaczy ze je tyle ile potrzebuje, a nie dlatego, ze mamausia mu wciska. ser zolty ma b duzo wapnia, posypuj nim nop zupe lub warzywa. Nie laduj w dizecko slodkich bul bez potrzeby.

Gość gość
Mój ma prawie rok. Za dwa tyg skończy i niewiele je. Podam Ci co zjadł dziś: rano mleko z piersi Śniadanie dziś zjadł prawie pół parówki, są dni ze zje całą są ze zje pół z połowy Drugie śniadanie kaszka bananowa z bananem na gęsto podana lyzeczka Obiad zjadł prawie1/3 sloiczka bobovity. Cz6li dużo bo czasami zjada tylko z 2-3 łyżki. Z nami zjadł trochę kopytek z gulaszem, może z pół tora kopytka ew. 2. Herbatnik i biszkopt to u babci :-) Na kolację z 3 łyżki kaszy gęstej. Dziś miał dzień, w którym jadł. Ma tak co 2 dni.

Gość gość
mój syn, wprawdzie 2,5 letni, ale je (od 9 do 15 jest w przedszkolu): 8:00 - mleko z kleikiem ryżowym 180 ml 10:00 - kromka chleba z serem, szynką, pasztetem itp. jak jest w domu, to jajecznica, parówka, twarożek. 12:30 - obiad, zupa + drugie danie 15:30 - jogurt lub jakiś owoc 18 - 19 - kromka chleba z czymś, lub kakao 20 - 21 - mleko z kleikiem ryżowym 210 ml.

Gość gość
To rzeczywiście mało mój ma 7 mies i zjadl rano kaszke później zupę deserek zupę kisiel trochę brokulow i o 20 jogurt i nie jest tłusty

Gość Matka z Francji
oje dzieci ejdza tak: rano sniadanie: kasz ana mleku lub owsianka, czasem jakies kulki z mlekiem. tego mleka jest najczesciej 125 ml w porywach 240. o 12 obiad: drugie danie, po obiedzie deser jogurt albo kawalek sera. o 16 podwieczorek, owoc, i herbatnik, czasem 125 ml kakao. O 19-20 kolacja: zupa warzywa, czasem jajko na mieko plyus maly jogurt. mieszkam we Francji tu wszytkie dzieic tak jedza, i nie sa zaliczane do niejadkow.

Gość gosc z 2131
Tylko, ze ja z tym nie walczę. Uważam, ze je tyle ile potrzebuje. Jak jest głodny wola. Jest drobny, waży 10kg. Rozwija się dobrze, jest ciągle w ruchu. I wydaje mi się ze jedzenie go nudzi. Dlatego je trochę i pędzi dalej. Za to nadrabia w nocy bo nadal się budzi na karmienie piersią.

gość z 21.31 aaaa no to masz plus że chce jeść nocą, dojada sobie, mój absolutnie...na półtora roku ważył 9 kg!!!teraz go ze strachu nie ważę ale je troszkę lepiej:)

Gość gosc z 2131
Tak ale Twoje dziecko zje jajko całe? I do tego mały jogurt? A jakby zjadł łyżkę jajka i z 2 jogurtu? To wtedy by był niejadek?

Gość gosc z 2131
Mamamatrona teraz zauważyłam, ze Twój syn ur się 12.12. Jak ja :-) Wolałabym by w dzień zjadal a w nocy dawał mi spać. :-)

Gość gość
Hm, zależy też ile tego obiadu zjada i jak wygląda ta kanapka, bo jedna drugiej nierówna, czy kaszka jest robiona tak jak podają na opakowaniu czy to dodatek kaszki do mleka w butli... mój w tym wieku jadł moim zdaniem dużo i 5 posiłków ale np. po bananie nie dopchałby już nic więcej. I mimo tego jak jadł, więcej niż jadał rok później, też żebra mu wystawały...