Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

BADANIE PRZEZIERNOŚCI KARKOWEJ

Polecane posty

Gość gość

W tamtym tygodniu byłam na wizycie u mojego gin. byłam w 13 tc. Miałam robione usg na przezierność karkową ale nic z tego nie wyszło bo sprzęt jest przestarzały i lekarz kazał mi pójść do innego gina prywatnie i że mam na to kilka dni. Nigdzie nie mogę się dostać a zaczął mi się 14tc. Na to badanie jest już za późno. Jedyne co wyszło mi z tamtego usg że kość nosowa jest bardzo widoczna. Wyczytałam że jeżeli jest widoczna to ryzyko że dziecko ma zespół downa jest niskie no ale nie było widać tej przeziernośći karkowej. Czy któraś z Was nie robiła tego badania a mimo to dziecko urodziło się zdrowe? I czy jest jeszcze jakiś inny sposób aby wykluczyć wadę genetyczną? Proszę o odpowiedzi.

Gość gość
test nifty - pewny i bezpieczny, ale kosztowny (ok 3tys), info znajdziesz w necie; poza tym, jeśli jesteś młoda i nie macie z ojcem dziecka obciążeń genetycznych w rodzinie, to podobno ryzyko jest niskie

Gość gość
Mam 20 lat i mój partner też. U mnie ani u niego w rodzinie nie ma żadnych chorób więc mam nadzieję że i u mnie będzie wszystko dobrze. Lekarz powiedział że na 99% wszystko jest ok ale dla swojego spokoju i spokoju lekarza miałam zrobić to badanie.

Gość dns
jeszcze możesz iść na to badanie ponieważ NT mierzy się do określonej wielkości płodu (crl ok 8cm) ile mierzy teraz twój płód?

Gość gość
6,33 cm. ale problem w tym że nigdzie nie mogę się dostać.

Gość gość
Ale jak nie zrobię tego badania teraz to na późniejszych usg będzie można jakoś stwierdzić że ewentualnie jest coś nie tak? Nie ma żadnych badań z krwi stwierdzających wady genetyczne?

Gość dns
ja miałam robione NT kiedy moje dziecko miało ok 7,5cm Każdy pierwszy lepszy prywatny ginekolog ci zrobi to badanie. Co to za problem? Mieszkasz na jakieś zabitej dechami wsi? Tak na prawdę badaniami z krwi możesz uzyskać prawdopodobieństwo, ale ono musi być poparte NT żeby można było to obliczyć

Gość gość
Mieszkam w małym miasteczku. Mój lekarz nie mógł u mnie zrobić tego badania bo podobno nic nie było widać chociaż płód był ładnie ułożony. Tu nie chodzi chyba o rozmiar dziecka a o tygodnie. Te badanie wykonuje się w pierwszym trymestrze a ja zaczęłam właśnie drugi. Mój lekarz sam powiedział że na to badanie mam tylko kilka dni więc musi coś w tym być. Zanim się dostane do jakiegokolwiek lekarza to będę w 15 tc albo i dalej a to chyba trochę za późno ta na takie badanie.

Gość gość
Chyba nie będę się produkować i zrezygnuje z tego badania w końcu co się takiego stanie? jeżeli dziecko byłoby chore to i tak już nic na to nie poradzę. Na usg serduszko biło ładnie,miarowo,kość nosową też było widać więc raczej nie spodziewam się żadnej wady genetycznej a już na pewno downa.

Gość dns
jak ja ci mówię że w tym badaniu liczy się rozmiar płodu a nie tc to tak jest!! ja poszłam w 13tc i lekarz kazał mi przyjść 10dni później bo płód miał crl niewiele ponad 4cm i ciężko mu było pomierzyć z resztą poczytaj sobie w necie :O krótki przykład- normy NT w zależności od crl Dla CRL=45mm (11 Hbd) mediana wynosi 1,2 mm, a 95 centyl 2,1 mm. Dla CRL=84mm (13+6 Hbd) mediana wynosi 1,9 mm, a 95 centyl 2,7 mm czyli jak na dłoni widać, że badanie wykonuje się w takich widełkach

Gość dns
w zasadzie skoro kość nosowa była widoczna to można przyjąć, że jest ok. Aczkolwiek przy ZD kość także jest często uwidoczniona. Rób jak chcesz. Myślę, ze wszytko będzie ok.

Gość gość
Zrób test potrójny z krwi! Papa czy jakos tak

Gość gość
Może faktycznie jak się gdzieś dostanę to pójdę i zrobię te badanie. Lekarz powiedział że na 99% wszystko jest dobrze tylko te badanie mam zrobić dla swojego spokoju.

Gość gość
Na to badanie z krwi trzeba mieć skierowanie od lekarza?

Gość dns
już pisałam że badanie krwi w tym test PAPP-A bez NT nic nie znaczy!

Gość gość
No tak faktycznie..

Gość gość
Prywatnie się nie możesz dostać? Ja jak mówię u siebie u gina, że potrzebuję czegoś na szybko z takich czy innych powodów, to zawsze mnie gdzieś upchnie. A chodzę w Krk, tutaj www.sofimed.pl ,teraz też prowadzę tam ciążę. Na pewno jest jeszcze jakaś szansa, żeby określić ryzyko wad genetycznych. Twój lekarz od zepsutego sprzętu wydaje się z deka indolentny, idź do innego prywatnie, tak jak ci radzi.