Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Plaskostopie i wada postawy u 6latka

Polecane posty

Gość gość

Moj syn ma mocne plaskostopie, klatke lejkowata i poczatek skrzywienia kregoslupa, od dwoch lat chodzilam po lekarzach, ze to nie tak cos z nim, jego postawa, ale wszyscy, ze taki maly to moze tak miec... Potem trafilismy do ortopedy i o nozkach nic nie powiedzial, tylko na klatke kazal z kijem z tylu w rece chodzic albo pajaczek... maly nie chetnie cwiczyl, a i efektow nie bylo, potem trafilismy w koncu do p. wad postawy i wyszlo szydlo z wora.. Teraz trzeba kupic specialne obuwie i intensywna i kosztowna i codzienna rehabilitacja... I teraz jest pytanie, czy moge starac sie o jakis zasilek albo dodatek, bo mi sie nie przelewa, a ta sytuacja bardzo obciazy moj budzet, a chce by moj syn mial zapewniona jak najlepsza opieke..... Prosze o pomoc..... Moze ktos byl w takiej sytuacji?

Gość cztery z plusem
moja corka ma stopy plasko koslawe koslawe kolana troszke krotsza jedna nozke i nadmierna elastycznosc miesni. jest rehabilitowana w roku szkolnym w kilku turnusach plus sanatorium w wakacje. wszystko na nfz. czemu nie wezmiesz syna do porzadnego ortopedy zeby zlecl potrzebne rechabilitacje bezplatnie? co do zasilkow to nie pomoge bo sie nie dowiadywalismy o to ale raczej watpie zeby na takie problemy sie nalezalo. chyba trzebaaby sie ubiegac o orzeczenie o niepelnosprawnosci a plaskostopie nie jest do tego podstaea. co do butow ortopedycznych to nam je odradzono. stwierdzili ze lepiej wade skorygoeac cwiczeniami niz wymuszona poxycja w specjalnych butach ale to pewnie od stopnia wady zalezy.

Gość gość
No ja juz sporo lekarzy odwiedzilam i kazdy co innego mowil, mamy rehabilitacje na nfz, ale te dojazdy codzienne 25 km, w jedna i druga... teraz jeszcze piszesz, ze buty wam odradzono.. u nas nie ma porzadnego lekarza w kuj- pom.... Maly ma spora wade, do tego jak sporo sie nachodzi to mowi, ze nozki go bola i pokazuje na lydki... Czyli za nim kupie buty to moze warto jeszcze kogos poszukac i skonsultowac jeszcze, juz sama nie wiem co robic... Gdybm nie trafiala na konowalow, to moze mogl cwicyc juz wczesniej i teraz by takich problemow nie bylo..,,

Gość cztery z plusem
moja tez bola nozki a jak duzo chodzi to nie podnosi nog tylko ciagnie po podlozu. ma zakaz dlugich spacerow za to wsazany basen i rower ktore niestety jej odpadaja z powodu innej choroby wiec w zasadzie tylko cwiczenia zostaja. jak juz zdecyfujesz sie na buty zobacz spbie aurelki za tansze niz memo a podobno rownie dobre jak nie lepsze ale takie buty powinien przepisac ortopeda dobrac odpowiednia wkladke podeszwe itd. nie powinnas ivh kupic sama bo ci sie podobaja tylko musza byc odpowiednio dobrane do wady. nam je 2 prtopedow odradzilo i jak putalam rechabilitantow to tez twoerdzili ze nie tedy droga w przypadku naszej corki. mam nadzieje ze trafisz na kogos kto sie zainteresuje dzieckiem. tego ci zycze!

Gość ElCamillo
To może spróbuj zajrzeć tutaj: http://dbamokregoslup.pl Jest dość sporo ciekawych i przydatnych porad na temat schorzeń kręgosłupa, sposobów leczenia, profilaktyki czy prowadzenia zdrowego trybu życia.

Gość gość
Ja z moją córką chodzę na rehabilitację tu: http://www.centrumvitamed.com/ w tym centrum pracuje dużo dobrych fachowców, mają świetny sprzęt i przede wszystkim podejście do dzieci.

Gość gość
Ojejku, a próbowałaś zamowic specjalne wkładki ortopedyczne dla dzieci ? słyszałam ,ze to też pomaga ( w zależności od rozwiniecia wady) Ja swego czasu zamowiłam dla siebie, co prawda ,wkładki w http://www.wkladkiortopedyczne.com/ wiem,ze dla dzieci też wykonywali zamówienia. Może to uchroniłoby Cię przed dodatkowymi kosztami przed rehabilitacja.

Gość gość
dziecko powinno nosić buty ortopedyczne, buty mogą naprawdę dużo pomóc, córka chodzi w butach od http://sklep.tombut.pl/ i wada się cofa

Gość KasiaFigiel
Nie mieliśmy problemów z płaskostopiem ale jak młody zaczął chodzić do przedszkola wykryto u niego skoliozę:( Pomogły specjalne ćwiczenia, które wykonuje do tej pory. Pilnuje też bardzo tego, jak siedzi przy biurku (ma takie specjalne z regulowaną wysokością i nachyleniem blatu) i ...na czym siedzi. W wolnych chwilach szaleje na piłce rehabilitacyjnej hooper ARmedical. To akurat bardzo mu odpowiada, bo nie odbiera tej formy aktywności jako ćwiczeń. Dla niego to po prostu zabawa.

Gość gość
We Wrocławiu znalazłam dobrych ortopedów, którzy specjalizują się w wadach postawy. www.lekarzortopedawroclaw.pl robią dokładne badania i mają duże doświadczenie w leczeniu wad postawy. Mojej córce pomogli, więc polecam ich również wam.