Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

siatki centylowe nie rozumiem

Polecane posty

Gość gość

Witajcie, mój syn ma 9 mcy wagowo jest w 50 centylu wzrostem w ok 97 bo wiadomo że jego dokładnie nie zmierze, czy jest wszystko oki? Mi się zawsze wydaje za chudy ale lekarz mówi, że jest wszystko w porządku, że nie jest zapasiony, co o tym myślicie?

Gość gość
Moj 7,5 miesiaca tez wagowo w 50 a wzrostem sie nie miesci (ma 82cm),chudzielec,chociaz ostatnio zaczyna sie zaokraglac.i lekarz tez patrzy zawsze na wage i mowi,ze ok. Z tego co mi woadomo to wzrost i waga powinny byc na tym samym centylu.

Gość gość
ja czytałam, że może być 50 różnicy w centylach a w sumie to moja mama, dziecko mierzyłam sama, oni nie mierzą, więc wiadomo.... Czasem mam wrażenie, że żebra mu widać... A nie chcę być wścibska, ale karmiony jest piersią, czy mm?

Gość gość
w zasadzie wzrost i masa ciała powinny być w okolicy tego samego centyla. Więc twój syn jest szczupły, ale jak poza tym dobrze się rozwija, morfologię ma dobrą , nie masz czym się przejmować , taka jego uroda. A jeżeli tata i mama też są szczupili to wszystko ok.

Gość gość
no właśnie mama i tata, ja jestem bardzo otyła, genetycznie bo cała rodzina mojego ojca taka jest, mój ojciec waży ok 130 kg z tego co wiem, bo nie mam z nim kontaktu a wzrost to ok 170-175 cm. Tato jako dziecko był papuśny potem mega chudy (168 cm, 48 kg) obecnie jest taki średni. Zastanawiam się też, czy to że jest taki długi do wagi, może być powodem czegoś takiego: ma 9,5 mca a my już mamy od dawna rozmiar 5. Zmieniam rozmiar dużo szybciej głównie dlatego, a właściwie tylko dlatego, że na nóżkach, które są długie jak miesiąc cienkie jak wypłata na udach konkretnie ma mega czerwone obtarcia, przy zmianie rozmiaru to znika zawsze. Miał ktoś tak?

Gość gość
W książeczkach dzieci sa siatki centylowe - sprawdź IBM to wyjdzie jaki jest"ogólny wynik"

Gość gość
co to jest IBM?

Gość gość
To wskaźnik masy ciała w odniesieniu do wzrostu..Liczysz tak : waga dziecka w kg ,dzielisz przez wzrost dziecka (w metrach- wartość wzrostu podnosisz do drugiej potegi)..Potem popatrz do książeczki na osi y (pionowo; po stronie lewej) masz wartości IBM (które sobie oblicz) a na osi x (poziomo) wiek dziecka.

Gość gość
mój syn wzrostem jest poza centylami, a wagowo poniżej 50-tego, strasznie chudy jest :(

Gość gość
ale lekarz zawsze patrzy na wypadkowa czyli na siatke centylową wskaźnika masy ciała BMI lub IBM jak kto woli!I na dodatek zawsze w stosunku do płci.

Gość gość
moj ma rozbieznośc wagowo-wzrostową.Waga okolice 25 centyla a wzrost 75.Wczesniej wzrost 97 centyl waga ok 20 centyla.Zdrowy i żarty.

Gość mama chudzielca
Nie zawsze tak lekarz patrzy,bo niemowlat zazwyczaj jak nie stoja to nie mierza. Przynajmniej u mnie w przychodni. Patrza tylko na wage i przyrost.