Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

FORMALNOŚCI po narodzinach dziecka JAKIE

Polecane posty

Gość gość

Niedługo rodzę, to moja pierwsza ciąża i tak się zastanawiam jakie formalności trzeba załatwić po wyjściu ze szpitala? Dziecko się melduje? Rejestruje ? Składa wniosek o nr pesel? Co z ubezpieczeniem ? Ze szczepieniami? Pediatrą?

Gość gość
niedługo rodzisz i jeszcze się nie zorientowałaś? a ciąża to wpadka bo nie zdążyłaś się zorientować skąd się biorą dzieci?

Gość gość
po urodzeniu szpital informuje urząd miasta/gminy o nowym człowieku. urząd miasta wystawia informację dla was czyli rodziców gdzie i kiedy się zgłosić zeby dziecko zgłosić. meldowane jest urzędu przy matce. po 3 tyg do odbioru jest pesel dziecka. jak wychodzisz ze szpitala dzwonisz do swojej przychodni i zgłaszasz dziecko do patronaży. przez 3 tyg przychodzi położna na zmianę z pediatrą, ogladają Ciebie i dziecko. wtedy zglaszasz jak chcesz szczepić dziecko. a do ubezpieczenia zgłaszasz dziecko w zakładzie pracy, pracodawca zgłasza dziecko do zusu

Gość gość
wpisz w wyszukiwarce "formalności po narodzinach dziecka" to się dowiesz!

Gość gość
też nie długo rodzę, właściwie już powinnam..a też nic nie wiem zwyczajnie o tym nie pomyślałam.. ciekawe czy znajdzie się ktoś życzliwy i podpowie.. bo ostatnio zauważyłam tu zawiść i docinki

Gość gość
czy wy nie potraficie wyszukiwać informacji w wyszukiwarkach?

Gość gość
ja też się nad tym nie zastanawiałam wcześniej, a to co napisałam to powiedzieli mi i mężowi przy wypisie ze szpitala

Ja w szpitalu przy wyjściu otrzymałam karteczkę:) Do urzędu miasta możesz pojechać Ty lub mąż zarejestrować dziecko z wypisem ze szpitala... Po 3 tyg. tak jak wyżej napisano odbierzesz Pesel. Do przychodni zadzwoń sobie do 3 dni i połozna wpadnie...u nas nie przez try tygodnie a dwa razy...wszystko z nią obgadasz, wypełni co trzeba:) Jeśli chodzi o ubezpieczenie zgłaszasz Ty lub mąż u pracodawcy , u nas mąż ma firmę wiec sam załatwiał w NFZ kartę... No i chyba tyle:) My jeszcze dodatkowe ubezpieczenia dzieciom płacimy więc dzwoniłam po agenta i przyjechał na miejscu wszystko pozałatwiać. Ja jeszcze przed porodem pisałam sobie gotowca(bez dat) wniosek o urlop macierzyński, jeszcze możesz przygotować sobie papiery i zadzwonić do urzędu miasta jakie warunki żeby becikowe odebrać. Jeśli masz ubezpieczenie jakieś gdzie wypłata jest z tytułu urodzenia dziecka też sobie wszystko przygotuj:)Będzie po porodzie prościej...:)

Gość gość
W szpitalu powiedzą Ci co masz zrobić najpierw a potem w urzędzie jak będziesz rejestrować dziecko powiedzą co dalej robić i gdzie się udać. Spokojnie! Nie czytaj durnych wypowiedzi w stylu " za chwilę rodzisz a nie zdążyłaś się jeszcze zorientować co i gdzie trzeba załatwić po porodzie".

Gość gość
"A dziecko jest automatycznie zameldowane w miejscu zameldowania matki"- ja musiałam iść do spółdzielni mieszkaniowej zameldować dziecko ( z aktem urodzenia).