Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

noworodek pręży się i kopie nóżkami

Polecane posty

Gość gość

mój synek ma 4 tyg. pręży się i kopie nóżkami płacząc jakby działa mu się wielka krzywda. czy to są kolki czy coś innego? kupkę robił 2 dni temu i to mnie martwi. jak mam mu pomóc? teraz zjadł i śpi, więc jest spokojny.

Gość gość
a i puszcza bączki ale kupy nie zrobił.

Gość gość
proszę o jakiś porady, bo nie wiem czy jechać do lekarza

Gość gość
Jak go karmisz??? Moje dziecko tak robiło, ale nie płakało tylko kopało nóżkami, prężyło się, stękało...o dziwo było to tylko w nocy.. To wyglądało tak, jak gdyby chciał sobie popierdzieć, ale nie mógł.. kupę zaś robił normalnie.. tylko to kopanie nogami i stękanie po nocach.. Karmiłam już wtedy mm.. i pomogla zmiana mleka!!! Jak ręką odjął takie problemy. __ Jak się martwisz, że nie ma kupy, to jaki problem?? Wywołaj kupę termometrem (nie bój się, nic nie uszkodzisz, krzywdy nie zrobisz!), ale jak się boisz termometru, to możesz użyć patyczek do ucha lub czopek glicerynowy dla niemowląt (wtedy go przetnij wzdłuż).Od razy dziecko kupę zrobi. (sprawdzone) __ Jeśli nie karmisz piersą, a mm, to pomyśl o zmianie mleka. Jeśli karmisz piersią.. to nie wiem, co Ci poradzić.

Gość gość
Aaa i jeszcze masuj mu brzuszek.. zgodnie z ruchem wskazówek zegara.. i możesz go położyć na plecach i przyciskać delikatnie obie nóżki jendnocześnie do brzuszka.... delikatnie, ale jednocześnie w miarę energicznie.. może wtedy się odgazuje i pójdzie.. po prostu trzeba ruszyć jelita.. więc brzuszek, nóżki do góry.. termometr lub czopek.. i zobaczysz, czy jak zrobi kupę, to mu przejdzie..

Gość gość
i zjedz jego KUPE

Gość gość
Moja tez tak miala tyle ze od urodzenia. Teraz skonczyla 3 mies. I nadal ma problemy brzuszkowe tyle ze mniejsze. W 99 % to normalne. Uklad pokarmowy nie jest jeszcze w pelni rozwiniety. Takie problemy to dyschezja - poczytaj w necie. Kupka raz na dwa dni tez nie powinna niepokoic szczegolnie przy karmieniu piersia. Problem jest wtedy gdy dziecko zczyna tracic na wadze lub nie przybiera, gdy kupy sa nieprawidlowe, dziecko ma wysypke. Z drugiej strony moze to byc efekt nietolerancji laktozy z mleka, alergii na cos z reguly mleko w pokarmie. Ja jako ze problem byl znaczny u mojej cory bylam na usg brzucha i u gastrologa. Jesli sytuacja nie poprawilaby sie do konca 3 mies.mala miala miec robiona manometrie w celu wykluczenia choroby hirschsprunga. W miedzy czasie pomagaly masaze brzuszka i w krytycznych momentach odpowietrzenie (windi kateter rektalny). Mala dostawala tez Debridat na uregulowanie kup - pomagalo.Nie pomagaly espumisany, delicole, esputikony. Cierpliwosci zycze