Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość4576

boli mnie ząb co robić

Polecane posty

Gość gość
ja polecam Antidol 15, tabletki, kosztuja chyba 10 - 11 zl a mi pomogly, chodzilam z bolem zeba przez tydzien i one mi zycie uratowaly, byly lepsze niz ketonal

Gość Babka z piasku
Piszesz, że cię boli, ale nic konkretnie. Spuchł policzek? Masz wrażenie, że zęba ci "rozsadza" z zębodołu? Masz spuchnięte dziąsło obok zęba? Jaki jest ból, pulsujący? Boli cię kość w okolicy tego zęba jak dotykasz? Przechodzi po przyłożeniu lodu? A ząb cię boli kiedy go dotykasz? Jeśli spuchł policzek i dziąsło, ból jest pulsujący, boli cię kość i ząb przy dotyku i przechodzi na chwilę po przyłożeniu lodu to najprawdopodobniej robi ci się ropień. Ja miałam ropnia, ból niesamowity, był na początku przy samej zułchwie a potem "zszedł" na dziąsło. Bolało mnie w Święta Bożego Narodzenia 2 lata temu. Wszystko zamknięte... Oprócz łykania tabletek przeciwbólowych to płukałam szałwią z dentoseptem. Kiedy ropień "zszedł" na dziąsło tuz przy zębie to przekułam to zgrubienie igłą i wypłynęła ropa. To pomoc doraźna, przynosi ulgę prawie, że natychmiastową, ale od dentysty mimo, że po wypłynięciu i płukaniu ropy szałwią się nie wywiniesz, bo ropnie to nie przelewki... jeśli masz go oczywiście :)

Gość gość
olejek gozdzikowy jest bardzo skuteczny

Gość gość
wlasnie antidol ma chyba ten sam sklad co solpadeine, a ona mi uratowala wtedy zycie, bo ketonal nie dawal rady.

Gość gość4576
Już opisuję. Nie mam spuchniętego policzka, uczucie jakby mi chciało wysadzić zęba i do tego ciągłe pulsowanie (teraz odrobinę zelżało), boli przy dotyku nawet kiedy przykładam delikatnie język, dziąsło jest opuchnięte, ale nie miękkie tylko wręcz odwrotnie, bardzo twarde. Ból promieniuje od ucha do dziąsła, zęba i z powrotem, boli cała okolica zęba... takim tępym bólem... Po przyłożeniu lodu na chwilę pomaga, góra minutę... ból nie znika ale jest odrobinę lżejszy.

Gość gość
antidol jest z kodeina, i naprawde byl ekstra, przespalam w spokoju noc

Gość gość
nie przykladaj lodu, to nic nie pomoze, ja mialam podobnie, wrecz chodzilam po scianach, w nocy wycie, pomoglo dopiero wyrwanie

Gość gość4576
Niestety nie ma u mnie żadnej apteki, sklep zamknięty... Mam w domu jeszcze apap, ibuprom i dwa ketonale, ale wolałabym nie zażywać więcej tabletek... Przespałam dziś 5 godzin a teraz robię się ospała, boję się że kolejną tabletką jeszcze bardziej sobie zaszkodzę...

Gość Babka z piasku
Mi kiedyś koleżanka mówiła, że w Hiszpanii kupiła jakiś proszek co go się miesza z wodą i jak się przyłoży wacikiem do zęba to wręcz działa jak znieczulenie miejscowe, natychmiast., nawet przy silnym bólu zęba. Tak jakby go zamroziło (oczywiście bez uczucia zimna)na kilkanaście wręcz godzin ! U nas pewnie tego nie ma...

Gość gość4576
Nawet gdyby był i tak nie miałabym gdzie go kupić :) Już przestałam przykładać lód, bo zamroziło mi policzek a i ulgi specjalnej nie ma...

Gość gość
kochana lekarz i to jak najszybciej, bedziesz sie tylko meczyla, idz wczesniej do lekarza i powiedz ze po prostu nie mozesz juz funkcjonowac, nie ma bata musi Cie przyjac, z bolem musza od reki

Gość gość
moze przyloz zgnieciny gozdzik. Ew. odrobine cynamonu.

Gość gość4576
Kurcze, żeby to było takie proste juz by mnie nie było :) Nie mam czym dojechać... Na szczęście ból zelżał troszeczkę, jestem w stanie wysiedzieć, zając się czymś, mimo że cały czas czuje ból już nie chodzę po ścianach - dobre i to.

Gość Babka z piasku
Chyba najprawdopodobniej właśnie ropień, bo dziąsło na początku zawsze jest twarde, opuchnięte i boli niesamowicie przy dotyku i ma się wrażenie, że dziąsło jest bardziej ciepłe. Przy ropniu boli też samo dotykanie zęba i ma się wrażenie, że ząb jest wyżej niż pozostałe. Policzek ponoć nie każdemu puchnie. Obserwuj czy powoli zmienia się lokalizacja spuchniętego dziąsła i czy robi się "kulka" to znaczy, że ropień przechodzi w drugą fazę i wtedy jeśli chcesz to można przekłuć. Prz ropniu jak najbardziej wskazany lód i płukanie "ściągaczami" takimi jak szałwia właśnie, bo to pomaga szybko przejść z pierwszej fazy w drugą, a w drugiej już mniej boli.

Gość gość
nie bież już leku bo jak jedziesz na dyżur to mogą nie chcieć cię znieczulić i dupa z np wyrwania zęba,a czemu,bo możesz dostać szczękościsku....a to już bardzo duży problem moze większy niż bolący ząb.

Gość gość4576
Obawiam się ze to coś z nerwem, poszłam do dentysty bo reagował na zimno-ciepło, a teraz taki ból...

Gość gość
musze wytrzymac nie ma wyboru

Gość gość4576
Jak będzie tak jak teraz wytrzymam, żeby tylko nie wrócił wcześniejszy ból...

Gość gość
a masz wodę utlenioną w domu, szałwię, goździki?

Gość gość
Chyba lepiej wziąć coś przeciwbólowego niż siedzieć i się męczyć. Na ból zęba najlepszy jest Metafen.

Gość gość
Tylko dentysta pomoże a do tej pory to pomogą tylko leki p. bólowe, na mnie dobrze działa ibuprom+paracetamol.

Gość gość
Na ból zęba swietnie pomaga metafen bo łaczy dwie substancje - paracetamol i ibuprofen

Gość gość
Tutaj jest masa sposobów: http://flmc.pl/l/8df38 . Najlepszy chyba ten z goździkami, które zawierają naturalne środki znieczulające.

Gość CalmasOpe
Ja zazwyczaj brałam Ketonal bardzo silny lek lecz pomagał dużo zdecydowanie więcej niż te inne Badziewne tableteczki.

Gość gość
wystarczy pastę do zębów zawierającą substancje z fluorem które wnikają w mikro szczeliny zęba , ja tak uśmierzam ból od 2 lat. niektóre rodzaje pasty Elmex mają takie fluorowe wypełniacze . Ale trzeba przyznać , że coraz trudniej je kupić .