Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

od ktorego tyg ciazy dziecko ma szanse na przezycie poza lonem matki

Polecane posty

Gość gość

W ktorym ciazy porod jest juz w niare bezpieczny tzn dziecko ma realne szanse na przezycie.

Gość mmmm25
podobno od 28 tygodnia, jest wtedy jeszcze bardzo małe ale ma już wykształcone płuca mózg i wszystkie narządy wewnętrzne

Gość gość
Kuzynka urodziła w 5 msc. dziecko ma już 2 lata! zdrowe i nadrabia zaległości :)

Gość gość
tez slyszalam ze kolo 28, w uk do 26 tyg. nawet nie ratuja takich dzieciaczkow..

Gość anooo
U mnie w rodzinie jest dziecko urodzone w 24 tygodniu, pierwszy rok ciężki, dziś ma prawie 5 lat i chodzi do normalnej zerówki, w miarę ok :)

Gość anooo
natomiast drugiego dziecka urodzonego w 27 tygodniu nie dało się uratować, żyło kilka godzin, a teoretycznie wydaje się, że przecież 3 tygodnie dłużej to dużo.

Gość ex_debill_znowu_po
trochę zależy od tego jak dziecko się rozwinęło do momentu porodu - niby wszystkie powinny być w tym samym stadium, ale większe dzieci mają też większe szanse, w UK ratują od 24 tygodnia i spotkałam kiedyś dziewczynkę ur. w 25 tyg. - miała wtedy 2 lata i rozwijała się normalnie, ale takich cudów nie ma wielu

Gość anooo
ano właśnie nawet dużo zależy jakie dziecko miało warunki w brzuchu i jak się rozwijało, waga to dużo, ale też nie wszystko. oczywiście jest różnica 500 g, czy 1000 g, ale 500g, czy 700g, to już niekoniecznie. poza tym predyspozycje indywidualne jedni z nas są silniejsi inni mnie i to nie mit że dziewczynki są silniejsze.

Gość gość
duzo zalezy od szpitala tez u mnie w szpitalu np przed 32 tyg nie przyjmuja porodow bo poprostu nie maja warunkow aparatury i lekarzy zeby uratowac dziecko ze mna na oddziale lezala babka ze skracajaca sie szyjka .. pojawily sie bole itp dzwonili do wiekszego szpitala i mieli ja przewozic.. nie zdazyli dziecko sie urodzilo i niestety zmalo to byl chyba 30 tydzien