Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Iza12

Dostanę rentę po ojcu a co z mamą

Polecane posty

Gość Iza12

Witam wszystkich, czytałam wiele o tym na forum i w ogóle w sieci, ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania. Nie jest mi łatwo o to pytać, ale przejdźmy do rzeczy. Mój tata zmarł 3 tygodnie temu. Wszystko już załatwiamy, ale mam pytanie w sprawie renty. W zusie powiedzieli, że JA i MAMA możemy się starać o rentę. Teraz są kłótnie w rodzinie, że na obie osoby będzie powiedzmy te 800zł. Bo ja na 100% dostanę rentę, i podkreślam, że się uczę. Wiem, do 26 roku itd. A czy rentę dostanie też moja mama? Osobno ja 800zł i osobno mama 800zł? Ja już się pogubiłam w tym, jedni mówią, że razem dostaniemy 800zł, dla mnie będzie 700zł a dla mamy 100, a inni, że ja i mama osobno 800zł... Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję, pozdrawiam.

Gość gość
nie. jest jedna kwota renty czyli 800zl. i moze byc podzielona na 2 osoby. czyli ty dostaniesz 400zł i mam 400zł. mam dostanie o ile spelnia kryteria.

Gość gość
Prawo do renty rodzinnej przysługuje wdowie, jeśli w chwili śmierci męża ukończyła 50 lat lub była niezdolna do pracy, albo wychowuje co najmniej jedno z dzieci, wnuków lub rodzeństwa uprawnionych do renty rodzinnej po zmarłym mężu, które nie ukończyły 16 lat, a jeżeli uczą się - 18 lat życia lub są całkowicie niezdolne do pracy. Uprawnienie do renty rodzinnej przysługuje również wdowie, jeśli spełni warunek dotyczący wieku lub niezdolności do pracy w okresie nie dłuższym niż 5 lat od śmierci męża lub od zaprzestania wychowywania ww. dzieci. Małżonka rozwiedziona oraz wdowa, która przed śmiercią męża nie pozostawała z nim we wspólności małżeńskiej, ma prawo do renty rodzinnej, jeżeli oprócz spełnienia w/w warunków wymaganych od wdowy, w dniu śmierci męża miała prawo do alimentów z jego strony ustalone wyrokiem lub ugodą sądową. Wdowa, która nie spełnia żadnego z wymienionych warunków wymaganych do przyznania renty rodzinnej i nie posiada niezbędnych źródeł utrzymania - ma prawo do okresowej renty rodzinnej przez okres jednego roku od dnia śmierci męża albo przez okres uczestniczenia w zorganizowanym szkoleniu mającym na celu uzyskanie kwalifikacji do wykonywania pracy zarobkowej, nie dłużej jednak niż przez 2 lata od śmierci męża.

Gość gość
razem. potem 800zł dostawac bedzie tylko mama.

Gość Iza12
No tak... W zusie powiedzieli, że mama się mieści w wieku itd. Ja nie wiem, mam nadzieję, że wszystko się ułoży, dziękuję za odpowiedzi..

Gość gość
ile lat ci zostalo nauki?

Gość gość
na 100% macie 800 zł na dwie. idąc twoim tokiem myślenia gdybyś miała jeszcze 3-oje rodzeństwa to każde dostałoby po 800 zł?

Gość Iza12
Teraz jestem w 2 gimnazjum, przede mną 4 lata jeszcze, plus studia, przynajmniej tak planuję. Chciałabym się uczyć jak najdłużej.

Gość Iza12
Tak, ja tak myślę. Dajmy na to, że mam brata i siostrę, i ja myślę w ten sposób, że wszyscy z osobna dostaliby 800zł no i mama też.

Gość Iza12
Ja już nie wiem kogo słuchać, bo wszyscy mówią coś innego... A nie wiecie może, jaki procent z renty zmarłego dostanę? Z tego co czytałam to 80%. No a tata miał 1000zł..

Gość gość
po 400 zł jedna 400 i druga 400

Gość gość
800 zł na poł

Gość Iza12
No to cieńko będzie... Dziękuję za odpowiedzi.

Gość gość
Ty dostaniesz 400 i matka tez 400 zl Moja kuznka ma 3 dzieci i po ojcu dostają 800 zl podzielone na 3 .

Gość gość
wiesz co, napisze jak było u mnie mój tato zmarl jak miałam 20 lat, bylam na studiach, mama nie pracowala Renta przychodzila na mnie jakies 1200 zł (teraz już jest inna kwota) i ponieważ mieszkałam z mamą to ona brala te pieniądze i nimi dysponowala Dopiero jak mama ukonczyla 50 lat (jeżeli dobrze liczę) dostala rentę na siebie, a na mnie już renta nie przychodzila ponieważ wtedy miałam już skończone 26 lat. Było to kilka lat temu, może coś się pozmienilao. Kiedyś gdzies czytałam, ze nie będzie już rent po mężu.

Gość gość
nie iwem czy to ile zarabial tata ma znaczenie, kiedyś chyba było tak ze kwota renty była jedna teraz jest to chyba 1600zł dla każdego nie zaleznie od wcześniejszych zarobkow Nie ma co gdybyac, POjedziesz do ZUSU i tam się wszystkiego dowiesz. Od tego tam są.

Gość gość
aha i jeszcze było takie prawo ze możesz do renty dorabiać, ale nie możesz przekroczyć jakies tam koty - dowiedz się od razu w zUsie niestety nie możesz isc na staz z UP - ja się starałam i w ostatniej chwili okazało się ze nie mam do niego prawa ponieważ mam dochod i wtedy fajna praca przeszla mi kolo nosa:(

Gość gość
go gosc z 20.54. no cos ty z tym stazem? mi tez tak mowili ze majac rente nie moge isc na staz. ale okazalo sie ze to nie prawda. wszzcelam interwencje w wup i dopiero twedy dostalam skierowanie na staz.

Gość gość
ja uważam ze twoja mama powinna od razu wziąć całą rentę, przecież i tak jesteś na jej utrzymaniu.

Gość gość
Wszystkim uprawnionym krewnym jest wypłacana tylko jedna renta. Jeśli prawo do renty po zmarłym mają dwie lub więcej osób, otrzymają one jedno świadczenie, które zostanie podzielone między nie w równych częściach. Wypłacana renta ma wysokość określonego procentu świadczenia, które przysługiwałoby zmarłemu: 85 proc., jeśli uprawniona do otrzymania renty jest tylko jedna osoba, 90 proc., jeśli uprawnione są dwie osoby, 95 proc., jeśli uprawnione są co najmniej trzy osoby.

Gość gosc 49999999
dostaniesz 800 na mame/babcie/kota/pchly i wibrator

Gość gość
po za tym jesli on ajeste nie pelnoletnia to jej prawnym opiekunem jest mama i ona bedzie upowazniona do odbioru renty.

Gość Iza12
Tylko że w Zusie są różni ludzie i różne rzeczy mówią. Wszędzie mają bajzel... Taka prawda, przepraszam, jeśli kogoś obraziłam, no ale taka prawda. Raz mówią, że tak, a raz siak. Dziękuję za odpowiedzi...

Gość gość
ja mialam odrqwotna sytuacje mam zmarla jak mialam 16 lat. ojciec byl moim prawnym opikunem. to on pobieral rente na mnie ale mialam ja na spole z siotra i 10 lat temu mialam po 300zł na glowe. potem jak skonczylam 18 lat mialam rente na siebie. ojciec renty po mamie nie mial- bo 1 mial prace i niezle zarobki a 2 mial miej niz 50 lat.

Gość Iza12
Mi wiadomo tyle, że ja i mama możemy starać się o rentę. Nie wiem jak to będzie, jaka kwota i czy tylko jedna, czy z osobna. W zusie, tyle co zrozumiałam, że obie możemy się starać o rentę po moim tacie. No nie wiem.. Wiem, że tak długo jak się będę uczyła, to tak długo będę miała rentę, a mama na stałe.

Gość Iza12
Przepisy się zmieniają co chwilę, nie wiadomo na czym stoisz. Czyli moja mama ma 42 lata i ona nie dostanie renty, bo ma mniej niż 50 lat? Bez sensu... Miesiąc czekać na decyzję z ZUSU a my mamy umierać z głodu, bo kasy nie mamy... Moja mam jest bez pracy, nie pracowała, byłyśmy obie na utrzymaniu taty przez 15 lat...

Gość gość
tak jest. takie sa przepisy i nic na to nie poradzisz a mam do pracy isc nie moze?

Gość gość
Ty dostaniesz a mama nie dostanie, przynamniej tak mi się wydaje. Jesli w dniu smierci męża żona nie miała 50 lat to nic jej się nie nalezy poniewaz rzad uwaza ze sama moze zapracowac na swoja emeryture. u znajomych byla taka sytuacja, maz juz mial emeryture a zona miala ponizej 50 roku zycia i po jego smierci nie mogla otrzymywac emerytury

Gość Iza12
Mama nie może znaleźć pracy, a z zawodu jest bieliźniarką. Wszyscy się pytają co to jest... No cóż, kiedyś tak było, teraz już tego nie ma. W zusie sami nie wiedzą jakie są zasady, no ale co zrobić, tak to już jest, trzeba czekać na decyzję w sprawie renty i jakoś dalej żyć.

Gość gość
a co to jest bielizniarka?