Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak to teraz jest z zerowka

Polecane posty

Gość gość

Mam niemowlaka, ale mamy w domu goraca dyskusje: jak to teraz wyglada? Jest zerowka? Czy nie ma?jesli 6latkiojda do 1klasy, to 5latki pojda do obowiazkowej zerowki?

Jest zerówka , ale miałam wybór czy tu czy do pierwszej klasy dac dziecko .Wybrałam zerówkę szkolna niech dziecko ma jeszcze zabawę i luz

Gość gość
dzieci urodzone od 2008 roku juz obowiazkowo 6-latki ida do 1 klasy. ja mam 20 m corcie i jak bedzie miec 3 latka idzie do przedszkola potem do zerowki ....

Gość gość
W tym roku szkolnym , 5-latki urodzone w pierwszej połowie 2008 roku obowiązkowo poszły do zerówki, rodzice dzieci urodzonych w drugiej połowie roku miały wybór.

Gość gość
no a jak to jest ze szkołą teraz? moja córka jest z drugiej połowy (14 kg, 100 cm...), w przedszkolu musiałam zadeklarować wcześniej czy idzie do szkoły w 2014 roku czy nie, zdecydowałam że nie-bo miałam wybór a teraz okazuję się że jednak pójdzie od 2014 roku do 1 klasy?

Gość strasznie mala ta twoja corka
moja nie ma jeszcze 4 lat a ma juz 108 cm

Gość gość
a co ma wzrost do pójścia do zerówki.Mamuski zawsze muszą znaleźć powód by zabłysnąć...wielkością swojego dziecka..

Gość gość
Przychodzi syn ze szkoły: - Tato, pani od matematyki chce się z tobą spotkać. - A co się stało? - Ona mnie pyta ile jest 7 razy 9. Odpowiadam, że 63. Ona mnie pyta ile jest 9 razy 7. Odpowiedziałem: Do ch*ja, co za różnica? - Rzeczywiście, co za różnica... Dobrze, zajdę do niej. Następnego dnia syn znowu wraca ze szkoły: - Tato, byłeś już w szkole? - Jeszcze nie. - Jak pójdziesz, zajrzyj jeszcze do WF-isty. - Po co? - W trakcie gimnastyki kazał mi podnieść lewą rękę. Podniosłem. Potem prawą. Podniosłem. Potem poprosił podnieść lewą nogę. Podniosłem. A teraz - mówi - podnieś i prawą nogę. Ja mu na to: Co, mam na chu*u stanąć? - No tak, rzeczywiście... Dobrze, zajdę i do niego. Kolejnego dnia syn znowu wraca ze szkoły: - Tato, byłeś już w szkole? - Jeszcze nie. - To już nie chodź. Wyrzucili mnie. - Co ty mówisz? Dlaczego? - Wezwali mnie do dyrektora, wchodzę do gabinetu, a tam siedzi nauczycielka matematyki, WF-ista i pani od polskiego... - Pani od polskiego? Na ch*j tam ona przyszła? - Właśnie tak zapytałem...

Gość gość
Na dzień dzisiejszy: od kilku lat wszystkie 5-latki są objęte rocznym obowiązkowym wychowaniem przedszkolnym. Czyli potocznie "zerówka". To roczne przygotowanie może być realizowane w przedszkolu lub oddziale przedszkolnym przy szkole. W "zerówkach" są też 6-latki, których rodzice nie zdecydowali się posłać ich do I klasy - niejako powtarzają więc "zerówkę". Od września 2014 dzieci urodzone w pierwszej połowie 2008 idą obowiązkowo do I klasy, reszta rocznika może powtarzać "zerówkę" (jako 6-latki). We wrześniu 2015 wszystkie 6-latki (2009) idą do I klasy, wraz z 7-latkami z drugiej połowy 2008. I dalej już wyboru nie będzie - 5-latek do zerówki (w szkole lub w przedszkolu - o ile konkretna placówka będzie posiadała oddział do 5-latków), 6-latek do I klasy. Przynajmniej taki jest plan, a czy się coś znowu nie zmieni tego nie wie nikt.

Gość gość
nie do końca obowiązkowo bo są jeszcze odroczenia... jak się dziecko nie nadaje do szkoły to do 10go roku życia można dziecko odraczać

Gość gość
Tak, ale to w przypadku orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego. "1a. W przypadku dzieci posiadających orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego wychowaniem przedszkolnym może być objęte dziecko w wieku powyżej 6 lat, nie dłużej jednak niż do końca roku szkolnego w tym roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 10 lat. Obowiązek szkolny tych dzieci może być odroczony do końca roku szkolnego w tym roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 10 lat." - rozdział 2 Ustawa o Systemie Oświaty

Gość gość
każde dziecko które nie jest gotowe do pójścia do szkoły może otrzymać orzeczenie i odroczenie, po to wykonuje się test gotowości szkolnej, jeżeli dziecko go "nie zdaje" nie otrzymuje promocji tak samo jak z klasy do klasy, u syna w przedszkolu zostało 8 z 14 dzieci które nie przeszły pomyślnie testu, i to nie są dzieci upośledzone, po prostu nie dojrzały do pójścia do szkoły, co więcej dzieci czytają, piszą ale nie kwalifikują się swoim rozchwianym stanem emocjonalnym do nauczania w szkole

Gość gość
Odsyłam do w/w ustawy. Diagnoza gotowości szkolnej to co innego niż orzeczenie. Nie można odraczać dziecka w nieskończoność jedynie na podstawie diagnozy przeprowadzonej przez nauczycielkę.

Gość gość
moja córa jest teraz w zerówce, jak to pani określa "najmądrzejsza" wszystko umie zrobić co trzeba, ale niestety zachowanie jej jest na dużym minusie:)) nie usiedzi w ławce, nie umie czekac na swoja kolej , wszędzie pierwsza się zgłasza, wyrywa do odpowiedzi, poucza nauczycieli i wdaje się w dyskusje:)) W zyciu sobie da rade, ale na ta chwile w szkole będzie z nią ciężko i nie o nauke tu chodzi bo z tym problemów niema

Gość gość
po to w przedszkolu, zerówce są zatrudniania psycholodzy by wspomóc nauczycieli w ocenie, jeżeli są wątpliwości PPP diagnozuje dziecko wydaje orzeczenie odracza i pomaga dziecku nadrobić zaległości w danej sferze sprawiając że rozwój staje się harmonijny