Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama _karolki

Pytanie o fotelik samochodowy

Polecane posty

Gość mama _karolki

Muszę wymienić fotelik samochodowy, dzieci tak szybko rosną Byłam dzisiaj w sklepie i sklepikarz polecił mi fotelik uniwersalny Nautilus. Czy znajdą sie tu jakieś doświadczone w temacie fotelików mamy i podpowiedzą czy warto go kupić? cena i wygląd mnie zachęca o taki http://www.e-graco.pl/newsdesk_info.php?newsdesk_id=80 w internecie nawet sporo tańszy

Gość gość
nie szkoda ci tyle kasy na ten fotelik. moja 5 latka jezdzi w podstawce za 25zl.

Gość gość
Ja polecam fotelik maxi cosi tobi. Jezdzimy duzo i u nas sie sprawdza

Gość gość
Zalezy jaki przedzial wagowy my mamy 4baby 0-18 kg i jest ok, to nasz drugi fotelik bo pierwszy to byl ten od wozka

Gość gość
Ile ma dziecko?? Co to za sprzedawca, który poleca fotelik z takiego przedziału??? Kochana.. poczytaj sobie.. i czym oni sie chwalą?? 3 w testach ADAC? Fotelik, aby być bezpiecznym w teście tym, w ocenie: bezpieczeństwo powinien mieć minimum 4!! Ponadto żaden fachowiec od fotelików nie poleca tak dużego przedziału.. tutaj sprawdza się powedzenie "jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego"!

Gość gość
ciąg dalszy.. Foteliki kupuje się 0-13, 9-18, itp.. Nie bierze się z dużych przedziałów wagowych!. Ile lat chcesz w tym wozić dziecko?? Pamiętaj, że producenci dają gwarancję bezpieczeństwa na 5 lat użytkowania fotelika.. potem "materiał jest zmęczony".. ponadto stale coś ulepszają, poprawiają, robią nowe testy.. warto starszemu dziecku kupić nowszy fotelik, a nie wozić go w starociu.. |

Gość gość
ciąg dalszy Na prawdę jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie dziecka, to poczytaj na foteliki info.. Tam również są oceny w testach.. (ogólna, za bezpieczeństwo., łatwośc użytkowania itp.)

Gość cosiaonline
Ocena 3* w testach to całkiem sporo unikać trzeba fotelików co maja 1 albo 2 , ale 3 gwiazdki to już dobrze. A z tą gwarancją to coś sie gościowi wyżej chyba pomyliło bo to jakieś teksty wyssane z palca. Jakby tak było to by uniwersalnych fotelików nie produkowano a produkują ich coraz więcej , to już o czymś świadczy

Gość gość
Tak od 5 latki na podstawfe - masakra :-( Fotelik nie musi być tani - manzapewniać BEZPIECZEŃSTWO!

Gość gość
Też szukam fotelika dla dwulatka, waży 13 kg, taki od 15 kg jest za mały, a boję się,że jak kupię takie od 9 -18 kg, to niedługo w nim pojeździ, latem to jeszcze, ale teraz zima i kurtkę trzeba założyć.A co sądzicie o fotelikach 9-25 kg i jaki polecacie?

Gość _poznanianka
tez mam fotelik co ma 3 gwiazdki i tez jest uniwersalny z przedziału 9-36 to całkiem dobre foteliki .....a na podstawce bym takiego małego dziecka nie woziła , masakra

Gość gość
Z przedziału 9-25 kg to żaden nie jest godny polecenia. Żaden nie ma testów ADAC. Kup 9-18 kg, co najmniej 2-3 lata dziecko pojeździ.

Gość ex_debill_znowu_po
jeszcze 2-3 lata w foteliku 9-18? do 3 roku życia może dociągnie, ale to max,. moja ma 2 i 3/4 wazy 15kg i teraz zimą to jeszcze w ten szerszy, mniej bezpieczny jakoś w kurtce wchodzi, ale mamy też drugi, lepszy to już się nie mieści, do 18kg na pewno nie dociągnie, już się muszę rozejrzec za nastepnym, także u autorki to w tym foteliku pewnie dziecko by pojeździło góra do przyszłej zimy; nie traktujcie tego głosu jako sprzeciw - ja też polecam foteliki z przedziały 9-18, ale zwracam uwagę na realia

Gość ex_debill_znowu_po
a co do 9-25kg, to oprócz testów trzeba rozważyć, czy jak dziecko wyrośnie z niego to będzie już miało parametry na podkładkę, nie orientuję się teraz od kiedy można, ale trzeba by to jakoś przewidzieć, bo możliwe, że nie i i tak będziesz kupowac następny fotelik

Gość gość
Sorry, ale jak dla mnie parametrów na podkładkę to nie ma żadne dziecko poniżej 10 lat... Trzeba być maksymalną bezmyślną sknerą, żeby oszczędzać na bezpieczeństwie swojego dziecka. Szkoda wydać 400 zł (już od takiej kwoty można kupić porządny, atestowany fotelik 15-36 kg) na parę lat? Na szali kładziemy zdrowie i życie własnego dziecka. Z pewnością młodszego niż 10 lat dziecka nie woziłabym na podkładce. Wychodzi z tego, że tak czy inaczej autorka będzie musiała zakupić 2 foteliki, więc czy będzie to 9-18 + 15-36, czy 9-25 +15-36 to niewielka różnica finansowa, a bezpieczeństwo tej pierwszej wersji jest znacznie większe. Jest jeszcze opcja zakupu fotelika 9-36 kg, ale z tego co słyszałam to jednak te foteliki są mniejsze niż 15-36 i często już 4-5 letnie dzieci z takiego fotelika 9-36 wyrastają, więc i tak trzeba kupić drugi fotelik. Zresztą to mniej bezpieczna opcja. Do tego trzeba zauważyć, że foteliki 9-36 kg są jednak bezsprzecznie mniej wygodne dla dzieci niż 9-18. Nie rozkładają się do spania, a nawet jeśli mają taką opcję, to i tak nie jest ona tak wygodna jak ta w fotelikach 9-18 kg. Przy małym dziecku, zwłaszcza lubiącym spać w podróży, to istotna sprawa.

Drogie przyszłe i obecne mamy, zapraszam do śledzenia mojego kulinarno-fotograficznego bloga dla niemowląt i dzieci zajadamszpinak.blogspot.com Zaczynamy od "pierwszej łyżeczki" marchewki i jabłka, sukcesywnie wprowadzając nowe produkty. Zapraszam do kontaktu.

Gość pierwszelatapl
Zapraszam do sklepu - duży wybór artykułów niemowlęcych i zabawek. W ofercie również dostępne są ubranka używane.

Gość gość
Zeby za duzo nie powiedziec ( poraza mnie glupota niektorych rodzicow ) polecam stronke fotelik.info. Znajdzcie wyniki testow dla interesujacych was fotelikow. Szukajcie 4 gwiazdek, ( 5 maja tylko foteliki z przedzialu 0-13 kg ). 3 gwiazdki to ostatecznosc...

Gość exdebillmobilny
Wlasnie o tym pisalam, swego czasu jak sie zaglebilam w temacie, to wyszlo mi, ze 3 foteliki musza byc i nie da sie obejsc.

Gość gość
Akurat tak się składa że mamy Nautilus Graco od ponad 2 lat jeszcze w Anglii go kupilismy.Nie znam się na tym zbytnio ale jak szukałam fotelika w internecie to sprawdzałam i w crash testach Nautilus miał 4punkty jestem tego pewna bo to było najważniejsze w wyborze.Nam fotelik słuzy jak wspomniałam juz od 2 lat prawie synek uwielbia w nim podróże. Fotelik spisuje się dobrze, nie ma żądnych uszkodzeń ani wad które by w między czasie wyszły.Nie rozumiem tej krytyki do tego typu fotelików

Gość gość
Tez nie kupilabym dla 2 latka fotelika do 36kg. Moj ma ponad 3,5 roku i mielismy 0-13, pozniej 9-18kg, teraz mam 18-36. ten 9 -18kg byl super, bo wlasnie mozna go bylo lekko rozlozyc do spania, niestety zrobil sie za maly. w tym wiekszym juz nie jest dziecku tak wygodnie spac.

Gość oki897
A ja zdecydowanie jestem za fotelikami 9-36 Wcale nie jest tak żesą jakoś mniej bezpieczne Też są atestowane, mają robione testy zderzeniowe więc jak testy są pozytywne to znaczy że są wystarczająco bezpieczne A odnośnie tego co ktoś tu napisał, że z takich dziecko i tak wyrośnie. Ja mam nautilusa z graco , mój synek ma 6 lat i ma całkiem wygodnie. Co więcej - zdarza sie że maź przewozi w naszym nautilusie swoją chrześnicę co ma 8 lat i też się mieści Oczywiscie nie mogę się wypowiedzieć o innych uniwersalnych, bo znam tylko nautilusa

Gość gość
Po prostu 9-36 po pierwsze nie mają 4 w testach, po drugie ile lat chcesz w tym wozić dziecko??? Gwaracja producenta (tzn. nie jakas pisemna, ale jest to w opisach i na foteliki info) to 5 lat... tyle wg nich można eksploatować foteliki. dłużej nie zalecają.. Nasz ma Maxi Cosi Cabriofix.. Następny będzie jakiś 9-18.. być może tyłem do kierunku jazdy, tak jest najbezpiecznej. Zobaczymy. (bo te dobre tyłem to ok 1000, a to na prawdę dużo). W tym foteliku do 18, to spokojnie synek pojeździ do 4 roku życia, może i dalej. Teraz ma 10m i waży 9kg, na roczek wyjdzie mu ok 9,5. To jest obecnie 25 centyl..

Gość gość
gosciu wyzej, rozumiem ze za glupia jestes, zeby przeanalizowac testy ADAC, ake wejdz sobie na fotelik info, w grupe 9-36 i napisz na forum ile punktow bezpieczenstwa ma pierwszy fotelik z listy, czyli Concord (uprzedze Cie :P ogolna ocena 4 i bezpieczenstwo tez 4) jestem zdania, ze kazdy kupuje fotelik, jaki mu sie podoba i wedlug wlasnego sumienia, ale takie bezsensownego wydawania opinii o fotelikach 9-36 nie zniesie :P

Gość gość
testy to jedno ( musza być ok) ale nikt mnie nie przekona że 9 kg dziecku wygodniej w fotelik 9/36 niż w 9/18 gdzie można go rozłożyć./

Gość gość
i jeszcze jendo, nautilius ma ocene 3, kosztuje ponad 6 stow, Concord okolo tysiaka, na fotelik info nie ma danych odnosnie ceny, ale rok temu placiliscmy niecale tysiac zlotych za niego

Gość gość
ja wlasnie tej "wygodny" nie bylam pewna, mam trudne dziecko, jak mu sie cos nie podoba, to ciezko je na cokolwiek namowic, i balam sie szczerze mowiac tego wydatku, bo jednak tysiak w plecy (fakt ze mialam dwa tygodnie na przetestowanie i odeslanie fotelika w razie "problemow") i napisze tylko, ze moj dzieciak pokochal Concorda od pierwszej jazdy, musielismy przejechac 100 km i byo dobrze, bez histerii, wrzaskow i placzu owszem, jesli zdarza mu sie zasnac, to spi na siedzaco, ciekawostka: w naszym domu (mieszkamy w malym, 11-rodzinnym bloku) w roku 2011 przyszlo na swiat 3 dzieci, okazalo sie ze wszystkie rodziny, niezaleznie od siebie, kupily foteliki z oslonka tulowia, kazdy innej firmy, Kiddy, Cybex i Concord. I wszystkie rodziny "przesiadly sie" od razu z "nosidelka"- Maxi Cosi do fotelika 9-36 A video britaxa ze strony fotelik info jest owszem sugestywne, tyle tylko ze ja ufam ADAC i jakos podejrzany jest dla mnie fakt ze Roemer Britax ostatnio tam nie trafia na pierwsze miejsce i zamieszcza video podwazajace bezpieczenstwo fotelikow z oslonka tulowia