Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Otrzymałem dziwny list

Polecane posty

Gość gość

Witam dziś dostałem list z pewnej kancelari adwokackiej z Warszawy z Przedsądowym poleceniem zapłaty. Chodzi o udostępnianie 1,5 roku temu filmu Czarny Czwartek kwota do zapłaty to 550zł. List był wrzucony do skrzynki, czyli nie polecony i bez potwierdzenia odbioru. W liście pisze, że mam 7 dni do zapłaty, tylko skąd ta kancelaria będzie wiedziała że list doszedł do mnie i w jakim terminie? Jest tam podane że sprawą zajmuje sie prokuratura oraz sygnatura sprawy. Po telefonie do tej że prokuratury usłyszałem, że jest taka sprawa. NIe jest to postępowanie przeciwko mnie tylko w sprawie udostępniania w/w filmu. Dokłdanie powiedziano mi, że jest to postępowanie wyjaśniające w sprawie. w liście było podane moje Ip, data, godzina rzekomego pobierania. Co mam z tym zrobić? Czy to nie jest próba wyłudzenia? Z góry dziękuje

Gość gość
Śmierdzi mi to na kilometr. W razie czego ściemniaj że nic nie otrzymałeś.

Gość gość
Skoro postępowanie jest w sprawie udostępniania pliku a nie przeciw tobie to skąd ta kancelaria posiada twoje dane osobowe? I dla czego karzą ci płacić jak nie ma wobec ciebie postępowania? Jelenia szukają.

Gość magda0d0m
a pobierałes ten film? moze zutylizuj komputer

Gość gość
Raczej szukają frajera. Były przypadki (o ile pamiętam, to jakaś kancelaria Białegostoku), że NIE MIELI PRAWA REPREZENTOWAĆ właściciela praw autorskich i zastraszali ludzi. Poczytaj w necie, na branżowych (informatycznych) stronach są podane dokładne informacje. W żadnym wypadku nie płać - to, co przysłali (o ile pamiętam w/w sprawę) 'nie ma mocy prawnej', bo nie w ten sposób dokonuje się zgodnie z prawem ugody.

Gość gość
Dostałem taki sam list i dzisiaj o 5 rano wpadli do mnie policjanci zarekwirować dysk.... Radzę ci schować dysk i ogarnąć jakiś stary....

Ale tobie wolno pobierać filmy i to jest zgodne z prawem. A jak udowodnią, że jednocześnie wysyłałeś? To jest naciąganie. Poproś ich o dowody. Powiedz, że IP nie stanowi dowodu, bo wystarczą 2 komendy w linuxie, żeby mieć cudze IP i na nim działać. Muszą udowodnić, że to ty wysyłałeś film, a tego nie są w stanie zrobić. Tylko wynieś dysk HD z domu.

Gość gość
Jakakolwiek odpowiedź tylko potwierdzi Twoje dane osobowe! Nie odpowiadaj, a dla pewności pozbądź się wszelkich materiałów które mogą Ci w jakikolwiek sposób zaszkodzić. NIE TYLKO KOMPUTER! Takie listy są czasami rozsyłane kiedy agencje chcą dorobić (tzw. Masówki). Śledztwo może być, przez to, utrudnione -dlatego zazwyczaj to straszak. Najlepiej zignorować wezwanie, lub skonsultować się z swoim radcą itp. Wpłata podanej kwoty jest tylko i wyłącznie przyznaniem się do winy. To załatwiłoby tylko sprawę cywilną!!! Aby Ci to udowodnić potrzebny jest wyrok w sprawie karnej ale nie zawsze, sprawy typy - Z DOŚWIADCZENIA SĄDU WYNIKA ITP. Nie ma za co :D

Gość macie we łbach błoto
Dokładnie, zamontuj sobie inny dysk i to szybko. na list nie odpowiadaj. Po kiego dzwoniłeś do prokuratury? Mogą to sobie odnotować. Z jakiego numeru dzwoniłeś?

Olej! W tamtym roku kolezanka dostala identyczny list. Nie zaplacila i nikt sie do tej pory do niej nie odezwal. Jesli odpiszesz sam potwierdzisz swoje dane i wtedy naprawde cie ud.upia...

Gość gość
i już wiadomo że po wyczyszczeniu dysków mogą się pocałować w d..ę wnioskując po forumprawne.org, nawet potwierdzenia odbioru nie posiadają i kto wydał prawa takiej kancelarii ?