Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alinka12345

Jestem w ciąży a o dzieciach nie wiem nic Skad czerpalyscie wiedze

Polecane posty

Gość alinka12345

Witam Was, mam nadzieje, ze zostane potraktowana poważnie. Jesteśmy 2 miesiące po ślubie. Nie spodziewaliśmy się, że tak szybko będę w ciąży! Oczywiście jesteśmy baaardzo szczęśliwi, tylko przeraża mnie mój brak wiedzy na temat niemowlaków- plany dnia, karmienie, kąpiele- może to dla Was dziwne, ale dla mnie to wielka niewiadoma. Skąd mogę czerpać wiedzę, czy mogłybyście mi polecić jakieś książki, programy? Żadna z moich koleżanek nie była jeszcze w ciąży, a od mamy i teściowej wolałabym nie zbierać wszystkich rad.

Gość gość
Czytalam w necie, ogladalam filmiki na yt i szkola rodzenia ew. dzieciate kolezanki.

Gość gość
Kup sobie ksiązkę - ja tak zrobiłam. Pierwszy rok zycia dziecka - grupa kniga (nie pamietam autorów)

Gość gość
Murkoff, Eisenberg i ktos jeszcze (nie wchodzi mi link)

Gość alinka12345
to właśnie to :) bardzo dziękuję, zamierzam nabyć! Czy macie jeszcze jakieś propozycje? Chciałabym, aby wszystko było ładnie opisane, a chyba najbardziej nurtuje mnie to karmienie- co ile, jak, jak długo... Nie chcę całej wiedzy czerpac tyko z internetu ;)

Gość gość
Są różne szkoły co do karmienia...Obecnie niestety panuje terror eko-mam karmiących tylko piersią. Przykre to bo na prawdę wiele matek nie może karmić własnym mlekiem i czuja sie przez to gorsze. Jest stara szkoła : karm co 4 godziny i nowa szkoła karm wtedy jak dziecko da ci znać :-D

Gość ex_debill_znowu_po
stara szkoła: co cztery godziny? słyszałam o trzech;) co do nauczenia się dziecka mi bardzo pomogła Tracy Hogg - język niemowląt, wiele osób krytykuje, ale ja nie miałam bladego pojęcia o wielu rzeczach dot. niemowlaka i nie za dużo tzw: intuicji, czy tam instynktu macierzyńskiego, więc to było jak znalazł... oczywiście - jak do wszystkiego - nie podchodzi się do tej książki sztywno i z nabożeństwem, tak, żeby się jej trzymać od A do zet, bo to bez sensu, ale było wiele cennych wskazówek dot. obserwacji dziecka, karmienia, różnych zachowań itepe. To grube tomiszcze też miałam i też polecam, ale jest pod innym kątem napisane - bardziej technicznie:)

Gość gość
Autorko ja też byłam zielona :] Myślałam, że będę karmić piersią-niespodzianka musiałam mm :D Mama mnie nie kąpała, nie miała więcej dzieci, robiła to moja babcia, więc od mamy zero pomysłów. Planu dnia nigdy nie mieliśmy :] Ja czerpałam wiedze o ciąży z książki murkoff, ona też napisała o pierwszym roku życia dziecka, nie korzystałam, ale może ta będzie dobra? :)