Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomorzanka33

zmiany w urlopach macierzynskich dla przedsiebiorcow

Polecane posty

Gość pomorzanka33

czy to prawda ze niedługo likwidują wysokie zasiłki dla kobiet prowadzących firmy, prowadzę działalność od lutego, a termin mam na czerwiec 2014, czy czeka mnie jakiś ochłap??

Gość gość
Ja się chciałam podczepić pod pytanie, chociaż moje jest ciuteńkę inne ale z tej samej półki. Jestem osobą bezrobotną, zwolnili mnie po 5-ciu latach pracy, kiedy urodziłam dziecko . Tzn nie przedłużyli mi umowy bo miałam na czas określony. Mój mąż już prawie 10 lat prowadzi działalność gosp. Chcielibyśmy mieć drugie dziecko, i kombinujemy [wiem, wiem brzydkie słowo, ale w naszym kraju czasami nie ma wyjścia :/ ] tak: zaczynamy starania, kiedy się okazuję, że jestem w ciąży mąż zgłasza mnie do ubez. jako osobę współprowadzącą dział. gosp [ bo tak musi skoro mam wspólne gosp domowe]. Płacimy przez 3 msce składki za mnie - od normalnej podstawy coby już nei szaleć z tymi wysoki podstawami [ponoć to jeszcz enie weszło w życie Pomorzanko, tzn to że nie wolno sobie podnosić]. Po 3-ech miesiącach idę na chorobowe i wypłatę zasiłku przejmuje ZUS. Oraz potem macierzyńskiego. Okres wyczekiwania [90 dni] spełniony, składki opłacone w terminie. Czy ZUS się czepi i naśle na nas kontrol czy nie powinno byc problemów ?

Gość gość
nie wiem jak bedzie teraz ale zus to zlodzieje wiec na wiele nie licz moja znajoma miala firme 2 lata niski zus pol roku ten 1000 zł i macierzynski dostala 700 zl bo nie miala na najwyzsza skladke a jak sie czyta inne biznesmenki fikcyjne dostaly 6 kola za zaplacenie 2 skladek

Gość pomorzanka33
ja akurat pracuję, płacę podatki i kontroli się nie boję, więc to trochę inna bajka.

Gość gość
chyba dobrze by bylo zebys miala iaglas zatrudnienia ..jak tak zrobicie na bank bedziesz miec kontrole z zusu bo to ewidentne naciaganie zusu...moze nic ci nie zrobia ale jak ojdzisz od razu na l4 to cie beda nekac....

Gość gość
Kontrola na bank. I niech cie tylko złapią to płaczesz i płacisz. Wygoogluj sobie ile tysięcy ciężarnych rocznie oddaje kase zusowi.

Gość gość
poprostu bedziesz na celowniku lepeij zebys w domu na l4 byla ...tym baredziej ze to maz oe wiaga... jesli nie zamierzasz in na l4 to luz ...

Gość gość
Do kombinatorki z 19:32, Oczywiście, że ZUS naśle na ciebie kontrolne, i dowiodą że zatrudnienie fikcyjne . Kasę będziesz musiała oddać, a jeszcze zgłoszą doniesienie do prokuratury o wyłudzenie pieniędzy. Zastanów się czy warto dla tych paru groszy pakować się w g... Niejedna ciężarna myślała , że jest sprytniejsza od ZUS-u, i nie skończyło się to dal niej dobrze.

Gość pomorzanka33
pytanie dotyczy rzeczywistej i uczciwej działalności, a nie wyłudzania. czy to prawda, że przepisy się zmieniają?

Gość gość
Ej no, ale czemu mają na mnie cokolwiek nasyłaś [to ja pytam, kombinatorka z 19:23] skoro po opłaceniu trzech miesięcy składek, w terminie i spełnieniu warunki oczekiwania mam najnormalniejsze prawo w świecie iść chorować.... Tu sobie przeczytajcie: "Za osobę współpracującą z osobą prowadzącą pozarolniczą działalność uważa się: - małżonka, - dzieci własne, - dzieci drugiego małżonka i dzieci przysposobione, - rodziców, - macochę i ojczyma oraz osoby przysposabiające, jeżeli pozostają z tą osobą we wspólnym gospodarstwie domowym i współpracują przy prowadzeniu działalności." Czyli przepisy NIE ZABRANIAJĄ mi być osobą współprowadzącą z własnym mężem działalności gospodarczej. A dalej przepisy mówią, że : Zasiłek macierzyński przysługuje objętym ubezpieczeniem chorobowym: pracownikom, członkom rolniczych spółdzielni produkcyjnych i spółdzielni kółek rolniczych, osobom wykonującym pracę nakładczą, osobom wykonującym pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy-zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, oraz osobom z nimi współpracującym, w tym osobom świadczącym pracę na podstawie umowy uaktywniającej określonej przepisami ustawy z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 (Dz. U. Nr 45, poz. 235), osobom prowadzącym pozarolniczą działalność oraz osobom z nimi współpracującym, osobom wykonującym odpłatnie pracę, na podstawie skierowania do pracy, w czasie odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego aresztowania, osobom odbywającym służbę zastępczą, duchownym. Czyli najnormalniej w świecie się po prostu kwalifikuję ZGODNIE Z PRZEPISAMI i to nie jest wg mnie żadne oszustwo..... A że i tak mężowi w domu dużo pomagam [wpisuję dane do bazy komputerowej, adresuję koperty i wysyłam do klientów i robię inne różne rzeczy] i to od kilku dobrych lat to tego :P

Gość gość
To znowu ja. POMORZANKO bo Ty masz teraz preferencyjny ZUS co nie ? Czyli faktycznie szału nie będzie z kwotą zasiłku. Ale czytałam gdzieś przedwczoraj [nie mogę kurcze znaleźć teraz], że podstawy podnieść sobie mogą przed porodem osoby prowadzące dział i opłacające składki DŁUŻEJ NIŻ 12 mscy czyli Ty byś mogła bez żadnych konsekwencji wycofali chyba możliwość tego, że kobitka miesiąc, dwa przed porodem zakładała działalność i wyskakiwała z podstawą 8 tys żeby potem mieć taki zasiłek.... chociaż i te kobiety w sądzie sprawy z ZUSem wygrywały bo to, że luka w prawie była to nie ich wina przecież, tylko ZUSu co nie ?

Gość gość
ja własnie nie wiem dokładnie.. ale moja koleżanka dostała te 20 tysiecy - płaciła po 3600 przez ostatnie 3 mce ciązy. To było 1,5 roku temu... teraz mysli o drugim dziecku i rozmawiałysmy o zasiłku, powiedziała że wydłuzyli okres z którego liczą średnią składek.. czyli mozna dostac wysoki zasiłek ale trzeba dłuzej płacic składki. I teraz nie dam sobie ręki uciąć czy mówiła że to juz weszło w życie czy ze takie są założenia. Moze warto poszukac gdzies o zasadach przyznawania tego zasiłku - w przepisach bedzie jasno napisane z ilu mcy liczą średnią.

Gość gość
to nawet nie jest luka w prawie - tylko tak jest (był) skonstruowany przepis. Nie jest to żadne lawirowanie na granicy prawa tylko działanie zgodne z przepisami.. a ze przepisy bywaja dziwne.. to nie jest odosobniony przypadek - dobrze ze na korzysz ludzi a nie zusu.

Gość gość
no w sumie racja to nie była LUKA nazwał to tak ten minister, który własnie postanowił zmienić przepisy tak, aby matki już więcej kasy kosić z ZUSu nie mogły....... POMORZANKO ale wiesz, skoro nigdzie nie można nic na ten temat znaleźć to może to nie weszło i nie wejdzie szybko ? Ostatnia wzmianka na ten temat jest z grudnia 2012 wtedy jednak sejm nawet się projektem nie zajął bo miał coś wazniejszego do roboty :P :D Także ten.

Gość gość
Do pani z 19:32 Zrobisz jak uważasz, wiele osób tak robi, wiele ciężarnych kasę oddawało- coś chyba na nie znależli , skoro zabrali. Ja bym się bała, kontroli . A będąc w ciąży jeszcze się stresować czy ktoś nie zechce mnie skontrolować , kazać się tłumaczyć , a jeszcze po urzędach ciorać- dziękuję bardzo. Może popracuj trochę dłużej niż te niezbędne min 3 m-ce, np 5-6mcy. Chyba aż tak dużo na tym nie stracisz. A wzięłaś pod uwagę fakt, że samo bycie w ciąży nie jest podstawą do L4, o tym decyduje lekarz.

Gość gość
"A wzięłaś pod uwagę fakt, że samo bycie w ciąży nie jest podstawą do L4, o tym decyduje lekarz." Błagam Cię, w jakim Ty świecie żyjesz :) :) :) Przecież dzisiaj każdy jeden lekarz Ci wystawi L4 w ciąży nawet jak nic zupełnie Ci nie dolega. Takie czasy, mówisz, że w pracy masz dużo stresu i to już jest podstawą do wystawienia zwolnienia, mimo że zjawisko niemierzalne nijak. "Zrobisz jak uważasz, wiele osób tak robi, wiele ciężarnych kasę oddawało- coś chyba na nie znależli , skoro zabrali." Ale jesteś pewna/pewny, że to były osoby współpracujące z osobą prowadzącą działalność ? Bo mi się coś wydaje, że to mogły być osoby zatrudnione. Na etat. Wtedy owszem ZUS może przeprowadzić postępowanie wyjasniające prawdziwość zatrudnienia, a i owszem. Wiem, że wiele takich postępowań dziennie jest przeprowadzanych. Wtedy wzywa sie pracodawcę, on przynosi listy obecności, płac [które btw można bez problemu "spreparować"] i w 99 % sprawa i tak kończy się wypłatą zasiłku. Wiem od osoby tym się w ZUSie zajmującej, więc chyba info sprawdzone. Ale nie w przypadku, kiedy ja zostanę osobą współpracującą z osobą prowadzącą działalność gospodarczą. Wtedy po okresie wyczekiwania [90 dni] i spełnieniu warunków terminowego opłacania składki na ubezpieczenie chorobowe świadczenia mi się należą, jak przysłowiowa buda psu. Z resztą w artykule zalinkowanym poniżej jest wszystko czarno na białym wyjasnione :)

Gość gość
edit. nie chce mi wkleić linka uznając go za spam No to skopiuję treść bo inaczej nie puści Osoba prowadząca działalność gospodarczą może zatrudnić w ramach umowy o pracę swojego współmałżonka, a także inną osobę z najbliższej rodziny. Jednak do celów ubezpieczeń społecznych ZUS nie uzna takiej osoby pozostającej w stosunku pracy za pracownika, jeżeli wraz z osobą prowadzącą działalność pozostaje ona we wspólnym gospodarstwie domowym. Za osobę współpracującą z osobą prowadzącą pozarolniczą działalność uważa się małżonka, dzieci własne, dzieci drugiego małżonka i dzieci przysposobione, rodziców, macochę i ojczyma oraz osoby przysposabiające, jeżeli pozostają z osobą prowadzącą działalność we wspólnym gospodarstwie domowym i współpracują przy prowadzeniu tej działalności. Nie dotyczy to jednak osób, z którymi została zawarta umowa o pracę w celu przygotowania zawodowego (art. 8 ust. 11 ustawy systemowej). Jeżeli osoba z najbliższej rodziny pozostaje z osobą prowadzącą działalność gospodarczą we wspólnym gospodarstwie domowym oraz współpracuje przy prowadzeniu tej działalności, wówczas ZUS uzna ją za osobę współpracującą. Jeśli Pana żona pozostaje z Panem we wspólnym gospodarstwie domowym, to mimo że została z nią zawarta umowa o pracę, podlega ubezpieczeniom społecznym i zdrowotnemu na zasadach określonych dla osób współpracujących (z kodem tytułu ubezpieczenia 05 11 xx), a nie jak pracownik. Zatem Pana żona podlega: obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym oraz ubezpieczeniu wypadkowemu, dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu, obowiązkowo ubezpieczeniu zdrowotnemu. Ponadto za osobę współpracującą należy opłacać składkę na Fundusz Pracy. Obowiązek ubezpieczeń w przypadku osoby współpracującej istnieje od dnia rozpoczęcia wykonywania współpracy do dnia jej zakończenia. Składki ubezpieczeniowe za osobę współpracującą są w całości finansowane przez osobę prowadzącą działalność, która w stosunku do tej osoby jest płatnikiem składek. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego (tj. 2115,60 zł). Natomiast podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne stanowi kwota zadeklarowana, nie niższa jednak niż 75% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia (tj. 2828,31 zł). Pana żona podlega ubezpieczeniom społecznym z tytułu współpracy i z tego tytułu otrzyma świadczenia chorobowe. Bez znaczenia w tym przypadku jest to, że została z nią zawarta umowa o pracę, gdyż do celów ubezpieczeń społecznych nie jest ona pracownikiem. Z tego względu nie przysługuje jej prawo do wynagrodzenia chorobowego.

Gość gość
Jeżeli Pana żona przystąpiła do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego z tytułu współpracy przy prowadzeniu działalności oraz jeżeli upłynął wymagany 90-dniowy okres nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego, będzie ona miała prawo do zasiłku chorobowego. Wówczas płatnikiem zasiłku jest ZUS i to właśnie do ZUS Pana żona powinna przekazać zwolnienie lekarskie w terminie 7 dni od daty jego otrzymania (art. 62 ust. 1 w zw. z art. 61 ust. 1 pkt 2 lit. b ustawy zasiłkowej). Do wypłaty zasiłku chorobowego wymagane jest także zaświadczenie płatnika składek wystawione na druku ZUS Z-3b. Ustalenie podstawy wymiaru zasiłku chorobowego Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego przysługującego ubezpieczonemu, będącemu osobą współpracującą przy prowadzeniu działalności gospodarczej, stanowi przeciętny miesięczny przychód za okres 12 miesięcy kalendarzowych nieprzerwanego ubezpieczenia, poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. Jeżeli ubezpieczenie trwało krócej niż 12 miesięcy kalendarzowych, to podstawę wymiaru zasiłku chorobowego stanowi przeciętny miesięczny przychód z faktycznego okresu ubezpieczenia, za pełne kalendarzowe miesiące ubezpieczenia. Przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego uwzględnia się kwoty stanowiące podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu kwoty odpowiadającej 13,71% podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe (art. 48 ust. 1 i art. 3 pkt 4 ustawy zasiłkowej). WAŻNE! Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego dla osoby współpracującej stanowi kwota będąca podstawą wymiaru składek na jej ubezpieczenie chorobowe. Za osobę współpracującą przy prowadzeniu działalności gospodarczej, która jest niezdolna do pracy z powodu choroby (także opieki lub macierzyństwa), należy proporcjonalnie zmniejszyć najniższą podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne za ten miesiąc, jeśli osoba ta spełnia warunki do przyznania zasiłku. Zmniejszenia tego dokonuje się dzieląc kwotę najniższej podstawy wymiaru składek przez liczbę dni kalendarzowych danego miesiąca i mnożąc przez liczbę dni podlegania ubezpieczeniu.Nie należy natomiast dokonywać zmniejszenia podstawy wymiaru składki zdrowotnej, gdyż jest ona miesięczna i niepodzielna.