Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Codziennie kąpiecie albo kąpałyście noworodki

Polecane posty

Gość gość
do wanienki codziennie wkładalam żeby obmyc a taka 'porządna' kąpiel czyli mycie zelem do kąpieli/mydełkiem to co 2-3dzień.

Gość gość
tak kapalam corke codziennie. od 1 dnia jak wrocilysmy do domu ze szpitala codziennie az do dzis a corka ma 5 lat. pomiajac dni kiedy np. corka usnela i juz nie chialam jej budzic. ale tylko w piatek czy sobote jak nie trzeba isc di przedszkola. a tak to ja budze jak przysnie.

Gość gość
Tak. Ja kąpię się codziennie i nie wyobrażam sobie żeby moje dziecko (niemowlak) kąpało się rzadziej.

Gość gość co ma dość
ja też wkładałam do wanienki codziennie chociaż nie było to jakieś wielkie szorowanie a raczej obmycie

Gość gość
ja noworodka kąpałam codziennie, potem juz co 2-3 dzien a codziennie myłam "miejsca strategiczne" i tak jest do dzis.... ale nie kumam wkładania do wanienki bez mycia... po co? ... żeby sobie popływało?

Gość gość
zdecydowanie codziennie. Po kąpieli lepiej się śpi i dorosłemu i dziecku. Nie wyobrażam sobie pójść spać na brudasa. Poza tym jeśli chodzi o noworodka, to dzięki codziennym kąpielom mają swój wieczorny rytuał i szybciej odróżniają noc od dnia dzięki czemu dłużej spią

Gość mamadwóchdziewczynek
Ja pierwszą córkę kąpałam codziennie bardzo długo a małą raz na 2-3 dni. Starsza miała problemy skórne i kiedyś pewien specjalista zapytał mnie o kąpiele a kiedy powiedziałam, że oczywiście codziennie to krytycznie się wypowiedział i nawet zasugerował, że kąpiele mogły jeszcze jej problemy skórne nasilić. Poczytałam o tym i chyba coś w tym jest. Małą kąpałam rzadziej i skórę ma super, nie używałam też praktycznie wcale kosmetyków.

tak i nie zamierzam przestać-córka ma 8msc wyjątkiem była podróż do Polki i z powrotem do domu czyli nie była kąpana 2 razy a tak to codziennie

Gość gość co ma dość
nie bez mycia a bez wielkiego szorowania. Odrobina płynu do wody albo na dłoń i takie delikatne obmycie, opłukanie z resztek mleka, potu, umycie pupy bo wytarcie chustkami z myciem ma niewiele wspólnego

Gość gość
Niemowlę codziennie. Starsze dziecko (od przedszkola) zimą co drugi dzień, w pozostałe mycie.

do mamy dwoch dziewczynek jak dziecko ma problemy skorne to wystarczy nie uzywac do kapieli płynow tylko myc sama woda a na koniec pupkę jedynie delikatnym płynem

Gość gość co ma dość
A dlaczego niemowlę częściej niż przedszkolaka? przedszkolak wszędzie łapki wepcha, sam je więc się brudzi, biega i się poci- to właśnie przedszkolaka nie wyobrażam sobie nie umyć

Gość gość
codziennie

Gość gość co ma dość
Przepraszam- nie zauważyłam tego o myciu ;) Ja przez słowo kąpiel rozumiem nie samo moczenie się w wodzie a umycie właśnie :) Moje prawie w ogóle się nie kąpie o mamy prysznic ;)

Gość gość
Bo tak się zastanawiam po co kąpać maluszka codziennie? Będą w szpitalu przez kilka dni, położna wykąpała mi malucha tylko raz i przy wypisie kazała kąpać też raczej co 2 dzień.

ja odwrotnie - malutkie rzadziej, starsze częściej ;-) teraz przedszkolaka codziennie pod prysznic zapraszam. Co do rytuału to można zachować bez kąpania, po prostu rozbierałam dziecko, myłam pupę, zanim był to opatrywałam kikut pępowiny, przebierałam w czyste/nocne ubranko, później dawałam pierś, gasiłam światło i do łóżeczka ;-)

Gość gość co ma dość
A no po to właśnie, że dziecko czasem ulewa, czasem zaleje się mlekiem, przesika pieluszke i to wtedy zostaje na skórze, gromadzi się w fałdkach. można to wycierać wacikami ale włożenie na chwilę do wanienki jest moim zdaniem zdecydowanie łatwiejsze

Gość gość
Ale ja nie piszę tutaj o tym, że nie dbamy o higienę maluszka, bo wiadomym jest, że powinno się jakoś ogarnąć dziecko, ale czy koniecznie trzeba rozkładać wanienkę i kąpać? Nie można tego uczynić wacikami z wodą przemywając twarz czy pupę?

Gość gość
Starałam się codziennie ale, że synek miał straszne kolki to czasem odpuściłam. Niby w wanience się uspokoił ale to dosłownie na 2 minuty a potem ryk.

Ja nie używałam kosmetyków wcale a i tak skóra była sucha i bardzo delikatna, skłonna do odparzeń i otarć... później próbowałam różności żeby temu zaradzić a lekarz stwierdził, że taka jej uroda a do tego częste mycie "zmyło" jej naturalny płaszcz lipidowy... wiele osób taką tezę potwierdza, nie wiem na ile to prawda, ale małej już tak często nie myłam. W sumie logicznie podchodząc do tematu maluszek jest czysty, nie wymaga tak częstych kąpieli szczególnie w chłodne dni. Co innego dziecko przedszkolne.

Gość gość
"to właśnie przedszkolaka nie wyobrażam sobie nie umyć" Napisałam: w pozostałe dni MYCIE, nie "nie umyć". Niemowlę ulewa i robi w pieluchy, ciągły kontakt z kwasami żołądkowymi i moczem, kałem; dlatego- proste.

Gość gość
To dlaczego zalecenia lekarzy i położnych był inne niż piszą tutaj "polskie matki"? :)

Gość gość co ma dość
Poprawiłam się jeśli nie widziałaś :) Można to wacikami ogarnąć- jak komu wygodniej. mi wygodniej było na chwilę do wody wrzucić. grunt, zeby opacznie nie zrozumieć tych rzadszych kąpieli ;)

Gość gość
ja kapie moje 7miesiecyne niemowole od samego początki co drugi dzień. takie było zalecenie pediatry.

Pupę myłam dziecku codziennie, nawet nie wacikami tylko normalnie wodą/myjką. Rozbierałam, kładłam na przewijaku na pieluszce i myłam. Moja nie ulewała i jadła tylko z piersi. Jak zaczęła jeść papki itp. to buźkę myłam po każdym takim "kolorowym" posiłku. Ja nie widzę potrzeby codziennej kąpieli dziecka w wannie, oczywiście są dni kiedy trzeba wykąpać, np. upały, niekontrolowana kupa ;-) ale nie codziennie. Z tego co rozmawiałam z mamami wiele kąpie co 2-3 dni a są takie, które codziennie i każda ma swoje racje ;-) Zdecyduj sama wg intuicji ;-)

Gość gość
Kąpie co 2 dzień. Położna oraz lekarz mi tak przekazali.Częściej kąpie,jeśli zachodzi taka potrzeba,czyli bardzo się wymaże kaszą,spoci itp.

Gość gość
Dzisiaj właśnie ogarnęłam malutką wacikami, ale jakoś tak sumienie mnie gryzie i stąd moje pytanie.

Gość gość
Tak,codziennie w wanience. Ale sama woda, mydelko tylko w strategiczne miejsca. Dzieki temu od poczatku rozroznialo dzien i noc. Po kapieli jadl i szedl spac do rana. Jadl w nocy tylko na spiocha. A codziennie bo uwazam,ze obmycie pupy po kilkunastu kupach wacikiem to lekka przesada. Ulewajace sie mleko w faldkach ktore po kilku godzinach pachnialo serem-przetarcie by tylko roznioslo bakterie i grzyby dla ktorych mleko to idealna pozywka. Problemow skornych nigdy nie mielismy. Ja rowniez bylam kapana codziennie. Juz jako starsza pamietam jak w czasie dobranoci tata szorowal mi wanne a po niej szlam i sie moczylam. Nie mam zadnych problemow ze skora. Wiadomo czasami byl "dzien dziecka"

Gość gość
starsze kapalam codziennie i tak jest do dziś ,młodsze(2 miesiące) co drugi dzień ,ale jak zacznie raczkować itp. to tez będę kapac codziennie