Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

PIJAK 22 LATA Podaję przepis na wyśmienite wino ryżowe 16 i pół PROCENT ALKOHOLU

Polecane posty

Gość gość

Porcja na 10-litrowy baniak/balon/dymion/gąsior (wydajność 9 litrów wina o mocy 16.5%). 1kg ryżu białego (surowego), 2.4kg cukru, 200gram rodzynek, 7,56l wody, 75g kwasku cytrynowego, Drożdże winne, płynne typu Tokay (ewentualnie Sherry) *ciekawostka - Każdy kg cukru zwiększa objętość płynu o 0.6l dlatego razem będzie 9l płynu :) Dzień, dwa dni wcześniej przygotować sobie matkę drożdżową: 200ml wody + 50g drobno pokrojonych rodzynek + 50g cukru + drożdże. Najlepiej w słoiku albo w szklanej butelce, nie zakręcamy, tylko przykrywamy gazą i stawiamy w cieplejsze miejsce. Ryż przepłukać zimną wodą, dodać do balonu. Dolać do balonu z ryżem 7,36l wody (200ml wzięliśmy już do przygotowania drożdży) z rozmieszanymi 2.35kg cukru (50g wzięliśmy do drożdży) oraz z rozmieszanym kwaskiem cytrynowym. Do balonu dodajemy też resztę rodzynek czyli 150g (50g wzięliśmy do przygotowania drożdży). Na koniec dolewamy nasze wcześniej przygotowane drożdże i zamykamy balon pod rurkę fermentacyjną. Wino pracuję około 4-5tygodni, następnie po zahamowaniu fermentacji zlewamy znad osadu do innego balonu i klarujemy nadal pod rurką fermentacyjną kolejne 3-4tygodnie. (można użyć środka klarującego - polecam Turbo klar24, który wyklaruje wino w 24godziny i będzie super przejrzyste :) ) Po sklarowaniu, wino rozlewamy do butelek i możemy pić :) choć dobrze byłoby gdyby takie wino troszkę po leżakowało, wtedy nabierze głębi i bukietu. SMACZNEGO :) Informację dla zaawansowanych winiarzy: Projektowana moc wina - 16% Początkowy poziom cukru - 28% / 28%Blg (razem z uwzględnieniem cukru w rodzynkach na poziomie 64%) Kwasowość wina - 9g/l Drożdże - ja robię bez pożywki, dlatego przygotowuje drożdze 1-2dni wcześniej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
aha widze, że to dla was za trudne :D dobra, wrócę z mega prowokacjami, tym na pewno się zainteresujecie, zresztą jak zawsze... :D :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
skróć do max 3 zdań :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to wystarczy że przeczytasz składniki i już masz skrócone reszta to opis wykonania dla nie zaznajomionych w temacie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jestes prawiczkiem ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wypieerdalaj na malte bambusie r****ny w dope

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
też robie ryżowe, ambrozja :) niebo w gębie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kaj żeś jyst?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jak dla Ciebie 9g/l to kwasior to widać jak g******e masz pojęcie o robieniu win :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wrzuć prawie całą paczkę kwasku cytrynowego na 2l butelkę koli i zobacz jakie to smaczne jak dla mnie kwas fh*j

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie będe dyskutował z kimś kto się nie zna na produkcji win :) Ja od lat robię wina więc wiem, a po za tym patrz cwaniaczku -> http://pokazywarka.pl/bmih3r/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nadal se robie to wino :) to jest klasyka klasyki, już w gimnazjum robiłem winko ryżowe. Jedno z najmocniejszych win jakie można zrobić, teoretyczny max to 18% jeśli chodzi o wina, najmocniejsze są wina nie owocowe ale "ziarniste" np właśnie z ryżu albo zbóżrobiłem raz pszeniczne z rodzynkami to miałem 17% na areometrze (winomierz/alkoholomierz). Robiłem też pigwowe, truskawkowe, jabłkowe, gruszkowe, czarny bez, śliwkowe, czereśniowe ale najczęściej właśnie z ryżuNiedługo będę zastawiać baniaczek 15 litrowy wina śliwkowego, jak dla mnie jedno z najsmaczniejszych i jest naprawdę mocne jak na wino owocowe, ale nie ze świeżych śliwek tylko z suszonych kalifornijskich wtedy ma najlepszy smak i aromat, coś pięknego to winko :)🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćzapentowski
Pijak 24 lata dziś mun k***o odezwij sie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćzapentowski
Pijak 24 lata dziś ja p*****le co za debil. munnn

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zrobie te wino mam nadzieje ze wyjdzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
czy woda ma byc przegotowana czy kranowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
przegotowana, najlepiej wlać odmierzoną ilość do gara, zagotować, potem zdjąć z gazu i wsypać cukier, wtedy się łatwiej rozpuści jak jest ciepłe, no i wtedy trzeba wystudzić, ja zawsze taką wodę z cukrem przygotowuje sobie dzień wcześniej i wtedy na drugi dzień jak już zastawiam wino to ten płyn ma już temperaturę pokojową

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×