Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość joanitek85

za krotka kosc udowa u plodu

Polecane posty

Gość joanitek85

u mojego dziecka juz od 27tc zaczely byc widoczne dysproporcje w wieku ciazowym z glowki i kosci dlugich., obecnie jestem w 37tc i kosc udowa odstaje od glowki okolo3/4 tygodni, po zmierzeniu reszty kosci okazalo sie, ze tez sa krotsze wlasnie o mniej wiecej 4 tygodnie. dziecko jest generalnie male, lekarz twierdzi, ze wazy okolo 2700 g, brzuszek tez jest mniejszy niz glowka. kosci sa na 5 centylu. lekarze nic mi nie chca powiedziec na pewno. domyslam sie, ze sami nie wiedza, zalamuja rece jak pytam czy to moze tak wygladac. mowia, ze moze miec dysplazje kostna, ale wcale nie musi. czy znacie kogos z takim przypadkiem? jakie urodzilo sie dzieciatko?. dodam, ze oboje z mezem jestesmy mali. ja mam 160cm, maz 167cm, do tego tesciowie sa bardzo niscy, tesciu to nie wiem czy dobil do 160cm, watpie, tesciowa jest jeszcze mniejsza, ma niecale 150cm, babcia ze strony meza tez jest filigranowa. pocieszam sie, ze to geny, ale niepokoj juz mi ktos zasial.

Gość gość
ja tez mysle, ze w Twoim przypadku to geny, moja corka ma w klasie chlopca, ktory chyba jej do ramion siega,ale i rodzice sa mali, jak bylam w ciazy z corka to a ostatim usg wyszla mi rozbieznosc 2miesiecy miedzy glowka a koscia udowa, pytalam lekarza, ale on nie widzial w tym niczego niepokojacego, corka sie urodzila zdrowa,z normalna glowka i nozami, a nawet byla dluga, bo miala 61cm, powodzenia

Gość gość
Ja miałam dysproporcje, ale ok 2 tygodni. Nie zamartwiaj się, to tylko usg! No i moim zdaniem wielkość noworodka nijak ma się do jego wzrostu w późniejszym życiu! Porównywać możesz wielkości urodzeniowe waszej rodziny a nie wzrost dorosłych, ja np. mam koleżankę, która urodziła się z wagą 4500 i 60 cm a teraz w wieku 24 lat ma ok 160 cm i coś ok 40 pewnie kg

Gość gość
To prawda nie zamartwiaj sie na zapas. Plody sa mniejsze lub wieksze to zalezy od genetyki. Jesli masz zdrowa ciaze i dobre wyniki badan to spokojnie czekaj na porod zamiast sie zadreczac pomiarami.

Gość joanitek85
podnosze, moze jest ktos nowy i mial jakies doswiadczenia?

u mnie na każdym usg wychodziło, że brzuszek jest ciągle za mały i córka przybiera za wolno- lekarz mnie wciąż kierował do szpitala na obserwacje. Wszystkie przepływy wciąż sprawdzane itp. lekarze się niepokoili, że może być hipotrofia i w ogóle. Po porodzie okazało się, że brzuszek mały bo córka długa 58cm i chuda bo 3kg :) Mój mąż jest wysoki :) Myślę, że to kwestia genów!! Pewnie szykuje ci się malutki okruszek, bo i po kim ma być wysoki? :) powodzenia