Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qweasdo

ciąża w uk

Polecane posty

Gość qweasdo

Mam taki problem. Tydzien temu miałam pierwsza wizyte u położnej . I dala mi skierowanie na usg 29listopada. Problem w tym ze podałam date ostatniej miesiaczki 23 sierpień. Ale mam strasznie nieregularny okres.. teraz wedlug tego jestem w 10tyg ciazy . Jednak brzuszek juz mam dosc sporo zaokrąglony jakby to conajmniej 4miesiac byl. Da sie jakos przyspieszyc to usg ? A i jeszcze za 2tyg bede lecieć do polski i chcialabym wiedziec czy jest wszystko w porzadku czy mige wsiasc do samolotu itd. A takto usg bedzie przed samym wyloten okaze sie cos nie tak i tylko na darmo bilety kupie..

Gość ex_debill_znowu_po
teraz już nie przyspieszysz tego usg, owszem możesz wsiąść do samolotu, nie wiem co mogłby być nie tak na USG, że nie mogłabyś polecieć; idź na to USG i się nie stresuj, tam Ci zmierza dziecko i dokładniej określą jego wiek i wyznaczą datę porodu, wtedy - jak będą mieli wątpliwości to im powiedz o tych nieregularnych okresach; Z tym, że około tego usg powinnaś mieć też badanie krwi, więc pogadaj z położną kiedy się ono odbędzie, żebyś nie przegapiła przez wylot do Polski

Gość Piripiri
Witam, nie wiem czy ci pomoge wiele i nie wiem tez czy powinnam to pisac, ale jesli bardzo ci zalezy,mozesz pojechac na Accident & Emergency do lokalnego szpitala i powiedziec ze krwawisz nieco. Ja tak zrobilam,z tym ze ja naprawde krwawilam, dopiero co w sumie dowiedzialam sie o ciazy i bylam bardzo przerazona, wiedzialam ze tu w uk scany sa tylko w 12 i 20-22 tyg. Pojechalismy na izbe, nawet mnie ''tam'' nie zbadano, powiedziano mi ze o ile nie ma tzw skrzepow i obfitego krwawienia, to nie ma sie co bac,ale musieli wykonac badanie USG, by zobaczyc chociazby serduszko itp. Byla to niedziela, we wtorek mialam juz USG (na ktorym widnial tylko pecherzyk ciazowy i cialko zolte ) byl to 4/5 tydz ciazy. Jestem sama bardzo niecierpliwa i na USG bylam juz 4 razy a jestem w 12 tygodniu, dopiero 18stego listopada czeka mnie ''dating scan'' ten refundowany. Ja 2 razy bylam prywatnie, a 2 mialam robione przez NHS - ten pierwszy co nic nie bylo widac, a drugi refundowany bo kazali wrocic po 10 dniach by moc moze zobaczyc akcje serca i wykluczyc puste jajo plodowe. Boozee ile ja sie najadlam nerwow. Napisz moze skad jestes? w Manchester jest swietna klinika,ktora goraco polecam, nazywa sie Green Surgery, USG kosztuje tam 100 funtow gdy jest robione przez lekarza i 50 funtow gdy robi je polska polozna (swietna babeczka)

Gość Piripiri
i jakim cudem mozesz byc w 10tyg ciazy skoro okres mialas 23 sierpnia??? Ja mialam 19 sierpnia,a rzecz jasna liczy sie od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki i jestem w 12 tyg + 3 dni. Tez nie mialam regularnych cyli, ja w ogole nie mialam owulacji,bo po tabsach antykocepcyjnych przez poltora roku nie mialam @, dopiero 19 sierpnia dostalam okres i zaszlam w ciaze.

Gość gość
Skoro za dwa tyg chcesz leciec do polski to chyba akurat przegapisz ten scan czyz nie? A wazne jest zeby zrobic je w 12/13 tyg. A skoro ciaza prowadzona bedzie w UK to chyba lepiej zebys akurat ten scan wykonala w UK a nie np w Polsce.Zrobienie go wczesniej nic nie da bo parametry takie jak przeziernosc karkowa beda niemiarodajne.

Gość Piripiri
autorka podejzewa ze jest w ciazy starszej niz 10 tyg..i to o wiele, dlatego chce pojsc na USG szybciej a co dopostu powyzej,zgadzam sie w 100%..w 12 tyg usg jest bardzo wazne i bardzo istotne jest to by byc na nim obecnym, badaja wtedy na zespol downa itp (o ile sie zgadzasz) i pomiary sa wiarygodne itp..

Gość gość
Jak juz to jesteś w12 tyg nie w 10. I nie wiem na co czekasz bo 12-13 tydz musisz mieć USG na przeziernosc Krakowa tylko teraz można wylapac wady dziecka później będzie za późno nie będzie weidac

Gość gość
Sorry nie doczytalam, ze chcesz leciec po scanie. Watpie, zeby przyspieszyli Ci go tylko dlatego ze planujesz wyjazd skoro i tak zrobia Ci ten scan przed wyjazdem. Moglabys nasciemniac jak ktos wyzej napisal. Ja tez o tym myslalam, ale potem stwierdzilam ze to takie troche wywolywanie wilka z lasu. Nie jestem przesadna a jednak...Zawsze mozesz isc prywatnie do polskiego ginekologa.

Gość Piripiri
Ja bylam w szoku poprsotu jak pojechalismy na izbe,jak czlowiek moglby sklamac i miec za darmo usg..a sa ludzie, uwierzcie mi ktorzy sa zdolni do tego. Mi polecialy 2 kropelki krwi, o czym powiedzialam..jednak naczytalam sie ze kazde krwawienie trzeba konsultowac z lekarzem a byla juz niedzielna noc wiec tylko izba przyszla nam do glowy. Czyli z dwojga zlego, okazalo sie ze wszytsko ok (moglo sie jeszcze tam cos zagniezdzac) i mialam 2 usg za free przez NHS. :))

Gość ex_debill_znowu_po
do 14 tyg. można zrobić ten pierwszy skan, o ile dobrze pamiętam