Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co jedza Wasze roczne dzieci

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam roczna corke, chcialabym zobaczyc co Wy podajecie swoim rocznym dzieciom? Moze porownamy, wymienimy sie przepisami bo ja sama juz nie wiem co podawac swojemu dziecku, a daję: rano ok.6 - mleko 170 z kaszka/kleikiem ok.8-9 - pol kanapki z wedlina/serem zoltym/bialym/topionym lub jajecznica na masle/ parowka z indyka ok 12- obiadek z jednego dania - ogolnia moja corka jest niejadkiem w sprawie obiadku ale od paru dni wcina cala porcje zupki - ok. 150gr 14-15 - deserek - owoc np.jablko, banan, gruszka, brzoskwinie z puszki, chrupki kukurydziane/biszkopt 17- kaszka 100ml 19.30 - mleko ktore czesto nie wypija ok.120 co moge jej jeszcze dawac ?

Gość moje ma 18 miesięcy
owsianka, kasza jaglana z bananem lub innymi owocami, kasza gryczana z warzywami, chyba nie dajesz tylko zupek ale też 2 danie? Fasolka szparagowa, pomidor, kalarepka, brokuły, kalafior, buraka śmiało możesz dać na śniadanie do wędliny, dziecko nauczy się jeść warzywa, zapiekankę z mięsa mielonego z makaronem i warzywami, upieczony schab, filet rybny na parze z koperkiem i masłem, jajko na twardo,pamiętaj o natce pietruszki do potraw. Serek topiony niekoniecznie zamiast tego biały ser byłby lepszy, jogurt typu greckiego z bananem lub innym słodkim owocem czy z konfiturą. Zapiekany ryż z jabłkiem.

Gość ksennnaaa
Co prawda moj syn ma dopiero 11,5 miesiaca, ale to juz prawie roczek :). Tak to wyglada u nas: ok. 9:30 - 10:00 - 220ml mleko poczatkowe 1, nigdy nie przeszlismy na nastepne 2, 3 itp. (bez kaszki). Moj syn jest strasznym spiochem i sypia w nocy po 14 godzin, dlatego tak pozno je sniadanie. ok. 13:00 - 220g obiad. Albo robie sama, albo ze sloiczka. Zmiksowane warzywa, mieso, raz w tygodniu ryba, do tego ryz, makaron albo kasza. Po obiedzie swieze warzywo: jabklo, kiwi, banan ok. 16:30 - 180h kaszka z owocami bez mleka ok. 19:30 - 220 ml kaszka z mlekiem Do picia tylko woda. Zadnych sokow. o 20:00 spac i do rana juz nic.

Gość gość
hm.. jak narazie daje jedno danie w postaci zupki, zjada ok.150g - jak na nia to i tak duzo ;/ a moze moglabys jakies przepisy mi konkretne podac ?

Gość ksennnaaa
chcialam napisac "po obiedzie swiezy owoc, a nie warzywo" :)

Gość moje ma 18 miesięcy
przepisy znajdziesz w sieci bez problemu ale dam ci radę ucz gryźć kawałki bez względu na to czy ma 2 zęby, czy wcale. Gotuj jak dla siebie tylko mniej przyprawiane, owsianka to płatki owsiane błyskawiczne 1:2,5 z wodą, do tego wgniecione pół banana. Wszystko jest proste jak drut, ucz zwykłych prostych smaków, niech wie jak smakują poszczególne warzywa, jedynie daj kawałek masła czy później szczyptę soli.

Gość gość
u nas ok. 6 mleko 180ml ok.8-9 kromka chleba lub pol z wedlina, serem, pasztetem lub miodem ok.13 zupka (najczesciej rosolek na skrzydelku z kurczaka lub indyka z marchewka i kasza jaglana, manna, lub kluseczkami lanymi) albo duszone miesko z indyka lub kurczaka lub 2 razy w tyg. duszona rybka z brokulami, kalafiorem i ziemniakiem ok. 250-300g ok. 17 tarte jablko z marchewka albo banan ok. 19 kromka lub pol chlebka albo jajecznica na smietanie ok. 20-21 150 ml mleka