Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

planujecie udawać mikołaja w wigilie

Polecane posty

Gość gość

ja sie tak zastanawiam, jak tu zrboić dziecku frajde, wprowadzić go w ten magiczny czas, no i co w wigilie, dziecko 2,5 r

Gość gość
też się zastanawialiśmy nad tym z mężem, będzie na wigilii dwóch 1,5 roczniaków, ale nie wiem czy nie są do tego za mali...

Gość gość
ja mam taki pomysł, żeby nie było prezentów, wejśc z małą do pokoju zamknąc drzwi, i ktoś bedzie udawał że wchodzi do domu jakieś ho ho ho czy sa tu grzeczne dziecki my krzykniemy taaak, i jak wyjdziemy to już będą prezenty..a za rok mikołaj .... i tak w złobku bedzie .... a nie chce wycia w wigilię, różnie może być z 2,5 latkiem ;-) jak myslicie?

Gość gość
ja w zeszłym roku kupiłam strój i mąż się przebrał i nasz syn wówczas miał równo 2 lata ,od razu poznał go powiedział O tata ,ale było fajnie i odbierał prezenty z worka od Mikołaja a cykałam fotki ,pamiątka jest ,w tym roku mąż mówi że się nie przebiera ,bo młody go zaraz pozna ale i go namówię aby się przebrał ,zrobię chociaż zdjęcia .

Gość gość
Nie, mój będzie miał w przedszkolu. Wigilię spędzamy u rodziców, poza tym nie obchodzimy świąt.

Gość gość
jeżeli nie obchodzicie świąt ,to dlaczego dziecko uczestniczy w przedszkolu w zabawie z mikołajem ,ba w ogóle nie powinno chodzić do przedszkola w tym czasie ,bo jak nie obchodzicie świąt to dziecku może być przykro że inne dzieci dostaną prezent od mikołaja w przedszkolu a ono nie ,bo jak jesteście na tyle rozsądni to dziecko nie powinno dostawać prezentu ,mam w pracy koleżankę i oni dziecka nawet nie posyłają w tym czasie do przedszkola ,jak jest mikołaj i jasełka i dnia Wigilia nie spędzają z rodziną bo to normalny dzień ,dla was też rozumie że po prostu spędzacie ten dzień jak każdy inny u rodziny nie jest to dzień Wigilii dla Was tylko tak napisałaś .

Gość gość
U mnie w domu w wigilię prezenty przynosił Aniołek (ale to akurat najmniej istotne), a wyglądało to tak, że po zjedzeniu konkretów dzieci z kimś dorosłym wychodziły do drugiego pokoju, a w salonie otwierano okna żeby przewietrzyć i żeby Aniołek mógł przylecieć. Jak już ktoś z dorosłych porozkładał wszystkie prezenty pod choinką to ktoś tam dzwonił do drzwi, dawał sygnał że aniołek już przyleciał i my wtedy wchodziliśmy do pokoju. Najpiękniejsze wspomnienia! Dodam, że nadal tak robimy, taka tradycja mimo że nikt już w żadne aniołki nie wierzy ;) Teraz tylko jak to opisuję, zastanawiam się dlaczego ktoś dzwonił do drzwi, skoro nasz aniołek przylatywał przez okno. Taka mała niekonsekwencja, ale jako dzieci nigdy nie zwróciliśmy na to uwagi :)

Gość gość
oczywiście wszystkie cuda-wianki-wyginanki prezentowe będę przeprowadzała dla mojej 1rocznej córy :) Dla ścisłości - w 6 grudnia znajduje się paczkę pod poduszką, właśnie od świętego Mikołaja, który wpadł z paczuszką nad ranem gdy dziecię spało :) W Wigilię przylatuje Aniołek - oczekujemy Aniołka w pokoju, wyglądamy przez okno, ktos robi szum, rozrzuca się pierze (niby ze skrzydeł), zostawia się uchylone okno i rusza ktos firanką...efekt piorunujący, z reguły dziecko już na samo slowo "czekamy na aniołka", nie wychodzi z pokoju i jest przyczepione do Mamy :) moją siostrzenicę przetrzymaliśmy tak do 8 roku życia gdy zaczęla mieć pewne wątpliwości do Aniołka, choc nadal budzi w niej to sporo emocji...

Gość gość
Po pierwsze- Mikołajki w przedszkolu są w zwykły, roboczy dzień, nie widzę powodów dla których moje dziecko miałoby wtedy zostawać w domu z dodatkowo organizowaną opieką. Po drugie, Wigilię (to nie jest Wigilia Bożego Narodzenia dla mnie czy dla kogoś tylko po prostu oficjalna nazwa dnia przed świętami :P) spędzam u rodziców, bo to im zależy na naszej obecności wtedy. Dziecku nic się od styczności ze świętami nie stanie, nawet kilka razy był w kościele z babcią, na własną prośbę.

Gość gość
dla ścisłości to u jednych Aniołek u innych Św Mikołaj ,to zależy z którego rejonu jesteśmy ,ja powiem szczerze że o Aniołku to słabo słyszałam ,chyba pierwszy raz tutaj .

Gość gość
Aniołki są na Południu Polski... Oprocz Mikołaja jest jeszcze Gwiazdor i Dzieciątko = jako ofiarodawcy

Gość gość
no prycham . Po pierwsze- Mikołajki w przedszkolu są w zwykły, roboczy dzień, nie widzę powodów dla których moje dziecko miałoby wtedy zostawać w domu z dodatkowo organizowaną opieką. Po drugie, Wigilię (to nie jest Wigilia Bożego Narodzenia dla mnie czy dla kogoś tylko po prostu oficjalna nazwa dnia przed świętami jezyk.gif ) spędzam u rodziców, bo to im zależy na naszej obecności wtedy. Dziecku nic się od styczności ze świętami nie stanie, nawet kilka razy był w kościele z babcią, na własną prośbę.

Gość gość
jeszcze jest dzieciątko wyczytałam przed chwilą .

Gość PaniGruszka
U nas w Wielkopolsce 24 grudnia przychodzi Gwiazdor .Jak byłam mała to mój dziadek przebierał sie i przynosił nam dzieciom prezenty :) fajnie bylo

Gość gosia 1
My już się szykujemy na wigilię. Wymyśliliśmy podstępny plan z mężem i sąsiadami :D Brat męża pójdzie do sąsiadów, a najstarszy syn sąsiadów przyjdzie do nas z prezentami i dzieciaki będą miały radochę. Tylko szukamy fajnych strojów,ktoś coś widział? Bo w tamtym roku wypozyczaliśmy i niestety były w opłakanym stanie i za takie pieniądze ze by można spokojnie kupić. Może dacie jakiś cynk?

Gość madziek123
Wpisałam w google strój mikolaja i mi wyskoczył pierwszy sklep strojemikolaja.pl . Mają spory wybór. Właśnie też szukam i chyba kupię. Wolę dopłacić parę złotych i mieć ładny kostium. A wypozyczenie wcale takie tanie nie jest.....

Gość loska
ja tam kupowałam strój śnieżynki i różnie mikołajkowe akcesoria. spory wybór bo w sumie w sklepach stacjonarnych nie widziałam takich rzeczy, a przynajmniej tak dużego wyboru!

Gość gość
U nas w tym roku mąż udaje :) Na Mikołajki zawsze gdzieś wychodzimy (bez prezentów i mikołaja), np do Teatru Małego Widza, a na Gwiazdkę jedziemy do rodziny i zawsze ktoś udaje mikołaja - sporo mamy chłopów w rodzinie więc przed świętami jest losowanie - kto w tym roku zakłada brodę :) Dzieciaki wszystkie jeszcze małe, więc nie rozpoznają :)

Gość gość
my w tym roku wraz z dzieciatymi znajomymi i rodzeństwem wynajmujemy gościa co się przebiera za Mikołaja. A wiec wszystko organizujemy u nas,dzieciaki będą się bawić jakby nigdy nic i nagle taka niespodzianka. Dzieci są w wieku 4-6lat

Gość kaufi
Doesna też tam kupiłam strój mikołaja i mam zamiar zorganizować w tym roku mikołajki dla znajomych i dzieciaków! w wigilie to nie bo wiadomo że każdy spędza w domu u siebie ale mikołajki to jest super okazja!

Gość jonsonka
nastrojemikolaja.pl? widziałam tam fajne przebieranki. trochę niestandardowo bo kupiłam tam strój śnieżynki i rogi renifera ale i atak fajnie bo nie są tandetne i fajnie wyglądają

Gość Unimiczka
Planuje rpzebrac meza:) Kupilismy stroje wlasnie na tej stronie co wyzej, na strojemikolaja.pl :) Mega dobre ceny