Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ZAPRZECZENIE OJCOSTWA

Polecane posty

Gość gość

słuchajcie moja do reszty skretyniała siostra dopiero co sie rozwiodła a już jest w ciąży z kim innym czyli wg.prawa to JEJ BYŁY MĄŻ jest ojcem dziecka. dziewczyny które przez to przeszły napiszcie proszę jak to wygląda wszystko po urodzeniu dziecka jej były jest za granicą nie wie o ciąży a ona jest taką pustą blondynką że podsuwam jej artykuły i chce jej pomóc a ona do mnie NIE NO PRZECIEŻ JAK POWIEM ŻE TO NIE JEGO DZIECKO TO NIE MOGĄ WPISAC GO JAKO OJCA ręce opadają:/

Gość gość
rejestrujac dziecko w usc podaje sie dane ojca i dane matki a nie meza i zony

Gość gość
to po co zapis w prawie ze dziecko ktore urodzi sie w okresie 300 dni od daty rozwodu jest uznawane za dziecko z małżeństwa? to równie dobrze ja jako mężatka urodze dziecko i podam dane sasiada jako ojca i jest ok? no nie bardzo chyba trzeba akt małżeństwa jest tu ktos kto był w takiej sytuacji?

Gość gość
nie wiem po co jest zapis ale na zdrowy rozum jak pojdziesz z sasiadem i on to potwierdzi to chyba nikt nie wpisze twojego meza za ojca dziecka..

Gość gość
Zapis w prawie nazywa się domniemaniem ojcostwa ale można go obalić. Teraz najlepszym rozwiązaniem byłby ślub twojej siostry z genetycznym ojcem dziecka, przed upłynieciem tych 300 dni od rozwodu, wtedy były mąż nie zostałby wpisany w akcie urodzenia jako rodzic.

Gość gość
Do gościa z 16:35 na zdrowy rozum owszem ale prawo stanowi co innego :) Kobieta w małżeństwie może narobić 5 dzieci kazde z innym kochankiem a prawnie wszystkie będą miały jako ojca jej męża. Chyba że wystosuje wniosek o zaprzeczenie ojcostwa i przez badania genetyczne udowodni że dzieci nie są jego.

Gość gość
Trzeba złożyć sprawę do sądu o zaprzeczenie ojcostwa. Ma na to pól roku od urodzenia dziecka. Na sparwie stawia się były mąż, ona i ojciec dziecka, wszyscy zgodnie zeznają kto jest ojcem dziecka i po sprawie. Albo ślub z ojcem dziecka. Jak były mąż nie będzie chciał przyjechać na rozprawę to postraszyć alimentami.

Gość gość
no własnie wreszcie ktoś mądry:) no nie chajtnie sie z nim synek powiedzial ze bedzie placil i zeby dziecko wszystko miało ale na slub nie ma szans to typowa wpadka. czyli co urodzi sie dziecko w akcie jej były mąż i co teraz sprawa do sądu? kto ją ma złożyć? i jaki na to czas ktos wie?

Gość gość
o jezu on nawet na sprawach rozwodowych nie byl tylko adwokata wysłał a po jakim czasie taka rozprawa?

Gość gość
No wniosek o zaprzeczenie ojcostwa będzie musiał złożyć były mąż. O ile się dowie, że jest wpisany w akcie urodzenia :D

Gość gość
kurcze właśnie gdzies mi sie obiło o uszy że matka dziecka też może złożyć taki wniosek bo on to bedzie miał w czterech literach i tak alimentów nie płaci na swoje dzieci:/

Gość gość
Sprawę założyć może były mąż lub matka dziecka. Mają na to 6 miesięcy od urodzenia dziecka, później tylko przez prokuratora. Wpisz sobie wniosek o zaprzeczenie ojcostwa w Googl i znajdziesz masę wzorów.

Gość Nona2
Wygląda to tak, ze jesli od rozwodu nie minelo wiecej niz okolo 300 dni, to dziecko jest przypisane do meza. jak chce sie to zmienic, to trzeba to robic sadownie. Ja wlasnie walcze. Pomaga mi pani adwokat Joanna Wojas Pawlak z Gliwic. Polecam