Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magazynierka

ciąża na umowie niemieckiej na czas określony

Polecane posty

Gość magazynierka

witam pod koniec października podpisałam umowę z niemiecką firmą na czas określony. umowę dostałam na pół roku. pracuję jako pomocnik magazynowy. okazało się że jestem w 6 tygodniu ciąży. orientuje się ktoś może jak to teraz wszystko będzie wyglądać w prawie niemieckim? czy pracodawca może mnie zwolnić? czy przysługuje mi urlop macierzyński?

Gość gość
Poniewaz jest to umowa na czas okręslony to nie może Cie zwolnić do konća tej umowy ale nie ma obowiązku przedłużać jej po jej wygaśnieciu . Czyli prawdopodobnie w dniu w którym kończy sie umowa stracisz prace chyba ,że łaskawie zechcą ja przedłużyć w co bardzo wątpie. Niestety nic na to nie poradzisz branie urlopów ani chorobowych nic nie zmienia pomogło by to tylko w przypadku umowy na czas nieokreslony. Po porodzie bedzie C**przysługiwąć minimum 300 euro miesięcznie przez 12 miesięcy.Możęsz też starać sie o daodatkowe becikowe z CaritasuŻycze powodzenia i dużo zdrowia dla Ciebie i dziecka.

Gość gość
Te 300 euro przez rok to jest właśnie becikowe ale w Niemczech stwierdzono ze to wypłacanie go w takiej formie jest zdecydowanie bardziej pomocne. Mozna sie tez starać o dodatkowe becikowe z caritasu i jest jeszcze jedno takie miejsce ale kompletnie zapomnialam jak sie nazywa. Mam nadzieje ze tatuś dziecka jest z Tobą bo samej byloby Ci ciezko musialabys ciagnac na socjalu .

Gość gość
To w USA i tak dobrze w Polsce niestety juz na nic nie mozna liczyc juz nawet becikowe jest ograniczone przez dochod co jest poprostu chore .Rozumialabym to , że państwo nic nie daje gdyby nie kradli połowy zarobków w podatkach a tak nie dość , żę zabiorą co Twoje to jeszcze nic z tego nie masz.

Gość gość
umowa sie skonczy i idziesz na bruk. nawet arbeitslosegeld nie dostaniesz, nic, Harz 4 tez odpada, trzeba przepracowac pelny rok, tylko socjalhilfe cie ratuje.

Gość gość
a juz wiedza ze jestes w ciazy???

Gość gość
otoz nie :) nic sie nie nalezy