Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciasteczkowa01

Piekarnik elektryczny jak piec zeby zrobic np muffinki

Polecane posty

Gość Ciasteczkowa01

Hej, mam nowy piekarnik i nie umien w nim piec. Nie ma termoobiegu, ma tylko spirale gorna i dolna i pokretko z temperatura. Ostatnio pieklam w nim muffinki i w srodku byl zakalec. Wszystko zrobilam wedlug przepisu. Ustawilam 190°C na 20 minut. Na zewnatrz byly twarde a w srodku surowe, urosly tez zbyt szybko. Jak ustawic piekarnik zeby mi wyszly jadalne? Z gory dziekuje za pomoc ;)

Gość dolefka
ja nie piekę w wyzszej temp niz 180 stopni. drożdżowe robilas ze zakalec wyszedl?

Gość Ciasteczkowa01
Nie, nie pieklam drozdzowego. Chcialam upiec zwykle muffinki cytrynowe. Wszystko super tylko, ze nie rozumiem tego pieca. Dla niego wartosc 190°C/20min. nie jest chyba dobra ;(

Gość dolefka
proponuje zmniejszyc temperature i piec dłużej. kazdy piekarnik jest inny, trzeba go wyczuć

Gość Ciasteczkowa01
Tak zrobie. Nie mam innego wyjscia. Jesli nizsza temperatura i inny czas to na przyklad jakie wartosci? Czy poprostu musze stac nad ciastem i sprawdzac patyczkiem? Nie wiem tez jak ustawic spirale. Czy najpierw dolna, czy od razu dwie?

Gość dolefka
Hmm ja bym dala 150 st na 25-30 minut, 2 spirale. musisz kombinowac

Gość gość
do ciast zawsze ustawiam od razu dwie.

Gość gość
a na termoobiegu ile stopni ustawialas i na ile minut? i na ktorej polce kladlas blache?

Gość gość
a myslisz ze jak ustawisz temperaturę powiedzmy 180C, właczysz zimny piekarnik to od razu w srodku będzie gorąco? Musi sie nagrzać, powinno byc w instrukcji podane ile sie nagrzewa a jak nie to kup sobie specjalny temometr np. http://www.jhm.pl/produkt/termometr-do-piekarnika-bioterm-100300,29156?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2013-11&utm_content=29156#nclid=807e95a2ab1edfa068e69f8bbc057c1e za mniej niz 10 zł