Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krzysiek272627

Wlasna dzialalność niezaplacenie skladki ZUS Prosze o pomoc

Polecane posty

Gość krzysiek272627

Witam Założyłem własną działalność gospodarczą. Pieniądze z uni otrzymałem itd. Księgowy pomógł mi napisać umowe o prace na pełny etat, umowa od 1 października do 30 listopada 2013. Umowa trafiła do urzędu pracy ponieważ miałem w tym czasie "kuroniówkę" więc musiałem o tym powiadomić urząd pracy, o tej umowie. Czy można teraz tą umowę zmienić ?? czy musze płacic skladke zus 800 zl czy można to jakoś ominąć ?? umowa wygasa z końcem listopada ale chciałbym zmienić proformę umowy i skladek takich nie płacić. co mi grozi za niepłacenie tych składek ? czy jest mozliwość rozłożenia tego na raty ?? oczekuje na Waszą pomoc

Gość krzysiek272627
pomoże ktoś ??

Gość Betts
co to za umowa o prace?? albo dzialalność albo umowa......co ty pierniczysz?? napisz to jeszcze raz, po polsku

Gość gość
Też nie za bardzo rozumiem, sam sobie napisałeś umowę o pracę we własnej firmie? Dla nowych przedsiębiorców jest przewidziana ulga, gdzie płaci sie tylko 1/3 minimalnego wynagrodzenia, dopiero po dwóch latach płacisz pełną składkę.

Gość krzysiek272627
Założyłem własną firmę tj. Spółdzielnie Socjalną, dofinansowanie z uni. firma składa się z 5 osób. nip, regon, krs wszystko jest załatwione, jestem vatowcem i vat zgłosiłem, zapłaciłem. Księgowy mój zapytał mnie jaką chcę mieć umowę z tą spółdzielnią. Podobno wszystkie poniesiona koszty związane z opłaceniem składem zus zostaną w ciągu 3 miesiecy zwrócone z tzw wsparcia pomostowego które otrzymuję z uni. Mam na razie umowę na pełen etat ważną od 1 października do 30 listopada 2013, żadnych składek jeszcze nie płaciłem, choć podobno termin był do wczoraj podajże. Moi pozostali pracownicy, właściciele tej spółdzielni póki co żadnych składek nie muszą płacić, ponieważ firma jeszcze nie przynosi jakichś zysków, niema takiej potrzeby, mają umowy : "o dzieło". W moim przypadku było tak iż w momencie kiedy dostałem, księgowy sporządził umowę o pracę byłem w tym czasie na zasiłku "kuroń", od razu zgłosiłem to do urzędu pracy i zostawiłem im moją umowę o pracę w pełnym wymiarze, cały etat..

Gość krzysiek272627
Ile będe musiał zapłacić tych składek i czy muszę wszystkie składki odprowadzić ??

Gość gość
ja Cie dalej człowieku nie rozumiem, piszesz bez ładu i składu. Daj fakty w punktach najlepiej: 1. Zakładasz działalność gospodarczą, rejestrujesz ten fakt w urzędzie miasta /gminy, załatwiasz krs itd 2. Jako właściciel zatrudniasz pracowników 3. Księgowy - i tu szereg pytań, co to znaczy że księgowy zapytał cię jaką chcesz umowę ale z kim ta umowa? miedzy kim a kim? i czego ona dotyczy? 4."moi pracownicy właściciele spóldzielni", np to albo pracownicy albo właściciele, bo nie kumam tu znowu 5. Kuroniówka - czyli co, byłeś zarejestrowany jako bezrobotny i pobierałeś zasiłek i w tym czasie założyłeś działalność? I najważniejsze : SKORO MASZ KSIĘGOWEGO TO DLACZEGO ON CI NIE MÓWI JAKIE SKŁADKI I KIEDY MASZ OPŁACAĆ? Przecież to jego praca.

Gość krzysiek272627
wybieram się do księgowego. wróce napisze co i jak.