Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

matematycy jeszcze was potrzebuje

Polecane posty

Gość gość

Trochę policzyłam sama a jak pomożecie to bede wdzieczna Do wykresu funkcji y= , gdzie a 0 i x 0, należy punkt A=(-2,4). Zatem: A) a=8 B) a=-8 C) a=2 D) a=-2 Zadanie 5 (1pkt) Dziedziną funkcji f(x) = jest zbiór: A) R/{3, -4} B) R/{-3,4} C) {3, -4} D) {-3,4}

Gość rttg
y= , gdzie a 0 i x 0 tego wyzej za cholere nie rozumiem

Gość gość
miało być gdzie a i x nie są równe zeru...sorki ale popłakałam się ze złosci na samą siebie...

Gość gość
no i y =a przez x

Gość gościówaaa
Dziedziną funkcji f(x) = jest zbiór: napisz to dokładniej...

Gość rttg
podstaw za x=-2 ,a za y=4 i oblicz a

Gość gość
a w piętym faktycznie coś sie źle wpisało f(x)=2+x przez (x-3) (x+4)

Gość gościówaaa
D=R/{3,-4}

Gość gość
Pierwsze a=-8 bo A=(-2,4) czyli x=-2 a y=4 stąd 4= a/-2 więc (-2)*4= a

Gość gościówaaa
zawsze dziedzinę wyznaczasz z mianownika. robisz sobie równania: x-3=0 i x+4=0 po czym wyrzucasz to ze zbioru wszystkich liczb rzeczywistych.

Gość gość
dzięki wielkie... Wykres funkcji y = 2 przez x przesunięto o 3 jednostki w prawo i 1 jednostkę w dół. Otrzymano wykres funkcji danej wzorem: A) y = 2 przez x-3+1 B) y = 2 przez x+3+1 C) y = 2 przez x+3-1 D) y = 2 przez x-3-1

Gość gość
notuje na brudno te Wasze podpowiedzi....czemu nie moge zdawac kilku jezykó biologi i polskiego tylko matmę......dziękuję..

Gość rttg
w zadaniu 5 mianownik musi byc rozny od zera wiec (x-3)(x+4)rozne od 0 ,a (x-3)(x+4)jest iloczynem ktory bedzie rowny zero gdzy chocby 1z jego czynnikow bedze rowny 0 czyli oba musza byc rozne od 0 czyli x-3 rozne od 0 i x+4 rozne od 0 czyli x rozne od 3 i x rozne od -4 czyli x nalezy do R\{-4,3}

Gość gość
Zadanie 7 (1pkt) Miejscem zerowym funkcji y =1 przez x-2-1 jest argument: A) -3 B) 1 C)2 D)3

Gość gość
Zadanie 8 (1pkt) Funkcja dana wzorem y = 1 przez 3 w nawiasie do potęgi x jest: A) stała B) malejąca C) rosnąca D) niemalejąca

Gość gość
Zadanie 9 (1pkt) Liczba log5 4 – log5 20 jest równa: A) -1 B) –log5 16 C) 0,16 D) log29

Gość gość
pomózcie...

Gość gościówaaa
powiem ci, że jestem noga z matmy ale to są naprawdę podstawy. Naprawdę tego nie wiesz?

Gość gość
zabijają mnie zadania zamkniete liczę pociagi odległosci wielomiany równania i różne tego typu cuda a przy tak banalnych rzeczach nie wiem co zaznaczyc....nawet na procentach w zamkniętym się rabnęłam co mam jeszcze powiedzieć jestem noga widocznie.. muszę do maja to przełknąć...

Gość rttg
zad 9 odejmujesz logarytmy o tej samej podstawie 5 tylko rozne liczby logarytmiczne czyli 4 i 20 wiec wynikiem bedzei logarytm o podstawie 5 a liczba logarytmiczna to 4 podzielic na 20 bo jest odejmowanie(gdyby bylo dodawanie to by bylo 4 razy 20) czyli log5 (4/20)=log5 (1/5)i teraz 5 do potegi ktorej da 1/5?i to jest wynik

Gość rttg
zad 7 podstaw za y=0 i oblicz x to bedzei miejsce zerowe funkcji

Gość rttg
zad 8 tu musisz popodstawiac sobie jakies xsy i wyliczyc ygreki i narsyowac wykres funkcji ale ze przez neta trudno to wytlumaczyc wiec powiem ze funkcja bedzie malejaca

Gość rttg
jesli chodzi o zadanie z przesunieciem to odpowidz D

Gość gość
dziekuje...

Gość gość
formalnie rozwiązując zadanie 8 nie robisz tego z wykresu bo by go narysować trzeba przeprowadzić przebieg zmienności funkcji a w nim robi się sprawdzenie z definicji monotoniczności funkcji dokladasz sobie roboty od razu sprawdzasz z definicji monotonicznosc czyli czy dla każdego x1 i x2 należących do dziedziny funkcji, należy ją określić, gdy x1 różny od x2 i x1 f(x2) jest funkcją malejącą c) f(x1)= f(x2) funkcją stałą d) f(x1)<= f(x2) jest funkcją niemalejącą e) f(x1)>= f(x2) jest funkcją nierosnącą f) gdy żaden z powyższych przypadków nie zachodzi funkcja f(x) nie jest monotoniczna w swojej dziedzinie, może być monotoniczna w przedziałach/podzbiorach dziedziny i należy określić w których jak to tak dość potocznie podałam definicję monotoniczności funkcji, matura 96 profil humanistyczny dostałam 3 z matmy i nadal umiem :classic_cool:

Gość gość
*i x1 f(x2) jest funkcją malejącą opera mobilne czasem tnie :O

Gość gość
tnie mi :( x1 f(x2) rosnącą, mniejsze malejąca reszta jak napisałam zobaczymy czy wejdzie

Gość gość
lipa