Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katarinalaura

test obciążenia 50 g glukozy

Polecane posty

Gość katarinalaura

Drogie Mamy, Mam mały dylemat. Tydzień temu przeprowadzono u mnie test obciążenia 50 g glukozy. Krew pobrano godzinę po wypiciu roztworu. Wynik miałam 129, czyli jeszcze w normie. Do czego jednak zmierzam, przed pobraniem testu byłam na czczo. Dziś usłyszałam opinię jednego z doktorów iż w żadnym wypadku nie powinnam była przyjść z pustym żołądkiem:( Zwracam się do mam, które miały przeprowdzony test niższą dawką glukozy, czyli 50g i którym krew była pobierana tylko raz, po godzinie. Napiszci proszę czy byłyście na czczo czy nie i jakie były zalecenia waszego lekarza. Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi.Pozdrawiam:)

Gość gość
zawsze naczczo,masz niedouczonego lekarza albo zle zrozumialas

Gość gość
Mowie ci to jako osoba, ktora wykonuje to badanie innym: zawsze trzeba byc na czczo na test obciazenia glukoza. Owszem, jest rodzaj testu obciazenia glukoza.ktory mozna wykonac po posilku w ciagu dnia, ale nie dotyczy on ciezarnych i jest wykonywany bardo rzadko. Na prawde na specjalne zlecenie lekarza.

Gość gość
Moj powiedzia ze to obojetne moge byc na czco ale moge zjesc tez mala kanapeczke zeby slabo mi nie bylo przz ta godzine.

Gość gość
Ale po tej godzinie jestes po 50g glukozy.wiec jedzac kanapeczke.dowalasz dodatkowe cukry i zafalszowujesz wynik. A zreszta przy tym badaniu jest niedobrze od nadmiaru cukru a nie z glodu. Twoj lekarz to konowal a jesli robilas test po jedzeniu to jest nie wazny.

Gość gość
Zreszta jak mozna zinterpretowac wynik teztu po jedzeniu jak pierwsza wartosc to "na czczo" a nie po posilku a druga po obciazeniu 50g glukozy.pomysl.

Gość gość
Zmien lekarza Glukoze robi się na czczo i już nie robi się 50 tylko od razu75 i mierzy po 2 godz

Gość gość
Test obciążenia 50 g glukozy i odczyt po 1h wykonywany w ciąży może lecz nie musi być na czczo. Dziewczyny nie obrażajcie lekarzy jak nie macie pojęcia

Gość gość
I jak ten test wyjdzie żle wtedy wykonuje się standardowy czyli 75 g glukozy i odczyt po 2 godzinach. Z tym , że większość lekarzy od razu zleca standardowy

Gość gość
W ciazy poziom cukrow nie sprawdza sie tak rygorystycznie jak przy badaniu cukrzykow. Moj lekarz powiedzial ze nie ma sensu mnie tak obciazac wiec zalecil zjesc mala kanake przed badaniem.